Güneydoğu'nun "çok dilli" kütüphanesi

Mardin Artuklu Üniversitesinde (MAÜ) son teknolojik sistemle donatılan kütüphanede, Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Farsça 100 binden fazla kitap yer alıyor.

Haberler 12.12.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite yerlekesinde oluturulan 11 bin 600 metrekare alana sahip 3 katl ve ayn anda bin kiinin kitap okuyabildii 700 bin kitap kapasiteli kütüphane, Türkçe, Arapça, ngilizce, Kürtçe, Süryanice ve Farsça kitaplarla akademisyen ve örencilerin yan sra vatandalara da hizmet veriyor.

Türkiyede ilk defa d iade istasyonunun da kullanma sunulduu kütüphanede, kapalyken iade edilen kitaplar sistem üzerinden kullancnn hesabndan düüyor.

Kütüphanede, 3 kitap tarama cihaz, 64 bilgisayar, projeksiyon destekli 8 toplant ve 2 seminer odas, çalma kabinleri, çok amaçl snflar ile müze ve sergi salonu yer alrken, 100 binden fazla kitap bulunuyor.

- Üniversite zenginleti

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Arakça, üniversitenin her geçen dün daha da gelitiini ve gelimeye devam edeceini söyledi.

Güneydounun en güzel ve en modern kütüphanesinin son teknolojik sistemlerle donatldn aktaran Arakça, kütüphanede birçok dilde 10 binlerce eserlerin yer aldn, 100 bine yakn çok farkl dillerde eserlerle üniversitenin alabildiince zenginletiini belirtti.

Arakça, unlar söyledi:

Türkçe, Arapça, Farsça, Süryanice, Kürtçe ve ngilizce eserlerin bulunmas üniversite kütüphanemizi alabildiine zenginletirmitir. u anda 100 bin eserimiz mevcut. unlar içerisinde 8 bin civarnda Kürtçe kitap var, ayrca Süryanice eserlerimiz bulunuyor. Dünyada nadir bulunan eserlerin bir ksmn burada tutmaya çalyoruz. Dünya çapnda mehur olan Alexander Jaba Kürtçe klasiklerinin bütün kataloglarn Mardinde topladk. u anda bütün kitaplarn tasnif etmekteyiz. Bütün örenci ve öretim üyelerinin ihtiyacn karlayacak kitaplar kütüphanemizde topladk.

- Hedef 200 bin kitap

çok farkl yaps ve modern sistemi ile kütüphanenin herkese açk olduunu vurgulayan Arakça, dil, edebiyat, sosyoloji, felsefe, tarih, slami ilimler, mimarlk, salk gibi birçok alandaki esere sahip olduklarn kaydetti.

Prof. Dr. Arakça, Kütüphanenin bölgenin en zengin kütüphanesi haline getirilmesi noktasnda gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde yurt dnda fuarlara katlarak buralardan kitap temin edeceiz. Kitap saymz 2018 ylnda 200 bine çkarma hedefindeyiz. Bakanln desteiyle bu sayya ulamak için her türlü çalmay yapyoruz. diye konutu.

Sadece bölge deil çevre ülkelerden de örenci ve öretim görevlilerini kütüphaneden yaralanmalar için davet ettiklerini belirten Arakça, ran, Irak ve Suriye gibi ülkelerden öretim görevlileri ve örencilerin de kütüphanelerinden yararlanabileceini dile getirdi.

- Örenciler memnun

Üniversite örencisi evval Oruçlu da her kesimin faydalanabilecei bir kütüphanenin üniversite yerlekesinde bulunmasn çok önemsediklerini belirtti.

Birçok dilde kitaplardan istedikleri gibi faydalanabildiklerini ifade eden Oruçlu, Örencilere çok kolaylklar salyor. çalabilecek ortam var. Mardin çok dilli bir ehir. Burada istediimiz her dilden kitaplar bulabiliyoruz. dedi.

Bangladeli örenci Muhammed Arif de kütüphaneden ald birçok dildeki kitaplarla dil eitimini gelitirdiini söyledi.

Kütüphanenin çok zengin olduunu anlatan Arif, istedii bütün kitaplar bulabildiini aktard.

Örenci Serkan Karata da Mardinde yüzyllarca Kürt, Türk ve Araplarn bir arada yaadn, böyle zengin bir ehre zengin bir kütüphanenin çok yaktn anlatt.

Karata, unlar söyledi:

Bu imkan memleketimizde bize salayanlara çok teekkür ediyorum. Örencinin isteyecei her türlü kitap var. Örencilerin rahat davranaca ve sosyalleebilecei bir ortam bulunuyor. Birçok üniversiteyi dolatm. Böyle bir kütüphaneye ahit olmadm.

Ana Sayfaya Git