Hac kontenjanı müjdesi

Geçen yıl 59 bin 200 olan hacı adayı kontenjanı, 2017 Yılı Hac Protokolü çerçevesinde 80 bine çıkarıldı.

Haberler 07.01.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Mehmet Görmez ve beraberindekiler, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakan Dr. Muhammed bin Salih bin Tahir Benten ve bakanlk yetkilileri ile 2017 hac dönemiyle ilgili yaplacaklar konusunda bir araya geldi. Görümede, Görmez ve Suudi Bakan Dr. Benten, 2017 Yl Hac Protokolünü imzalad.

Toplantda 2016ya ilikin deerlendirmelerde bulunan Bakan Görmez, 2017 yl hac dönemiyle ilgili görülerini aktararak Dr. Bentenden baz taleplerde bulundu. Dr. Benten de Türk Hac organizasyonunun örnek bir organizasyon olduunu belirterek Görmezin taleplerini olumlu karlad.

Görmez, heyetler aras gerçekleen toplantda, Türkiyenin nüfusunun 80 milyon olduunu, Türkiyeye tannan kontenjann binde 1 kota uygulamasna göre güncellenmesini gerektiini gündeme getirdi. Suudi yetkililer, Görmezin talebi üzerine geçen yl 59 bin 200 olan hac aday kontenjan, 80 bine çkarld.

- Kadn haclarn skntlar deerlendirildi

Görmez toplantda, kadn haclarn Mekke ve Medinede yaad skntlar da aktararak Mescidi Nebevide ziyaret srasnda kadn haclarn uzun süre bekletildiini söyledi ve bu uygulamann kaldrlmasn istedi.

Geçen yl Mekke ve Medinede, Türkiyeden ve Avrupadan gelen hac adaylar için 2 adet Diyanet Hastanesi kurulduunu hatrlatan Görmez, bu yl bu hastanelerde Türk haclarla birlikte Orta Asya ve Balkan ülkelerinden gelen hac adaylarna da hizmet vereceklerini bildirdi.

- Rapor sunuldu

Diyanet leri Bakanl, hac farizasn yerine getirmek isteyenlerin rahatlkla ibadetlerini yapabilmeleri için Suudi yetkililere rapor sundu. Toplantda, ulamdan sala, konaklamadan hac adaylarnn pasaportlaryla ilgili prosedürlerin iyiletirilmesine kadar pek çok konuda yaplacak çalmalar ele alnd.

Öte yandan Suudi Arabistan yetkilileri de Mekkede kutsal mekanlardaki geniletme çalmalarnda sona yaklalmas ve baz bölgelerde çalmalarn tamamen bitmesi nedeniyle bu yl hac kotasnn yükseltildii bilgisini verdi.

- Kura 23 ubatta

2017 hac müracaatlar ön kayt ilemleri bugün sona erecek. Önceki yllarda kayt yaptran vatandalarn kayt yenileme ilemleri ise 9-31 Ocak 2017de yaplacak. Bu ilemlerin ardndan Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüünce 23 ubatta yaplacak kura ile 80 bin hac aday belirlenecek.

Ana Sayfaya Git