Gürses bibloları

Çakıl taşlarından yapılan Müslüm Gürses bibloları beğeni topluyor

Haberler 16.03.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Halfeti ilçesinde kursa katlan kadnlar tarafndan çakl talarndan yaplan Müslüm Gürses biblolar, endemik bitki olan karagül ile cam içerisinde bir araya getirilerek ziyaretçilerin beenisine sunuluyor.

Halfeti Halk Eitim Merkezinde düzenlenen Yöresel Ta Bebek Sanat kursuna katlan kadnlarn, Frat Nehrinden toplanan çeitli büyüklüklerdeki çakllardan ürettikleri biblolarla hem aile bütçesine hem de ilçenin tantmna katk salamalar amaçlanyor.

Arabesk müziinin mihenk talarndan Müslüm Gürsesin de memleketi Halfetide kursiyerler, ünlü sanatçnn vefatnn 8. yl dolaysyla çakl talarndan Müslüm Gürses biblolar yapyor.

Büyük talarla biblonun gövdesini oluturan kursiyerler, orta büyüklüklerdeki talarla ban, küçüklerle ise ayaklarn yapyor.

Kursiyerler, tutkalla yaptrdklar talar seramik hamuruyla kapladklarndan sonra boya ve vernikle biblolar Müslüm Gürsese benzeten kadnlar, daha sonra mikrofonla buluturduklar bu biblolar, dünyada sadece bölgede yetien karagülle birlikte cam fanus içine yerletiriyor.

Müslüm Gürses biblolar, Cittaslow Uluslararas Koordinasyon Komitesi tarafndan sakin ehir ana dahil edilen, tarihi ve doal güzellii ile ön plana çkan ilçede, yerli ve yabanc turistler için sata sunuluyor.

MEMLEKETNDE ONUN ANISINI YAATMAYA çALIIYORUZ

HEM Müdürü Eref Arkan, ilçenin tantmna katk sunan Müslüm Gürses ve karagülü ayn üründe birletirdiklerini anlatarak, ünlü sanatçnn Halfeti halk tarafndan çok sevildiini belirtti.

çakl talarnn kadnlarn elinde sanat eserlerine dönütüünü aktaran Arkan, Unutulmaya yüz tutmu bir sanat olan ta bebek kursumuzda önce Frat Nehrinden getirilen talardan bebek biblolar yapyoruz. Daha sonra bu biblolar cam sanat kursunda cam içerisine yerletiriyoruz. Müslüm Gürses ilçemizde doup kendini hem ülkemizde hem de dünyaya kabul ettirmi olan bir sanatçmz. Biz de memleketinde onun ansna böyle ta bebek biblolar çalarak onun kalbimizde gönlümüzde kalmasn salamaya çalyoruz. dedi.

Arkan, Halfetinin sahip olduu tarihi ve doal güzelliklerle bölgedeki önemli bir turizm kenti olduunu kaydederek, merkezde ürettikleri ürünlerin tehir ve satn yaptklarn ve ele edilen gelirle kursiyerlerin aile bütçelerine katk saladn dile getirdi.

KADINLARIN ELLER BOYAMA VE MAKYAJA YATKIN OLDUU çN çOK GÜZEL ESERLER ORTAYA çIKIYOR

Usta öretici Emine Dalkesen de Müslüm Gürses biblolarn 4 çakl tan bir araya getirerek yaptklarn söyledi.

Talar birbirlerine yaptrdktan sonra seramik hamuruyla ekillendirdiklerini anlatan Dalkesen, Seramik hamurunu kyafet gibi talara giydiriyoruz sonrada boyayarak son eklini veriyoruz. Özellikle kadnlarn boyama, makyaj gibi becerilere elleri yatkn olduu çok güzel eserler ortaya çkaryoruz. diye konutu.

Dalkesen, ilçeye gelen yerli ve yabanc turistlerin yaplan ta bebeklere, yerli turistlerin ise özellikle Müslüm Gürses biblolarna youn ilgi gösterdiklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git