Hak ihlalleri arttı iddiası!

Diyarbakır Barosu: OHAL'den sonra cezaevlerinde hak ihlalleri arttı.

Haberler 10.02.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cezaevlerinde yaanan hak ihlallerini incelemek amacyla Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu, 20 cezaevinde 98 tutukluyla yapt görümeyle hazrlad raporu açklad. Diyarbakr Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Neet Girasun, baroda düzenledii basn toplantsnda, 18 ayr hak ihalli raporu hazrladklarn söyledi. Komisyonun sahip olduu koullar ve mevzuatn izin verdii snrlar dahilinde tutuklularla görümeler gerçekletirdiklerini anlatan Girasun, öyle konutu:

CEZAEVLERNDE HAK HLALLER ARTTI DDASI

Komisyonumuzun sahip olduu koullarn ve mevzuatn izin verdii snrlar dahilinde olabildiince çok sayda cezaevi ziyaret edilmi ve farkl hukuki statüde bulunan çok sayda tutuklu ve hükümlü mahpus ile görüülmeye çallmtr. Bu çerçevede 20 Aralk 2016-31 Aralk 2017 tarihleri arasnda Türkiyenin farkl bölge ve illerinde bulunan 20 ceza infaz kurumu, 40 defadan fazla ziyaret edilmi ve 92 mahpusla görümeler gerçekletirilmitir. Bu görümeler neticesinde 18 ayr hak ihlalleri raporu hazrlanmtr. Bu raporlar birletirilmek suretiyle cezaevlerinde yaanan sorun alanlar tespit edilerek, hak ihlallerine ilikin genel bir tablo çizilmeye çallmtr. Ceza infaz kurumlarndaki yaanan hak ihlalleri; salk hakkna eriimin engellenmesine ilikin ihlaller, savunma hakknn engellenmesine ilikin ihlaller, cezaevlerinin fiziki artlarndan ve cezaevi idaresinden kaynaklanan ihlaller, dilekçe, iletiim ve haberleme hakkna ilikin ihlaller, kötü muamele, ikence ve dier konulara ilikin ihlaller, mahpus yaknlarnn yaad ihlaller ve çocuk mahpuslara ve cezaevinde ebeveynleriyle kalan çocuklara ilikin ihlaller gibi balklar altnda belirtilmitir.

ANNELERYLE KALAN çOCUKLAR OLUMSUZ ETKLENYOR

Girasun, ceza infaz kurumlarnda yaanan hak ihlallerine ilikin baz tespitlerle ilgili ise unlar kaydetti:

Dezavantajl gruplarn banda gelen çocuk yataki mahpuslar, cezaevlerinde hak ihlallerine çokça maruz kalmaktadr. çocuk cezaevlerinin kapatlmasnn tartld günümüzde, birçok cezaevinde çocuk mahpuslarn iddetin birçok türüne maruz kald gözlemlenmitir. Salk hakkna eriimin engellenmesi, kelepçeli muayene, revirde yeterli sayda hekim bulundurulmamas, hastane sevklerinin ve revir muayenelerinin gecikmeli yaplmas ziyaret edilen cezaevlerinin neredeyse tamamnda temel bir problem olarak ifade edilmitir. Mahpus olan anneleri ile birlikte cezaevlerinde yaamak zorunda kalan küçük yataki çocuklarn ve annelerinin bulunduklar ortamn artlarndan psikolojik ve fiziksel açdan olumsuz etkilendikleri gözlemlenmitir. Birçok cezaevinde mahpuslarn çeitli nedenlerle cezaevlerinden nakilleri srasnda kelepçenin tersten taklmas ve cezaevi personellerinin sözlü ve fiziki tacizlerde bulunmas, banyo ve tuvaletleri görecek ekilde kameralarn yerletirilmesi, mevzuata aykr olan kimlik kart tama dayatmas ve baz mahpuslarn kameralarla donatlan, her taraf sünger veya benzeri bir malzeme ile kapl süngerli oda olarak tabir edilen odalarda keyfi bir ekilde tutulmas gibi birçok uygulama, kötü muamele ve ikence yasann ihlali anlamna gelmektedir. OHALin ülke genelinde ilanndan sonra, cezaevlerinde yllardr yaanan hak ihlalleri ve sorunlar gözle görülür ve hissedilir bir ekilde artmtr.

Ana Sayfaya Git