"Günde yaklaşık 6 milyon ekmek israfı önlendi"

"Günde yaklaşık 6 milyon ekmek israfı önlenmiş oldu. Kampanya devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek"

Haberler 02.01.2018 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü smail Kemalolu, ekmek israfn önlemeye yönelik Türkiyede balatlan ve Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü (FAO) tarafndan dünyada örnek gösterilen kampanya sayesinde ekmek israfnn azaldn bildirdi.

Kemalolu, Toprak Mahsulleri Ofisinin ekmek israfn önlemeye yönelik yllardr çalmalar ve projeler hayata geçirdiini söyledi.

Ekmek israfnn dünyadaki önemli sorunlardan biri olduunu belirten Kemalolu, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüü tarafndan Türkiyede 2008 ylnda ilk defa ekmek israfn önlemeye yönelik bilimsel çalma gerçekletirildi. Ekmek israfn önlemeye yönelik bir kampanya balatld. Bu kampanya sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann himayesinde 2010 ve 2011de tüm ülkeye yayld. Hatta Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü (FAO) Türkiyede devam eden kampanyay, israfla mücadelede örnek kampanya olarak tüm dünyaya gösterdi. diye konutu.

Türkiyede bu kampanya sonucunda yaklak yüzde 20ye yakn ekmek israfnda azalma olduunu dile getiren Kemalolu, unlar kaydetti:

Günde yaklak 6 milyon ekmek israf önlenmi oldu. Kampanya devam ediyor ve önümüzdeki yllarda da devam edecek. Önümüzdeki süreçte Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanmzn talimatyla belki gda israfna yönelik de yeni çalmalar yaplacak. Özellikle unu söyleyebiliriz. Türkiyede ekmek israf bu kampanyadan sonra azald ve azalmaya da devam ediyor. Somut rakamlar ve aratrmalar da bunu gösterdi.

- Adm adm iyileme var

Ekmek israfn önlemeye yönelik balatlan kampanyann uzun soluklu bir i olduunu vurgulayan Kemalolu, tüm ailelerin, restoranlarn, frnlarn ekmek israfna duyarl olmas gerektiini dile getirdi.

Ekmek israfnn özellikle nerelerde yapldna dair çalmalarn ve tespitlerin devam ettiini anlatan Kemalolu, öyle devam etti:

Bu i bir dönüüm ve mücadele meselesidir. Ekmek israfn önlemeye yönelik adm adm iyileme var. Ekmek israf sadece sofrada deil, bu frnlarda da olabilir. Gramaj konusunda yaplan çalmalar da ekmek israfnn önüne geçilmesi için bir miktar katk salayacaktr. Kampanyann daha da etkili olmas için herkesin katk salamasn istiyoruz. Ekmek israf konusunda daha da iyileme olacan düünüyorum.

Ana Sayfaya Git