Güneydoğu'da tehlike büyük!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haziran ayı raporlarına göre, ülke geneli sıcaklık ortalaması 0,5 derece, yağışlar ise yüzde 20,5 artış kaydetti. Beş bölgede artan yağışlar Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da ise yüzde 98'i varan düşüş gösterdi ve yağışlı gün sayısı 1 güne düştü. Ege normalinin iki katı yağış alırken, 114 mm ile Zonguldak en fazla, 0,2 mm ile Şırnak en az yağış alan il oldu.

Haberler 09.07.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüünün 2021 yl haziran ay scaklk ve ya deerlendirmesi raporu yaynland. Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Cokun rapordaki açklamasnda, aylk, mevsimlik ve yllk scaklk ve ya deerlendirmelerinden oluan iklim analizlerinin, halkmzn ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacyla hazrlandn kaydetti. Be bölgede artan yalar Güneydou ve Dou Anadoluda ise yüzde 98i varan düü gösterdi ve yal gün says 1 güne dütü. Ege normalinin iki kat ya alrken, 114 mm ile Zonguldak en fazla, 0,2 mm ile rnak en az ya alan il oldu.

EKSTREM HAVA OLAYLARI VE DDET ARTIYOR

klimin bata tarm, su kaynaklar, enerji ve ulatrma olmak üzere hemen tüm sektörlerin faaliyetlerine etki eden belirleyici bir faktör olduunu belirten Cokun, klimdeki deiimlerin izlenmesi bu sektörlerin gelecekteki planlamalarnda önemli bir yer tutmaktadr. Akdeniz Havzasnda yer alan Türkiye iklim deiikliinin scak hava dalgalar, orman yangnlar, kuraklk, sel, frtna, dolu gibi olumsuz etkilerinden en fazla etkilenen bir bölgede yer almaktadr. Deien iklime bal olarak ekstrem hava olaylarnn says ve iddeti her geçen ay ve yl artmaktadr dedi.

KLM FAKTÖRLER DKKATE ALINMALI

Raporlara Meteoroloji Genel Müdürlüünün internet sayfasndan ulaabileceini de duyuran Cokun, kamuoyunun bilinçlendirilmesi, hava ve iklim olaylar konusunda hazrlkl olmalar, sektörel planlama faaliyetlerinde iklim faktörünün dikkate alnmas, tarm ve gda güvenlii ile afet risklerinin azaltlmasna yönelik uyum ve zarar azaltma çalmalarnda karar alclara faydal olunmasnn amaçlandn anlatt.

SICAKLIK BRçOK BÖLGEDE MEVSM NORMALLERN ATI

Rapora göre, 2021 yl haziran aynda ortalama scaklklar çanakkale, Bodrum, Datça, Dörtyol, Kale, Samanda çevreleriyle Ordu, Sivas, Kahramanmara, Adyaman, anlurfann dousunda mevsim normallerinin üzerinde gerçekleti. stanbul, Bilecik, Yalova, Lüleburgaz, Kütahya, Uak, Afyonkarahisar, Dursunbey, Burdur, Beyehir, Acpayam, Tefenni, Korkuteli, Akehir, Yunak, Ilgn, Seydiehir, Sivrihisar, Bolu, Karabük, Tosya, Nallhan, Beypazar çevrelerinde mevsim normallerinin altna dütü, yurdun dier bölgelerinde mevsim normalleri civarnda ölçüldü.

SICAKLIK 0.5 DERECE YÜKSELD

Uzun yllar haziran ay ortalama scakl 21,3 derece iken, 2021 haziran ay 21,8 derece olarak ortalamann 0.5 derece üzerinde yaand ve son 50 yln 16nc en scak haziran ay oldu. 2021 yl haziran ay ortalama scaklklar uzun yllar haziran ayna göre ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleti. Uzun yllar üst snr 31 derece iken 33 dereceye çkt vurguland. Özellikle, Akdeniz ve Ege kylarnda, Güneydou Anadolu Bölgesi ile Idr civarlarnda en yüksek deerlere ulaarak mevsim normallerinin üzerinde seyrettii bildirildi.

14 MERKEZDE EKSTREM SICAKLIK

Ekstrem scaklk deerlendirmesine göre en düük eksi 0,3 dereceyle Kangalda, en yüksek ise 45,7 dereceyle Cizrede oldu ve haziran aynda Türkiyedeki en yüksek deer olarak kaytlara geçti. 2021 haziran aynda 14 merkezde yeni ekstrem (maksimum) scaklk gerçekleti ve bu yerler öyle sraland:

çanakkale, Bayburt, spir, Oltu, Ardahan, Erzurum, Kars, Tortum, Horasan, Tercan, Hns, Solhan, Malazgirt, Ahlat.

HAZRAN AYI BÖLGELERE GÖRE ORTALAMALAR

Marmarada uzun yllar ortalamas 21,5 derece iken, geçen ay 21,2 derece oldu ve en yüksek 38,5 derece olarak çanakkalede ölçüldü. Egede uzun yllar ortalamas 23,3 derece iken, geçen ay 23 derece oldu ve en yüksek 42,3 derece Nazillide yaand. Akdenizde uzun yllar ortalamas 23,7 derece iken geçen ay da 23,7 derece oldu ve en yüksek 41,8 derece Manavgatta ölçüldü. ç Anadoluda uzun yllar ortalamas 18,8 derece, geçen ay 18,4 derece oldu ve en yüksek 33,6 derece Erelide gerçekleti. Karadenizde uzun yllar ortalamas 19,3 derece, geçen ay 19,7 derece oldu ve en yüksek 38,5 derece spirde yaand. Dou Anadoluda uzun yllar ortalamas 18,7 derece, geçen ay 21,3 dereceye çkt ve en yüksek 39,1 derece Idrda ölçüldü. Güneydouda uzun yllar ortalamas 26,9 derece iken, geçen ay 27,7 dereceye çkt ve en yüksek 45,7 derece Cizrede tespit edildi.

YAILAR YÜZDE 20,5 YÜKSELD

2021 haziran ay yalar ise Türkiye genelinde normaline göre yüzde 20,5 art gösterdi. Türkiye geneli haziran ay ya ortalamas 37,1 mm ölçüldü, normali ise 30,8 mm olarak açkland. Geçen yln haziran aynn ortalamas 39,5 mmlik yaa göre yüzde 6 azald.

EN çOK ZONGULDAK, EN AZ IRNAKA YADI

Yalar Datça, Mersinin güneyi ve Adana-Kars hattnn dousunda kalan tüm kesimlerde normaline göre yüzde 80den fazla artt. l geneli en fazla ya 114 mm ile Zonguldak, en az 0,2 mm ile rnakta kaydedildi. Yalarda normaline göre en fazla azalma yüzde 98 ile rnak, Bitlis ve Vanda gerçekleti. Haziran ayndaki yal gün says ise, Siirt çevrelerinde 1 güne kadar dütü. Ege ve Akdeniz Bölgesi sahil kesimi ile Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde de 5 günün altnda yal gün yaand.

DOU VE GÜNEYDOUDA AZALDI

Bölgesel yalara göre ise Dou ve Güneydouda azalma, dier bölgelerde art kaydedildi. En fazla azalma yaklak yüzde 90 ile Güneydou Anadoluda gerçekleirken, Ege normalinin iki katndan fazla ya ald.

Havzalara göre haziran ay yalarnda Asi, Ceyhan, Frat-Dicle, Dou Karadeniz, çoruh, Aras ve Van Gölü havzalarnda normaline göre azalma olduu açkland. Dier tüm havzalar ise normaline göre art kaydetti. En fazla ya 87,4 mm ile Burdur havzasnda, en az ya 3,2 mm ile Asi havzasnda oldu. Normaline göre en fazla azalma yüzde 84 ile yine Asi Havzasnda gerçekleti.

Ana Sayfaya Git