Güneydoğu'dan Esed'e lanet!

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, Esed rejiminin Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısını kınadı.

Haberler 06.04.2017 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki sivil toplum kurulular, Bear Esed rejiminin Suriyenin dlib kentindeki kimyasal silah saldrsna tepki gösterdi.

Merkez Yeniehir ilçesi Ofis semtinde bir araya gelen sivil toplum kurulular üyeleri, dlibdeki katliam knayarak, Diyarbakr dlib omuz omuza, Üzülme, geveme Allah bizimle, Katil Esed ile ABD Suriyeden defol sloganlar att.

Özgür-Der Diyarbakr ube Bakan Süleyman Nazlcan, grup adna yapt açklamada, geçen ay Halepte camiye bomba yadran zalimlerin 70ten fazla sivili katlettiini, bu saldry terörizm bahanesine sdrarak iin içinden çkmaya çaltklarn söyledi.

ABD ile Rusyann bu vahete ortak olduunu belirten Nazlcan, slam topraklarn igal ederek Müslümanlar sistematik ikencelerle, bombalarla ve kimyasallarla öldürmeyi politika haline getiren bu katiller çetesi her geçen gün daha da vahilemekte ve dünyann gözünün içine bakarak zulümlerini icra etmektedirler. dedi.

Nazlcan, kim olursa olsun sivillere yaplan saldrlarn kabul edilemez olduunu vurgulayarak, Ancak bu sivil ölümleri protesto eden ve knayan bu güçler söz konusu Müslümanlar olunca sessizlie gömülüyorlar. Bu da onlarn olup bitenlere nasl ikiyüzlü yaklatklarnn en bariz kant olarak ortadadr. ifadesini kulland.

Londra, St. Petersburg ve dier bat ehirlerindeki patlamalarda yaanan sivil kayplarda tepki gösterdiklerini bildiren Nazlcan, savata hakly desteklemenin insani sorumluluk olduunu ve zalimlere kar mazlumlarn yannda yer almaya devam edeceklerini kaydetti. Nazlcan, u deerlendirmede bulundu:

Olup bitenler karsnda Birlemi Milletler denen kukla kuruluun büründüü sessizlii ve zalimlerden yana taknd tavr esefle knyor ve bunlarn demokrasi ve insan haklar söylemlerinin koca bir yalan olduunu buradan ilan ediyoruz. Türkiyenin bu ölümleri BM Genel Kuruluna tamas ve ilenen bu sava suçunun takipçisi olmas oldukça önemli bir konudur. Bu konunun ihmal edilmemesi gerektiini ve bu ülkenin duyarl bütün siyasilerinin bu konuya taraf olmas gerektiini ifade ediyoruz. Nasl ki Suriyeli kardelerimize ensar olduysak, onlarn haklarnn müdafisi olmak da Rabbimizin üzerimize yükledii bir sorumluluktur. nallah Türkiye halk bu sorumluluu da hakkyla yerine getirecektir.

Nazlcan, Suriyede Esedi destekleyen ABD ile Rusyann ve onlarn ibirlikçisi devletlerin bu ölümlerin hesabn bir gün vereceklerini sözlerine ekledi.

Mardin Sivil Toplum Kurulular Platformu

Mardinde Memur-Sen, MÜSAD, Ensar Vakf, Cihannüma, lim Yayma ile Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetinin bulunduu 57 sivil toplum kuruluunun oluturduu Mardin Sivil Toplum Kurulular Platformundan yaplan açklamada, Esed rejiminin Suriyenin dlib kentindeki kimyasal silah saldrs knand.

Suriye rejiminin 2013 ylnda ama bal Dou Gutada sarin gaz ile saldrarak bin 400den fazla insan katlettii ve binlerce kiiyi de yaralad kaydedilen açklamada, 2013 ylndan bu yana en az 162 defa Suriye rejiminin muhaliflere kar kimyasal silah kullanmaya devam ettii belirtildi.

Dün de dlibte yaplan hava saldrsnda kimyasal silah kullanld, 100 civarnda insann öldüü ve 400den fazla kiinin de yaraland aktarlan açklamada, Dünyann patronluuna soyunan BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu olaylar sadece seyretmekte; hatta iç savan kzmas, insan kayplarnn artmas ve bölge ülkelerinin de en çok bedelle kaosun sürgit devamn salamaktadrlar. ifadelerine yer verildi.

dlibte kullanlan kimyasal gazlarn, bombay tayan uçaklar ve kullanan pilotlarn arkasnda da d güçlerin bulunduu belirtilen açklamada, unlara yer verildi:

ABD, Rusya ve ran, Esedin zulmünün devamnda ve masum Suriyeli insanlarn katledilmesinde müterek bir sorumlulua ve vebale sahiptirler. Bunlar Suriyede açk bir insanlk suçu ilemektedirler. nsanlk vicdannda ve tarih önünde bunlar lanet ve nefretle hatrlanacaktr. Sivil halka kar dlibte yaanan kimyasal silah saldrsn iddetle knyor, sorumlularnn ve destekçilerinin mutlaka hesap vermelerini bekliyor ve vefat eden masum insanlarmza Allahtan rahmet, yarallara Allahtan ifalar diliyoruz. Bu vesileyle ilimizde yaayan Suriyeli muhacir kardelerimize halkmzn daha çok sahip çkarak ensar olma sorumluluunu ifa etmesini bekliyoruz.

- rnak

rnak Talasemi Dernei Bakan Nurullah Bartan da Suriyede Bear Esed rejiminin dlibin Han eyhun beldesine düzenledii ve birçok sivilin ölümüne sebep olan kimyasal silah saldrsn knad.

Saldrda çounluu çocuk olmak üzere sivillerin hayatn kaybettiini belirten Bartan, kimyasal saldrnn büyük bir katliama ve acya yol açtn belirtti.

Bartan, Nice evlatlar anasz babasz, nice analar babalar evlatsz kalmtr. nsan hayat bu kadar ucuz deildir, olmamaldr. Biran önce bu zulmün durmasn, insanln yok olmamasn temenni ediyorum. ifadelerini kulland.

- Siirt

Anadolu Gençlik Dernei Siirt ube Bakan Mahmut Uyar, Suriyenin dlib kentine bal Han eyhun bölgesine rejim unsurlar tarafndan düzenlenen saldrlarda ölenlerin çounun genç ve çocuk olmasnn büyük üzüntü verdiini dile getirdi.

En az 450 bin insann hayatn kaybettii Suriyedeki büyük savan 7. ylna girdiini kaydeden Uyar, Esed rejiminin imdiye kadar Suriye halkna kar kimyasal silah kulland gerçeinin defalarca gündeme geldiini aktard.

nsan haklar örgütlerinin son belirlemelerine göre bu saldrlarn saysnn 136y bulduunu kaydeden Uyar, Birlemi Milletlerin ise sadece ikaz etmekle yetindiini kaydetti.

Uyar, unlar kaydetti:

UNICEF ise bu sava görmezden gelip sadece ne kadar çocuun öldüünün istatistiklerini yaynlamakla yetinerek, emperyalist emellerini mazlum corafyalarmzn çocuklar üzerinden sürdürüyor. Bu öldürülen çocuklarmzn, mazlum kadnlarmzn, yallarmzn akan kanlar ile mezhebimiz, merebimiz, rkmz ve topraklarmz felah bulmayacaktr.

Ana Sayfaya Git