Güvercinler yarışacak!

Diyarbakır’da 21 Diyarbakır Posta Güvercin Sevenler Derneği tarafından düzenlenen yarışmada, fiyatı 250 ila 20 bin lira arasında değişen posta güvercinleri Malatya’dan bırakılacak. Beslendikleri evin damına ilk ulaşan güvercinin nesli koruma altına alınacak.

Haberler 15.04.2019 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

21 Diyarbakr Posta Güvercin Sevenler Dernei, fiyatlar 250 lira ile 20 bin lira arasnda deien posta güvercinlerine yönelik yarma düzenledi. 12 etapl yarmann 160 kilometrelik Malatya Beyler Ua etab için 2 bin 150 güvercine çip ve numaralar yerletirildi. Malatyadan braklacak güvercinler arasnda yarmay birincilikte tamamlayan ku, neslinin devam için koruma altna alnacak.

100 gram et için kularmz vurmayn

21 Diyarbakr Posta Güvercin Sevenler Dernei Dou ve Güneydou Dernek Topluluu Bakan Mehmet Sait Ekin, bölgede posta güvercinlerinin iyi rklarn elde etmek ve bu rklar slah etmek için yarma düzenlediklerini söyledi. Ekin, Bizim 97 tane üyemiz var. nallah daha ileriki zamanlarda önemli almalarmz olacak ve daha güzel yarlar yapacaz. u an 12 etapl yarmamz var. 11 etabn bizim derneimiz yapyor. Son etab da stanbulda toplanp yapyoruz. Adana, Hatay, Kahramanmara, Gaziantep, anlurfa, Diyarbakr, Batman ve Mardin, bu iller arasndaki son yar stanbulda oluyor. Bu yarta Allah nasip ederse 2 bin 150, 2 bin 200 arasnda kuumuz var. kinci etabmzdaki yarta güvercinler Malatyadan braklacak, Diyarbakra herkesin kendi damna gelecek. Bunlar orta saat olacak, koordinatna göre birinci ku seçilecek. Bizim Mezopotamya bölgesi atalarmzdan beri hep güzel rkl posta güvercinleri vard. Islah edilmediinden dolay zamanla hepsi yok oldular. nallah bu dönemden sonra elimizden geldii kadar iyi kular seçip slah edeceiz. Türkiyeye seslenmek istediim en önemli ey budur, lütfen bu avclar kularmz vurmasnlar. Gerçekten biz bir yl emek veriyoruz, bu kular slah ediyoruz. 4-6 yl emek verip çalyoruz bir kuu slah etmek için. 100 gramlk et için lütfen vurmaynz dedi.

Teknoloji geliti, posta güvercinleri arka plana atld

Dernek üyesi ve yarmac Ahmet Kaya ise, Osmanl döneminde insanlarn Suriçinde yalnz yaarken posta kuunun ayana mektup balayp braktklarn ve bir posta kuu sayesinde Diyarbakr özgürlüüne kavuturduklarn söyledi. Kaya sözlerine öyle devam etti:

Yaklak 2 bin 200 kuumuz var, 73 kii yaryoruz. Posta güvercinleri sahipleri 40 yldr bu etkinlikleri yapyorlar. Teknoloji gelitikçe bu posta güvercinleri arka planda kald ve bir hobiye döndü. Arkadalar artk hobi olarak yaryorlar. u anda ben 60 kula yara katldm. Posta kuu yeralt ile gökyüzü arasndaki manyetikleri baz alarak ve dorudan evinin kokusunu alarak doduu yerlere gider. Ondan dolay posta kuu deiik bir ey, isteriz ki bu emeklerimize kar avclar da saygl olsun, posta kularmz avlamasnlar.

Kular hazrlklar yapldktan sonra Malatyadan braklmak üzere yola çkarld.

Ana Sayfaya Git