Güneydoğu’yu kıskaca aldılar

Kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu Güneydoğu bölesinde Bitcoin üretiminin yapıldığı ihbarları DEDAŞ’ı harekete geçirdi.

Haberler 27.12.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde piyasa deeri hzla artan Bitcoin, ksa yoldan para kazanma hrs bulunanlarn da itahn kabartt. Üretim için youn elektrik ve donanml bilgisayarlara ihtiyac olanlar, gözlerini, kaçak elektriin youn olarak kullanld Güneydou Anadolu Bölgesine dikti. Burada özellikle krsal bölgelerde ilem gerçekletiren madenci diye tabir edilen Bitcoinciler, neredeyse bir fabrikann tükettii elektrii tüketerek Bitcoin üretmeye balad. Kaçak elektriin youn olarak kullanld bölgeyi seçen Bitcoincilere en büyük darbeyi çevredeki vatandalar vurdu. Dicle Elektrik Datm Anonim irketine (DEDA) kaçak elektrik kullanarak Bitcoin üretildii ihbarlarnn yaplmasnn ardndan ekipler, denetimlerini sklatrd. hbar yaplan yerlerde neredeyse bir fabrika kadar elektrik tüketen ev ve i yerlerine ilem yapld.

300 kiilik ekip çalmalarn sürdürüyor

EDA Saha Yönetim Direktörü Hasan Mirolu, sahada teknik imkanlarn kullanarak kaçak elektriin nerelerde olutuunu görebilmek adna 300 binin üzerinde aboneye uzaktan okuma sistemleri yerletirdiklerini söyledi. Mirolu, Bu sayede geçen yldan bu yana kaçak elektrik kullanmnda ciddi bir düüler kaydediyoruz. Asl amacmz kaça önlemek ve bunu önleme esnasnda kaliteli enerjiyi müterilerimize sunmak. 300 kiilik bir ekibimiz var ve her bir ekipte arac says 2-3 ekibimiz var, nerede ani yük art, kaçak üphesi varsa onlar noktasal olarak görüyoruz ve anlk olarak müdahale edebilecek durumdayz u anda dedi.

Bitcoin çok youn enerji çeken sistemler kullanyor, hiç ummadmz yerlerde ani çekimler oluyor

Bitcoin üzerinde yaplan ihbarlar göz ard etmediklerine dikkat çeken Mirolu, öyle devam etti:

Nasl bir fabrikamz bizim için bir üretim kayna ise bu Bitcoin de o kadar enerji çeken sistemler kullanyor. Onun için büyük trafolarn direk bal olduu sistemlerimizi özellikle kontrol altna alyoruz. Bu gibi ihbarlar youn gelmeye balad son zamanlarda onunla da ilgili dier mücadelelerimizi nasl yapyorsak onlara da ayn vaziyette müdahale ediyoruz. Bitcoin ile ilgili ihbar olarak gelenlere de biz ayn muameleyi yapyoruz fakat öyle bir ey var, bizim içeriye girip insanlar ne üretiyorlar bakabilme yetkimiz ve imkanmz yok içeride ne yaplyor bilemiyoruz. Ama bu kadar büyük elektrik çekii olan yerler neyse, biz nasl dierlerine davranyorsak bu gibi gelen ihbarlara da ayn muameleyi gösteriyoruz. Krsalda da bu gibi ani deiikliklerin olduunu tespit ettiimiz yerlerde de bunlarn olma ihtimali var. Krsalda da bu gibi ani çeki artlar oluyor hiç ummadmz yerlerde, onlara da ayn ekilde müdahale ediyoruz.

Ana Sayfaya Git