Gündüz öğretmen akşam yönetmen!

Bingöl'de, Merkez Mustafa Kemal Paşa İlkokulu öğretmenlerinden Yunus Çiftçi, derslerden arta kalan vaktinde, 8 meslektaşıyla kurduğu ve Zazaca oyunların da oynandığı Şehri Bingöl Tiyatrosu'nda yönetmenlik yapıyor.

Haberler 25.04.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde öretmenlik yapan Yunus çiftçi, gündüz örencilerine ders veriyor, akam ise tiyatro yönetmenlii yapyor.

Atatürk Üniversitesi Eitim Fakültesinde okurken, 2001 ylnda Güzel Sanatlar Fakültesinde yaplan seçmeyle bir oyunda hamal rolünü üstlenen çiftçi, o günden bu yana çok sayda oyunda rol alarak öretmenlik mesleine balamasna ramen tiyatrodan kopmad.

12 yl önce 8 meslektayla ehri Bingöl Tiyatrosunu kuran çiftçi, Merkez Mustafa Kemal Paa lkokulundaki derslerden arta kalan vaktinde, tiyatroda yönetmenlik yapyor. Bingöl Belediyesinin destekledii tiyatro, bugüne kadar, 9u Zazaca 37 oyunu Bingölün yan sra stanbul, zmir ve Ankarada sahneledi.

çiftçi, üniversite yllarnda balad tiyatronun kendisi için bir tutku olduunu söyledi.

Da köyünde yaad için Türkçeyi okulda örendiini anlatan çiftçi, 13 yandayken köye palyaço gösterisi gelmiti. Palyaçoyu gördüümde gece uyumamtm. Bu, tiyatroya olan ilgimin en büyük nedenidir. Köyde olan bir çocuun hayal dünyas çok farkldr. Onun için özellikle köy çocuklarn izleyici kitlesi olarak seçiyorum. dedi.

- çocuklar kahkahayla derse balyor

Bütün zamannn okul, ev ve tiyatro arasnda geçtiini anlatan 3 çocuk babas 43 yandaki çiftçi, Tiyatrocu olmann faydasn öretmenlikte de görüyorum. Örencilerime Nasreddin Hocay anlatacam derse, hocann kyafetiyle giyiyorum ve çocuklar kahkahayla derse balyor. diye konutu.

imdiye kadar oynadklar 37 oyunun 32sini kendisinin yazp yönettiini anlatan çiftçi, unlar aktard:

Deerler eitimi üzerine çocuk oyunlar yapyoruz ve bu çocuk oyunlarn yaparken Bingöl Belediyesinin desteiyle ilçe ve köy okullarnda sahne alyoruz. Bingöl dnda stanbul, zmir ve Ankarada oyunlarmz sahneledik. Bursa, Kocaeli, Malatya ve Elazda oyun sahnelemek için davet aldk. Tiyatronun 9 kiilik oyuncu kadrosunda, 8 öretmen var.

- Amacmz Zazacaya dikkat çekebilmek

William Shakespearein Hamlet oyununu Zazacaya uyarladklarn kaydeden çiftçi, öyle konutu:

Bir ngiliz gazetesi buna haber olarak yer verdi. Amacmz Zazacaya dikkat çekebilmek, farkndalk yaratmak ve arkadalarmzla bunu gerçekletirdiimiz için gerçekten mutluyuz. UNESCOnun, yok olma tehlikesi snrnda olan dilleri arasnda yer alan Zazacay yaatmak için çalmalarmz sürdürüyoruz. Oyunlar Zazaca yazlmyor, oyuncular Türkçe hazrlanan metni ezberleyip Zazaca konuuyor.

ehri Bingöl Tiyatrosu, Bingöl Belediyesi Veysel Belgin Gençlik Merkezinde yeni oyunlarnn provalarn sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git