"Güzel bir caminin etrafına iki ucube binanın dikilmesini doğru bulmuyoruz"

Kızıltepe tarihi Ulu Cami’nin restorasyon çalışmalarını inceleyen Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, caminin etrafında 2 ucube binanın dikilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

Haberler 14.01.2018 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürlüü tarafndan 2015 yl yatrm programna alnan Kzltepe tarihi Ulu Caminin restorasyon çalmalarn inceleyen Kzltepe lçe Müftüsü Masum Taç ile birlikte inceleyen Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, dünyann hiçbir yerinde koruma alannn belirlendii bir alanda yaplama yaplmadn ama burada yapldn söyledi.

Mardinin Kzltepe (Qoser) ilçesinde Artukoullarndan Yavlak Arslan tarafndan 1200lü yllarda yapmna balanan ve kardei Artuk Arslan tarafndan 1204 ylnda tamamlanan yaklak 800 yllk tarihi Ulu Caminde 2015 ylnda balanan restorasyon çalmalar devam ediyor.

Restorasyon çalmalarn inceledikten sonra açklamalarda bulunan Evsen, restorasyon çalmalarnn birçok alanda devam ettiini, cami içinin Ramazan ayna kadar bitirilip ibadete açmay düündüklerini söyledi.

CAMNN çN RAMAZANDAN ÖNCE BTRP BADETE AçMAYI DÜÜNÜYORUZ

Kzltepe Ulu Caminin bölgenin en tarihi camilerinden biri olduunu söyleyen Evsen, Mimari açdan da çok özellikli bir camimizdir. Restorasyon çalmalarmz devam ediyor. Caminin mevcut halinde herhangi bir minarenin olmad gördük ama eski fotoraflarda, belgelerde caminin minaresi var onunla ilgili de projelerimizi revizyondan geçirdik inallah bu ay Kültür Varlklar Koruma Kurulundan gerekli izinleri alrsak minareyle ilgili çalmalar balatyoruz. nallah camiyi tamamlamay bu sene, içini de Ramazandan önce bitirip ibadete açmay düünüyoruz. dedi.

CAMNN çN, DIINI VE çATISINI TAMAMIYLA DETRDK

Ulu Caminin köklü tarihi bir eser olduunu caminin tarihini örenme açsndan baz yerlerde sondaj çalmas yaptklarn belirten Evsen, Bu camimiz 1960 yllarnda bir restorasyon görmü ama beton çimento çok fazla kullanlmt. Tabi eski eserlerde çok çimento kullanma bizim tavsiye etmediimiz ve kabul etmediimiz bir uygulamadr. Caminin içini, dn ve çatsn tamamyla deitirdik. Kubbe olan yeri deitirdik caminin baz yerlerinde problem vard oralar güçlendirme ilemlerini yaptk. Görüldüü gibi camimizin birçok yerinde çalmalarmz devam ediyor. nallah bu sene caminin bütün restorasyonunu bitirmeyi düünüyoruz. diye konutu.

BU KADAR GÜZEL BR CAMNN ETRAFINA 2 UCUBE BNANIN DKLMESN çOK DORU BULMUYORUZ

Caminin çevre düzenlemesini yapmaya çalrken evlerin sahipleriyle yaplan görümede uzla salayamadklarn söyleyen Evsen, öyle devam etti: Bunlar mülkiyeti özel ahslara ait evlerdir. Burann restorasyonuna balamadan önce kamulatrma çalmalarn balattk 2006-2007 yl civarnda o zaman takriben 20ye yakn ev vard Biz burann çevre düzenlemesini yapmaya, kamulatrma bedellerini vermeye çalrken vatandan yaklam biraz fakl oldu. lgili ahslarla görütük fakat onlarla bir uzlama imknmz olmad gerekli çalmalarn hepsini yaptk ama uzlama salanamad için kamulatrma ilemlerini yapamadk. Kamulatrma ilemlerini yapamaynca tabi bizim cami restorasyonunu geriye brakmak olmazd. Buna ramen cami restorasyonuna baladk. Koruma alan içerisinde kabul edilen bu 2 bina sonradan yapld. Belediye ruhsat vermiti koruma kurulu onlar mahkemeye verdi. Koruma kurulu dava açt için mahkemeden ne sonuç çktn bilmiyorum. Dolaysyla bu kadar güzel bir caminin etrafna 2 ucube binann dikilmesini çok doru bulmuyoruz. Keke böyle bir manzarayla karlamasaydk. BDP belediyeleri döneminde oldu tabi bu tarihi doku açsndan kabul edilecek bir uygulama deil yani, böyle bir eserin yannda bide koruma alannn belirlendii bir alanda. Siz koruma alannda dünyann hiçbir yerinde bir yaplama yapamazsnz ama burada yapld! Nasl yapld, nasl ruhsat verildi? Bilmiyorum! Bunlarn hepsi bir uzlama olacak ki maliyet olacak yani bir paranz olacak ki insanlarla anlaacaksnz hem bu ii çözmeniz lazm ilgili yerlerle görüüldüü zaman uzlama ve ödenekle ilgili sorunlar çözülürse sorun çözülür diye düünüyorum. (LKHA)

Ana Sayfaya Git