Güneydoğunun dövmesi "dek" tarihe karışıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle kadınların güzel görünmek ve nazardan korunmak için acı çekerek vücutlarına yaptırdıkları "dek" adıyla bilinen yöresel dövmelere günümüzde genç kızlar ilgi göstermiyor.

Haberler 25.01.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinin Suriye snrna yakn yerleimlerinde, özellikle kadnlarn güzel görünmek amacyla el ve yüzlerine yaptrdklar dek adyla bilinen yöresel dövmelere gençler ilgi göstermiyor.

Daha çok kadnlarn tercih ettii, yapm oldukça ac veren dövmeler, büyük ve küçük ba hayvanlarn safra kesesinden alnan marara ad verilen suyun, gaz lambasnn isi ve sütle kartrlp diki inesiyle vücuda ilenmesiyle yaplyor.

anlurfa ve çevresinde 60 ya ve üzeri birçok kadnn yüz ve ellerinde görülen dövmeler, artk neredeyse tarihe karyor. Bölgede dövmeli kadnlara Arapça Medkuke deniliyor.

Ksas Mahallesinde yaayan 67 yandaki Senem Aydodu, el ve çenesindeki dövmeyi nazardan korunmak için yaptrdn söyledi.

Gençlik döneminde dövmenin yörede çok yaygn olduunu belirten Aydodu, O dönemde herkes dövme yaptrrd. Yaptrmayanlar ayplanrd. Bir kere yaplan dövmenin silinmesi imkansz. Yaptrdm için piman deilim ancak u anda kimse dövme yaptrmyor. dedi.

- Üzerime kuma gelmemesi için yaptrdm, kuma gittim

Harran ilçesinde yaayan 64 yandaki Fatma Sar ise dövmeyi güzel görünmek için yaptrdn ifade ederek, Cahildik, herkes yaptrnca ben de yaptrdm. çok zordu, birkaç gün acsndan bir ey yapamamtm. Babam kzmasn diye günlerce saklandm. imdi yaptrdm için pimanm çünkü dinen haram olduunu söylüyorlar. eklinde konutu.

Siverekin Selimpnar ilçesinde yaayan 70 yandaki Aliye Tayboa da gençliinde dikkati çekmek için dövme yaptrdn dile getirerek, öyle konutu:

Beyaz tenliydim, gençler bizi beensin diye yaptm. O zamanlar 15 yandaydm. Koyun ve kuzu çobanl yapyordum. Arkadalarmda görünce ben de yaptrmak istedim. Köye gelen kadnlar parayla yapt bu dövmeleri. Canm çok yanmt. ekillerin tabi ki anlam var. Avucumdaki iaret üzerime kuma gelmemesi içindi ama ben kuma olarak gelin gittim.

Makbule Sunkar (70) ise gençliinde vücudunun birçok yerine dövme yaptrdn ama piman olduunu vurgulad.

Yaptrd dönemde dövmenin adet olduunu belirten Sunkar, unlar kaydetti:

Kimi nazar için olduunu söyler ama ilgisi yok. Cahildik o dönemler, bilmiyorduk. imdi yapan kimse kalmad, gençler de ilgi göstermiyor artk, ayp olarak görülüyor. Genç kzlar severek yapard dövmeleri ki o dönemlerde parayla yaptrlrd, köye gelen dövmecilere para verirdik bunlar yapmalar için. nelerle deri delinerek yaplrd, canmz da yanard tabi.

- Öd, is ve sütle yaplyor

Bölgede dövme geleneiyle ilgili aratrmalar yapan yazar Ramazan Özgültekin ise söz konusu dövmenin Arap kültüründen geldiini ve tarihinin eski olduunu söyledi.

Dekin yapmn da anlatan Özgültekin, Dövme, hayvanlarn safra kesesinden alnan marara denilen ve halk dilinde öd olarak da adlandrlan su ile gaz lambasnn isi ve sütün kartrlmasyla yaplrd. Dudaa, yüze, ellere, kollara ve vücudunun her tarafna yaptranlar olurdu. Bu iaretlerin her birinin ayr anlam vardr. Eine güzel görünmek, nazardan korunmak veya hastalktan korunmak gibi nedenlerle yaptrrlard ama artk yaptran kalmad. diye konutu.

Ana Sayfaya Git