Güneydoğu kadınının iş gücündeki payı artıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda istihdamın en çok arttığı sektör olarak ön plana çıkan tekstilde, çalışanların yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor.

Haberler 03.08.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümetin Güneydou Anadolu Bölgesi için uygulad pozitif ayrmcln da katksyla en fazla yatrmn yapld sektörlerin banda gelen tekstilde, becerikli kadnlarn emei daha çok tercih ediliyor.

AA muhabirinin, bölgedeki organize sanayi bölgelerinin verilerinden derledii bilgiye göre, Güneydouda son yllarda istihdamn en çok artt sektör olan tekstilde, kadn çalanlarn says da her geçen gün artyor.

Bölge genelinde faaliyet gösterilen sektörlerde kadn çalan says az olmasna ramen, tekstilde çalanlarn yaklak yüzde 50sinin kadn olmas dikkati çekiyor.

stihdamn lokomotif sektörleri arasnda ise tekstil, yap ve üretim ilk üç sray alyor.

Tekstil sektöründe geçen yla göre i ilan saysnda ise yüzde 20ye yakn art görülüyor.

Bölgede says 100 bini aan iletmelerin yüzde 70e yakn da tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteriyor.

Hükümetin Güneydou Anadolu Bölgesi için sunduu tevik ve destek politikalar, bölgedeki kadn istihdam saysn da artryor.

Bata Gaziantep olmak üzere anlurfa, Adyaman ve Mardin gibi kentlerde tekstil ve konfeksiyon sektörü, istihdam oluturma ve ihracat bakmndan ülke genelinde giderek büyüyen payyla önem kazanyor.

Yatrm teviki, vergi indirimi ve devlet tarafndan salanan dier tevikler, sektörün gelimesinde ve istihdam artnda atlan en önemli admlar olarak sralanyor.

Herkes için cazip frsatlar var

Türkiye Sanayici Kadnlar ve Adamlar Konfederasyonu (SANKON) Genel Bakan Nezaket Emine Atasoy, AA muhabirine yapt açklamada, bölgede son yllarda ciddi istihdam art yaandn söyledi.

Her bakanln isizliin istihdama dönütürülmesi için yatrmcya ayr ayr frsat sunduunu ifade eden Atasoy, öyle devam etti:

Devletimizin son dönemde özellikle Güneydou Anadolu Bölgesi için uygulad bir kalknma projesi var. Bu proje kapsamnda sanayicilerimiz için de iverenlerimiz için de bölgede i yapmak isteyen herkes için cazip frsatlar var. Bizler buralara gelerek bu frsatlar yerinde görerek hem Türkiyede hem de dünyann her yerinde bunu anlatmak istiyoruz. Bu bölgeye yaplacak olan yatrmlar hem bu illerin kalknmasna katk salayacak hem de istihdam art salayacak.

Bölgede kadn istihdam kolay

Özellikle sanayicilerin bölgede tekstil ve gda sektörüne yönelik yatrmlarn sürdürebilme imkanlarnn bulunduunu vurgulayan Atasoy, yine tahla dayal sanayi ürünlerinin bölgede çok rahat ilenebileceini dile getirdi.

Atasoy, bölgedeki cazip frsatlarn deerlendirilmesi gerektiine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Bu anlamda i kadnlarmza da büyük frsatlar domaktadr. Özellikle sanayi bölgelerindeki teviklerden kadn iverenlerimiz en iyi ekilde faydalanmaldr. Bu sayede istihdam da oluturmu olacaklardr. Tekstille ilgili bu bölgede cazip frsatlar var. Dokumaclk bunlarn banda gelmektedir. Dünyada ei benzeri olmayan ürünler bu bölgede üretilmektedir. Özellikle hallarmz, yöreye has baz örtülerimizi bu bölgede üreten çok kadnmz var. Bölge kadn çok becerikli, tuttuunu koparan özelliklere sahip. Bu bölgedeki kadnlarmza istihdam oluturmak aslnda kolay. çünkü hanmlarmzn zaten çalma istei var, evlerine katk koymak istiyor. Bunlar için de frsatlar oluturmak lazm.

Ana Sayfaya Git