Güvercin tutkunu!

Diyarbakır’da güvercin tutkunu Mustafa Yaşar, 200 bin TL'lik güvercinlerini korumak için kümesinin bulunduğu daireye 4 kapı ve güvenlik kamerası kurdu

Haberler 01.11.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 53 yandaki Mustafa Yaarn güvercin tutkusu görenleri hayrete düürüyor. Merkez Balar ilçesinde ikamet eden Yaarn yüzlerce güvercini bulunuyor. Ancak bunlarn arasnda Kürenk ad verilen güvercinler Yaar için ayr bir yer tutuyor. 40 adet Kürenk için dairesinde özel bir kümes yaptran Yaar, bunlar korumak için 4 demir kap yaptrd. Güvercinlerinin güvenlii için bununla da yetinmeyen Yaar, kümese bir de 24 saat kayt alan güvenlik kameras taktrd. Yaar, güvercinlerinin sadece güvenliini deil, saln da düünüyor. Güvercinler için buzdolab ve ecza dolab alan Yaar, bunlar doldurduu ilaç ve vitaminlerle hayvanlarna bakyor. Gününün ortalama 7 saatini kümeste geçiren Yaar, hastalanan güvercinleriyle yakndan ilgileniyor.

40 TANE VAR, 200 BN LRA EDER

Kendi bildiinden beri güvercinlere meraknn olduunu anlatan Yaar, 7-8 yandan beri kulara merakm vard ama babam beslememe izin vermiyordu. Asker gidip geldikten sonra beslemeye baladm. Diyarbakr kular olan Kürenk ve Gogala kular var bende. Bunlarn çifti 10 bin liradan balyor 25 bin liraya kadar çkyor. Benim bu kulardan 40 tane var elimde. çifti 20 olan da 25 bin lira olan da var. Satn almak isteyen var ama uan çkarmay düünmüyorum. uan yaklak deeri 200 bin lira eder. Sattnz zaman Diyarbakrda rahatlkla bir daire alabilirsiniz dedi.

VAKTMN çOUNU GÜVERCNLERLE GEçRYORUM

Vaktinin çounu güvercinlere ayrdn kaydeden Yaar, Sabah 7de çkyorum saat 11e kadar kularla ilgileniyorum. Akama doru saat 15.30da çkyorum akam çökünceye kadar onlarla geçiriyorum vaktimi. Yaklak günde 6-7 saatimi bunlara ayryorum. çünkü çok hassas kular diye konutu.

GÜVENLK ÖNLEM HIRSIZLIA KARI

Bölgede güvercin hrszlyla çok karlaldn vurgulayan Yaar, Bir ku çalnd zaman insan çok üzülür o yüzden hrszla kar bu yollara bavuruyoruz. Yaklak 4 kap var, güvenlik kameras var. Sürekli gözetim altndadr. Öyle yapmazsam çalnr. çalnd zaman artk bulamazsn bu kular. çünkü bu kular yaklak 40 yllk emeimin karldr. Bu güvercinlerden imdi Diyarbakrda var ama bu özelliklerde deil ifadelerinde bulundu.

HASTALANAN KULARA MÜDAHALE EDYORUM

Hastalanan güvercinlerine genellikle kendisinin müdahale ettiini, bazen de veteriner çardn ifade eden Yaar, unlar kaydetti:

2-3 ayda bir alarn yapyoruz. laçlar var. Alar buzdolabnda olmad zaman bozulur. Dolapta olmas gereken ilaçlar olduundan scakta bozulmamas için buzdolabnda muhafaza ediyorum. Bir tek kulara özel buzdolab.

EM GÜVERCNLER çOK KISKANIYOR

Kularla geçirdii vakti evde geçirmediini, bundan dolay da einin, güvercinlerini çok kskandn dile getiren Yaar, unlar söyledi:

Bunlara ayrdm vakti eve ayrmyorum. Eve yatmadan yatmaya gidiyoruz. Genellikle zamanmz kularla geçiriyoruz. Nasl kskanmasn. Diyor ki, Akln fikrin kutur. Bizim de birinci önceliimiz güvercindir, baka da bir ey deil. Onunla yatp, onunla kalkyoruz. Onlara bir daire yapmz. Bir daireyi onlara harcamz.

Ana Sayfaya Git