"Hakim ve savcıların niteliğini artırıcı konular kanunlaştı"

"Hakim ve savcılarımızın niteliğini artırıcı konular kanunlaşmış oldu. TBMM'nin iradesiyle önemli aşamalardan birisi katedildi"

Haberler 22.02.2019 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, hakim ve savc adayl süreciyle ilgili yeni düzenlemeleri de içeren kanuna ilikin, Hakim ve savclarmza yönelik 70 puan zorunluluu getirildi. Hakim ve savc olabilmek için yazl snavda en az 70 puan alm olmak gerekiyor. Söz konusu puan alanlar mülakata çarlacak. Bu, nitelii artrma yönünden önemli bir gelimedir. dedi.

Gül, yarg alannda yeni düzenlemeleri içeren ve dün TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanuna ilikin açklamalarda bulundu.

Yargya yönelik reformlarn youn ekilde hayata geçirileceini belirten Gül, 2019un yargya güvenin artt bir yl olmasn hedeflediklerini söyledi.

Yarg Reformu Strateji Belgesine ilikin çalmalarn da sürdüünü hatrlatan Gül, uygulamalarn izlendiini, ihtiyaç duyulan konularda gerekli admlarn atldn dile getirdi.

Hakim ve savclarn niteliine dair çalmalara önem verdiklerinin altn çizen Gül, hakim ve savclarn, saylarnn artrlmasnn yannda niteliin de artrlmasn hedeflediklerini vurgulad.

in ana gövdesini nitelik oluturuyor. diyen Gül, Mecliste kabul edilen kanunla, hakim ve savc olmak isteyenlerin girdii yazl snavda mülakata katlabilmek için 70 puan barajnn getirildiini ifade etti.

Bakan Gül, Hakim ve savclarmza yönelik 70 puan zorunluluu getirildi. Hakim ve savc olabilmek için yazl snavda en az 70 puan alm olmak gerekiyor. Bu puan alanlar mülakata çarlacak. Bu, nitelii artrma yönünden önemli bir gelimedir. deerlendirmesinde bulundu.

Hakim ve savc adaylarnn, adaylk süreci sonunda yazl snava gireceini anlatan Gül, bu snavda baarl olamayanlara ikinci bir snav hakk daha tanndn, bununla ilgili düzenlemenin önceden de var olduunu aktard.

Gül, TBMMnin iradesiyle, adaylk süreci sonunda yaplan snavda baarl olamayan hakim ve savc adaylarna ikinci bir snav hakk getirilmi oldu. Kanunla, hakim ve savclarmzn niteliini artrc konular kanunlam oldu. TBMMnin iradesiyle önemli aamalardan birisi katedildi. ifadesini kulland.

- stinaf mahkemelerine yönelik düzenlemeler

stinaf mahkemelerinin yeni bir hukuki müessese olduuna iaret eden Gül, uygulamada ihtiyaç duyulan baz konularn ele alndn bildirdi.

Gül, istinafn, yarglamay hzlandrma, makul sürede yarglamann tamamlanmas, farkl bir gözle ilk derece mahkemelerinin verdii kararlara bakma anlamnda önemli aama olduunu söyledi.

htiyaç duyulan hususlarn TBMMde deerlendirildiini aktaran Gül, kanunla istinaf mahkemelerine yönelik getirilen düzenlemeleri anlatt.

Kanun kapsamnda usule dair ihtiyaç duyulan konularn hayata geçirileceini ifade eden Gül, istinafla ilgili dosyalarn ylmasnn önlenmesine ilikin önemli düzenlemeler yapldn kaydetti.

Düzenlemelerle, istinafn yarglama süreçlerini makul sürede tamamlayacana iaret eden Gül, kanunla istinaf mahkemelerinde ikinci heyetlerin kurulmasna yönelik düzenlemenin de hayata geçirildiine vurgu yapt.

- 6 bin hakim ve savc eitime alnacak

Hakim ve savclarn niteliinin artrlmasna yönelik hazrlklara deinen Gül, meslek öncesi yeterlilik snav üzerinde çaltklarn anmsatt.

Meslekte olan hakim ve savclarn eitimleriyle ilgili de çeitli admlar atlacan dile getiren Gül, unlar kaydetti:

2019 yl, hakim ve savclarn eitimi konusunda önemli bir tarih olacak. Bu yl 6 bin hakim ve savc meslek içi eitime tabi tutulacak. Bu da tecrübe paylamn, bilgi birikimini artrma anlamnda önemli bir gelimedir. Eitim almam ya da az eitim alp kürsüye çkm hakim ve savc arkadamz kalmam olacak. Eitim konusundaki eksiklikler de giderilmesi salanacak.

Ana Sayfaya Git