Hakimeden çifte 10 altın kural!

Diyarbakır'da boşanma davalarının artması üzerine Aile Hekimesi, Aile Mahkemesi kapısına mutluluğun 10 altın kuralını asarak, çiftleri uyardı.

Haberler 02.12.2017 - 13:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, boanma davalarnn artmas üzerine 1inci Aile Mahkemesi Hakimi Gökçe Küçükakça Öpöz, davalarn görüldüü mahkeme salonunun kapsna, Mutlu bir evliliin kurallar ve boanmann çocuklar üzerindeki etkileri konulu yaz ast. Duruma salonunun kapsna aslan 4 sayfalk yaz, boanmak üzere mahkemeye gelen çiftlerin ilgisini çekerken, yaznn aslmasnn ardndan boanma davalarn çeken çitin de olduu belirtildi.

Tekirdan çerkezköy ilçesinde görev yaparken, geçen yl Diyarbakr 1inci Aile Mahkemesi Hakimliine atanan Gökçe Küçükakça Öpöz, göreve baladktan sonra kentteki boanma davalarnn istatistiini çkard. Diyarbakrda, 2016 ylnda yaklak 2 bin 600, 2017 ylnn Kasm ayna kadar ise 2 bin 900e yakn boanma davas açldn belirleyen Öpöz, boanma oranlarnn gittikçe artmas nedeniyle örnek bir çalma balatt. Boanmak üzere olan çiftlere yönelik 4 sayfalk yaz hazrlayan Öpöz, mahkemeye bavuran çiftlerin son kez düünmeleri için yazy duruma salonunun kapsna astrd. Mutlu bir evliliin kurallar ve boanmann çocuklar üzerindeki etkileri balkl yazy aile mahkemeleri duruma salonunun kapsna astran Öpöz, boanma davas için mahkemeye gelen çiftlerin durumaya girmeden önce bu yazy okumasn istedi. Duruma salonunun kapsna aslan yaz, boanmak üzere mahkemeye gelen çiftlerin ilgisini çekerken, yaznn aslmasnn ardndan baz çiftlerin boanma davalarn geri çektii belirtildi.

HAKLI OLMAK YERNE MUTLU OLMAYI SEç

Hakim Öpözün duruma salonunun kapsna astrd yazda, mutlu evliliin bir ans deil; çaba, emek, sabr, özveri, uzlama ve önemsemenin ürünü olduu belirtilerek, öyle denildi:

Mutlu ve iyi evliliin srr bir ilaç terkibi gibi kark olabilir, ancak mutlu evliliin baz evrensel srlar vardr. Salkl ve mutlu bir evlilii gerçekletirebilmek için sevgi, sayg, güven temel koullardr. Karndakini olduu gibi kabullen ve deitirmeye çalma. Suçlamak yerine sorumluluk al. Hakl olmak yerine mutlu olmay seç. Koulsuz sev ve kabullen. Deiim için karlk bekleme. Her eye ramen her evlilikte anlamazlklar, fikir ayrlklar, tartmalar olabilir, önemli olan bunlar dozunda tutup insani bir ekilde sorunlar halledebilmektir.

HAKMDEN MUTLU EVLLN SIRLARI

Yazsnda mutlu evliliin 10 altn kuraln sralayan Öpöz, unlar kaydetti:

Bankada bir hesap açtnz düünün. Bu hesaba ne kadar mutlu an yatrrsanz ilikiniz o kadar mutlu ve uzun ömürlü olur. Amacnz, hesabnz mutlulukla doldurmak olmal. Birbirinize olan ilgisizliiniz nedenini bulun. Sevgiliyken, yaptklarnz tekrarlayn. çiftler, evlenince, toplumun yükledii roller dorultusunda evlilik sürecinde sevgililii birbirlerine yaktrmazlar. Böylece ksa süre önce sevgiliyken, yaadklar güzel paylamlar evliliklerine tayamazlar. Hatta flörtü, evliliin doal süreci olarak görmeme eilimi hakim olur. nsanlar deitiren evlilik deil, evlilie bak ekilleridir. Evlilikle birlikte sevgiliyken, yaptklar davranmlardan uzak duran çiftler, zaman içinde hayatn sunduu monotonluu yaarlar. Sevgiliyken, yaplan küçük paylamlarn devam etmesi, ilikiyi ateler. Tutkularn devam ettiini görmek, kiileri birbirine balar. Einizin fikirlerine ve hayallerine deer verin. Evliliinizi monotonluktan kurtarmak için yenilikler yapn. Kaliteli zaman geçirmek için olanaklar yaratn. Ona beklenmedik sürprizler yapn. Özel bir gün olmazsa dahi ona küçük bir hediye aln. Ortak zevklerinize uygun paylamlar yaratn. lgi çekmek için ilikinize gizem katn. Narsistik gereksinimlerinizi karlayn. Kendisini sevin ve beenin. Einizi fark edin. Onun saçn boyadn, zayfladn, sizin için küçücük de olsa özel bir eyi görün ve takdir edin. Öfkelendiinizde, asla iddete bavurmayn. Mola verin, ortam tek edin, du aln ve uyuyun. Müzik dinleyin. Kavganzn dozajnn yükseldii anda nefes alp, vererek, geveyin. çatmalarnz ykc deil, yapc olarak ele aln.

Yazsnda boanmann çocuk üzerindeki etkilerine de deinen Öpöz, Boanma, psikolojik, sosyal ve ekonomik açdan çok ciddi deiikliklere neden olmaktadr. Ebeveynleri boanan çocuklarn, boanma sonrasnda ksa ve uzun dönem içinde birçok olumsuz sonuçlara maruz kaldklar gösterilmitir. Boanmann uzun süreli etkileri aratrldnda, çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin boanmasna ahit olan çocuklarn, yetikinlik yaantlar boyunca daha çok sorun yaadklar hatta kendi evliliklerinin de daha yüksek oranda boanmayla sonuçland bildirilmektedir. Bulgular, boanmann ebeveyn- çocuk ilikilerinde bozulma, duygusal destei kaybetme, ekonomik zorluklar gibi birçok stresli yaam olayna neden olduunu göstermektedir dedi.

Ana Sayfaya Git