Haçlı terörü camide vurdu

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 2 camiye yönelik düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberler 16.03.2019 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Teröristlerin canl yaymlad görüntülerde, camide hareket eden hereyi hedef ald görüldü. Yeni Zelanda Babakan Jacinda Ardern, bunun ayrntsyla planlanm bir terör saldrs olduunu açklad. Katliamn ardndan yakalanan 4 teröristten birinin Avustralya vatanda olduu bildirildi. Teröristin hazrlad nefret manifestosunda göçmen ve Müslüman kart ifadeler dikkati çekti.

Yeni Zelandann Christchurch kentinde cuma namaz esnasnda on dakika arayla 2 camiye yaplan silahl terör saldrlarnda 49 kii yaamn yitirdi.

Yeni Zelanda Babakan Jacinda Ardern, düzenledii basn toplantsnda, Christchurch kentinde 2 camiye yerel saatle 13.40 ve 13.50de düzenlenen saldrlarn terör saldrs olduunu vurgulad.

Terör saldrsnn ardndan ülkedeki tehdit seviyesinin düükten yüksek düzeye çkarldn bildiren Ardern, teröristlerden hiçbirinin güvenlik birimlerinin takip listesinde yer almadn belirtti.

Terör saldrlarnda 49 kiinin katledildii duyuruldu. Christchurch salk yetkilileri, yerel hastanede yaral 48 kiinin tedavi gördüünü ifade etti.

Teröristlerin kendi hesaplarndan yaynlad görüntülerde katliam canl yaynlad, camiye girerken ate açmaya baladklar ve hareket eden her eyi hedef ald görüldü.

Teröristler görüntülerde silahlarn ve arjörlerini sklkla deitirirken, katliam öncesi paylamlarnda ar sac ve rkç müzikler dinledii, sosyal medya mecralarnda rkç ve Müslüman kart ifadelerde bulunduklar dikkati çekti.

- Onlarca sayfalk nefret manifestosu

Terör saldrsn üstlenen Brenton Tarrant adl Avustralya vatandana ait olduu düünülen sosyal medya hesab üzerinden göçmen ve Müslüman kart açklamalarn olduu onlarca sayfalk manifesto yaynland belirlendi.

Nefret manifestosunda cami saldrgan terörist, Türkiyeye kar (stanbul boaznn batsna) Eer ki Avrupa topraklarna geçmeye çalrsanz, boazn batsna gelmeye çalrsanz sizleri öldürürüz. tehdidinde bulundu.

Terör saldrsna ilikin sosyal medyada yer alan görüntülerde teröristlere ait olduu öne sürülen silahlarn üzerinde, geçmite Avrupann Müslümanlara kar verdii savalarn tarihleri, bu savalarda yer alm Batl figürlerin isimleri, Nazi sempatizan ve slam kart ifadelerin yer ald görüldü.

- Cumhurbakan Erdoan teröristin suikast listesinde

Camiye saldran teröristin, nefret manifestosunda hazrlad suikast listesinde, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Almanya ansölyesi Angela Merkel, Londra Belediye Bakan Sadk Han gibi isimler de yer ald.

Terörist, manifestosunda, Erdoana ilikin insanlarmzn en eski düman ve Avrupadaki en büyük slami grubun lideri ifadelerini kullanrken, Avrupada yaayan Türkleri etnik düman eklinde tanmlad.

- Ayrntsyla planlanm bir terör saldrs

Babakan Ardern, bunun ayrntsyla planlanm bir terör saldrs olduunu ifade ederek, teröristlere ait araçlarda el yapm patlayclar bulunduunu ve güvenlik güçlerinin bu patlayclar etkisiz hale getirdiini söyledi.

Terör saldrlaryla ilgili 4 kiinin gözaltna alndn ifade eden Ardern, teröristlerden birinin Avustralya vatanda olduunu belirtti.

Ardern, Fanatiklerin düzenledii bu iddet ve nefret eylemine ait görüntüleri lütfen paylamayalm. Bu nefret saldrs bizi yanstmyor. Biz bu deiliz. Biz bütün bir milletçe bu nefret ve iddet olayn reddediyoruz. diye konutu.

Avustralya Babakan Scott Morrison da terör saldrsnn faillerinden birinin Avustralya vatanda olduunu dorulad.

Yeni Zelanda polisi, terör saldrsyla ilgili biri kadn 4 kiinin yakaladn açklad.

- Ar sac terörist saldrlar knyoruz

Twitter hesabndan yapt paylamda saldr karsnda dehete dütüünü ifade eden Avustralya Babakan Morrison, ardndan basna verdii demeçte, Biz bugün burada arlk yanls, ar sac bir terörist tarafndan yaplan saldrlar kesinlikle knyoruz. Avustralya ve Yeni Zelanda sadece müttefik ve partner deil, biz aileyiz ve Yeni Zelandal kuzenlerimizle aile olarak bugün yastayz, oktayz, dehete dütük ve kzgnz. Yeni Zelandal ve Avustralyal Müslümanlara dualarm gönderiyorum. ifadesini kulland.

Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, Christchurchün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwooddaki camiye düzenlenen saldrlarn ardndan ülkedeki tüm camilere kaplarn kapatmas uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git