Güneydoğu'daki mülkiye yapısı!

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve FETÖ'nün MardinŞırnak illerinden sorumlu "mülkiye abisi" olduğunu itiraf eden A.Y'nin ifadeleri, örgütün "Güneydoğu mülkiye yapılanması"nı deşifre etti

Haberler 06.07.2018 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örgütün mülkiye yaplanmasnda Diyarbakrn üst konumda olduunu anlatan eski öretmen A.Y, Diyarbakra bal Mardinrnak, SiirtBatman, DiyarbakrBingöl, ElazMalatyaTunceli eklinde 4 alt bölge bulunduu bilgisini verdi

A.Ynin ifadesinden:

1725 Aralk sürecinden önce sorumlu abiler olarak kendi araçlarmzla sohbet düzenlenen adrese gidebiliyorduk ancak bu uygulama 1725 Aralk sürecinden sonra yasakland, kiralk araçlarla gidilmesi istendi

Cemaat mensubu kaymakamn konutuna sorumlu abi defalarca gitmise, yeni gelen kaymakam da eer cemaat mensubuysa oför ve koruma polislerinin deitirilmesi istenirdi. Yani görevlilerin yeni kaymakam zamannda da ayn sorumlu abiyi görmesi istenmezdi

Düzce Cumhuriyet Basavclnca yürütülen Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmas (FETÖ/PDY) soruturmas kapsamnda gözaltna alnan ve etkin pimanlk hükümleri kapsamnda ifade veren A.Y, örgütün Güneydou mülkiye yaplanmasn deifre etti.

Gözaltndaki sorgusunda Mardin ve rnak illerindeki kaymakam ve vali yardmclarndan sorumlu olduunu itiraf eden eski öretmen A.Ynin ifadesi, Gaziantepteki çeitli mahkemelerde yarglanan eski kaymakamlarn dava dosyalarna eklenmek üzere gönderildi.

fadesinde FETÖ ile Uluda Üniversitesi lahiyat Fakültesinde okuduu 19972002 yllar arasnda tantn anlatan A.Y, 2011 ylnda Mardine öretmen olarak atandktan sonra Nusaybin ve Kzltepe ilçelerinde görev yaptn belirtti.

Daha önceden tand Tuncay kod adl C.Ynin 2012 ylnn yaz aylarnda kendisini stanbula davet ettiini belirten A.Y, ifadesinde Daha sonra mülkiye yaplanmasnn Türkiye sorumlusu olduunu örendiim Ahmet kod isimli kiiyle görütüm. Bana Mardine döndükten sonra alacam görevin önemli olduunu anlatt. beyannda bulundu.

Mardine döndükten bir süre sonra C.Y. ile bulutuklarn belirten A.Y, u bilgileri verdi:

C.Y. bana Seni görütüreceim kiilere gerçek adn söyleme, kendine bir müstear isim belirle dedi. Ben de kendisine Halil ismini kullanacam söyledim. Dönemin Nusaybin Kaymakamna ait polis tarafndan korunan konuta girdik. Bu evde bizden baka Nusaybin Kaymakam M.G, dönemin Mardin vali yardmclar H.A. ve S.P. vard. Bir saat kadar sohbet ettik. Tanma konumalar yaptk ve benim yönetimimde yaplacak örgüt sohbetini hangi tarih ve saatte yapacamz planladk.

A.Y, toplantlar 15 günde bir srasyla mülki idare amirlerinin evinde gerçekletirdiklerini anlatarak, örgütün hiyerarik yaps içerisinde Mardinrnak alt bölge sorumlusu sorumlusu olduunu ve Diyarbakr üst bölge sorumlusu C.Yye bal olduunu aktard.

Adres artmacas yaplmas istendi

A.Y, 1725 Aralktan sonra toplantlar ayda bir yaptn, 2014 ylnn yaz aylarnda C.Ynin stanbula gittiini, yerine Melih kod adl B.nin atandn anlatt.

Yeni atanan kaymakam ya da vali yardmcsnn çetele bilgisinin sorumlu olduu kiiden geldiini aktaran A.Y, bu bilgilerin bu arkada bizdendir, sohbetleri aksatmaz, skntl olmayan biridir, ödemeleri düzenli yapar/aksatr eklinde olduunu kaydetti.

Mülkiye yaplanmasnda Diyarbakrn üst konumda olduunu dile getiren A.Y, Diyarbakra bal Mardinrnak, SiirtBatman, DiyarbakrBingöl, ElazMalatyaTunceli eklinde 4 alt bölge bulunduunu ifade etti.

Mardinrnak alt bölge sorumlusunun kendisi, SiirtBatman alt bölge sorumlusunun Sami kod adl A.A, DiyarbakrBingöl birinci alt bölge sorumlusunun Orhan kod adl N.D ve ikinci alt bölge sorumlusunun Ahmet kod adl M., ElazMalatyaTunceli alt bölge sorumlusunun Faruk kod adl Ö.H.K. olduunu kaydeden A.Y, sözde Türkiye mülkiye mahrem yaplanma sorumlusunun ise E.K. olduunu ve kendisine bal 810 üst bölge il bulunduunu anlatt.

Mülkiye yaplanmasnn genel talimat ve uygulamalar hakknda da bilgiler veren A.Y, öyle devam etti:

Kaymakamlk konutlarnda Fetullah Gülen ile cemaate ait kitaplar bulundurmamalar istenirdi. Kitaplar biz verir, ksa zamanda okuyup geri vermelerini isterdik. 1725 Aralk sürecinden önce sorumlu abiler olarak kendi araçlarmzla sohbet düzenlenen adrese gidebiliyorduk ancak bu uygulama 1725 Aralk sürecinden sonra yasakland, kiralk araçlarla gidilmesi istendi. Yine 1725 Aralktan sonra cemaat mensubu kaymakam ve vali yardmclarnn, daha önceden bir cemaatle temaslar olduysa, o cemaate mensup olduu izlenimini vermek için ziyaret edilerek adres artmacas yaplmas istendi. Cemaat mensubu kaymakamn konutuna sorumlu abi defalarca gitmise, yeni gelen kaymakam da eer cemaat mensubuysa oför ve koruma polislerinin deitirilmesi istenirdi. Yani görevlilerin yeni kaymakam zamannda da ayn sorumlu abiyi görmesi istenmezdi.

A.Y, örgüt üyesi kaymakam ve vali yardmclarnn dier meslektalaryla yaptklar görümelerde örgüte mensup olduklar üphesini uyandracak hareketlerden ve sözlerden kaçnmalarnn istendiini vurgulayarak, Meslektalarnn cemaate bak açlarnn ne olduu konusunda istihbari bilgi toplamalar istenirdi. Evlerindeki televizyonlarda bir numaral kanala Samanyolu TVnin kaydedilmemesi, daha alakasz bir numaraya, örnein 74 numaral kanala veya 125 numaral kanala kayt yapmalar istenirdi. Twitterda Fuat Avni hesabn takip etmeleri istenmezdi, bakanlarn ve cumhurbakannn twitlerini retweet yapmalar istenirdi. ifadelerini kulland.

Mülkiye mahrem yaplanmasnda görev alacak bölge sorumlularnn özel olarak seçildiini anlatan A.Y, gizlilie de ar önem verildiini kaydetti.

Yönetici abi Viber kulland

A.Y, ByLock programnn 20142016 yllar arasnda kullanldn, 2016 ylnn bandan darbe giriimine kadar Tango görünümlü bir programn kullanldn aktararak, sadece yönetici abiler arasnda Viber program kullanldn kaydetti.

Kendisinin de mercan47 adyla ByLock kullandn kabul eden A.Y, unlar aktard:

C. abi bana her gruptan bir kiiye ByLock yüklenmesini ve onunla irtibat kurarak toplantlara katlm salanmasn söyledi. Bundan dolay ben A.Cye sim kartsz ByLock yüklü tablet verdim. Her grup için birer taneydi. C. abi toplam 3 tablet verdi. Daha sonra hatrladm kadaryla iki defa, gruplarn deimesi, atamalar ve gruplarda iletiim kuracak ByLock kullancs kalmamas sebebiyle tablet ihtiyac hasl oldu. Kendim 2 tablet aldm. Atamas yaplan kaymakam ya da vali yardmclar tabletleri bana geri verirdi.

A.Y, örgüt mensubu 30dan fazla mülkiye amirini de fotoraflarndan tehis etti.

Ana Sayfaya Git