Hacılarımız Mekke'de!

Türkiye'den 5 Temmuz'da ilk hacı adaylarının yola çıkmasıyla başlayan kutsal yolculukta tüm hacı kafileleri Mekke'ye ulaştı.

Haberler 08.08.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeden bu yl 5 Temmuzda ilk hac adaylarnn yola çkmasyla balayan kutsal yolculukta hac kafilelerinin tümü Mekkeye ulat.

Diyanet leri Bakanl ve irketlerin organizasyonuyla kutsal topraklara Türkiyeden 80 bin civarnda hac aday geldi. Önce Medineye giden kafileler de Kurban Bayramna sayl günler kala Mekkeye intikal etti.

Kabe ehri Mekke, Arafat öncesi en youn günlerini yayor. Otobüs servis hizmetinin dün sona erdii ehirde hac adaylarnn büyük çounluu 40 dereceyi aan scakla ramen Kabe-i Muazzamaya yürüyerek ulayor.

Otellerinden öle kumanyalarn da alarak çkan hac adaylar, küçük gruplar halinde yer yer 1-1,5 saatlik yürüyüle Kabe çevresine varyor. Baz hac adaylar ise bulabildikleri taksilerle Kabeye ulamaya çalyor.

Vakit namazlarn Kabede klan hac adaylar, ibadetlerini tavaf yaparak sürdürüyor.

Younluk nedeniyle hemen Kabenin yannda tavaf yapamayan hac adaylar, geniletilen katlarda tavaflarn gerçekletiriyor. Özellikle tekerlekli sandalyede tavaf yapanlar da kalabaln ksmen daha az olduu bu alanlar tercih ediyor.

- Zemzem içerek soluklanyorlar

Scak havada tavafn tamamlayarak tavaf namazn klan hac adaylar, Mescid-i Haram içerisinde pek çok yerde bulunan çemelerden zemzem içerek soluklanyor.

Ardndan hac adaylar ya yeniden tavafa balyor ya da Kuran- Kerim okuyarak dua ediyor. Baz hac adaylar ise Kabe-i Muazzamay izleyerek dinleniyor.

Kabe çevresine konulan dev vantilatörler de belirli aralklarla çaltrlarak scaktan bunalan Müslümanlarn serinlemesine yardmc oluyor.

- Temizlie özel önem

Hac dönemi günde yüz binlerce hac adaynn akn ettii Kabede temizlie de özel önem veriliyor.

Tavafn namaz vakitleri hariç durmad Kabe-i Muazzama çevresinde temizlik görevlileri eritlerle küçük alanlar oluturup ellerindeki frçalarla temizlik yapyor.

Dier alanlarda ise kalabalk temizlik grubuyla daha büyük eritli alanlar oluturularak temizlik ilemleri gerçekletiriliyor.

- Arafata intikaller

Hac adaylarnn vakfe için Arafata intikallerinin ise arife gününden bir gün önce akam saatlerinde tamamlanmas planlanyor.

Türk hac kafilelerinin intikali, 9 Austos Cuma günü 16.00da servis otobüsleriyle yaplacak.

Ana Sayfaya Git