Hamile kadın ‘pes’ dedirtti

Diyarbakır’da 6-7 haftalık hamile kadının, ambulansın ne kadar sürede geldiğini test etmek için acil talepte bulunması 112 görevlilerine “pes” dedirtti.

Haberler 12.12.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda her gün binlerce çarya cevap veren 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine gelen çarlar kimi zaman komik anlar yaanmasna sebep olurken, kimi zaman da ambulansn gerçek hastalara ulamasnda gecikmelere neden oluyor. Diyarbakr Acil ve Afetlerde Salk Hizmetleri ube Müdürü Levent Bayka, Salk Bakanlnn politikalarndan birinin de acil salk hizmetlerinin yurdun en ücra köesine 7 gün 24 saat ulamasnn salanmas olduunu ifade ederek, bunu gerçekletirirken baz zorluklarla karlatklarn söyledi.

Günde 9 bin çar geliyor

Acil çar hattnn gereksiz aranmas ve trafikte ambulansa yol verilmemesi ile ilgili olarak 2015 ylnda balattklar Yaama yol ver kampanyas ile okullarda, AVMlerde, halka açk alanlarda çalmalar yaptklarn dile getiren Bayka, Acil çar hattnn gereksiz aranmamas ile ilgili genelde çocuklar ve telefon tamircileri tarafndan bir taciz bulunmakta. Bunun önüne geçmek için okullarmzda çocuklara bilgilendirme eitimleri yaplmaktadr. Bu çalmalar sayesinde günlük 15 bin civarnda olan çar saymzn 9 bine dütüü görülmektedir. Bu sayede vatandaa en hzl ve kaliteli bir ekilde hizmet sunmay planlamaktayz. Hastalarmza ehir merkezinde 10 dakikann, krsalda da 30 dakikann altnda ulamay planlamaktayz. Diyarbakr özelinde 6-7 dakika içerisinde bir ortalama ile vakalarmza ulamaktayz. Bunu salamaya çalrken Yaama yol ver kampanyas kapsamnda otobüs ve taksi duraklarna, okul servislerine, sürücülere ulaarak, trafikte ambulansa yol verilmesi ile ilgili çalmalar yapmaktayz. Bunun verimini de vatandalarmzn duyarll ile yava yava almaktayz. Vatandalarmz bu duyarll gösterdikten sonra en hzl ve en kaliteli bir ekilde bu hizmeti vatandalarmza ulatrm olacaz. Lütfen acil çar hattn gereksiz megul etmeyelim, trafikte ambulansa yol verelim, yaama yol verelim dedi.

Yeni hamile kadn ambulans test etti

l Ambulans Servisi Bahekimlii içerisinde bulunan Komuta Kontrol Merkezinde görev yapan Esma Özdemir, gelen çarlarn bazen trajik ve bazen de komik olduunu aktararak, unlar kaydetti:

Eil ilçesinin ücra bir köyüne doum nedeniyle ambulans talebinde bulunulmutu. Ekiplerimizi görevlendirdik. Ekiplerimiz olay yerine ulatklarnda kadna bir süre ulaamadlar. Bulduklarnda ise kadnn 6-7 haftalk yeni gebe olduunu örendiler. Arkadalarmz Ambulans neden çardnz diye sorduklarnda ise kadn, Doum zamannda ne kadar sürede geleceimizi test etmek için aradn ifade etmi. Bu ekilde bir anmz oldu. Bunun dnda telefonu megul ederek, Ambulansnz var m, bizde de transit var kaptralm m? gibisinden ya da çok klasik olarak, Burada çok ölü var neredesiniz? Biz mezarlktayz gibisinden megul edilebiliyor. Bazen sadece çar merkezi megul edilebiliyor, bazen hem ambulans hem telefon hatt megul edilebiliyor. 112yi gereksiz megul edince vicdani boyutu düünmek gerekir. Bizi megul ettiklerinde bize gerçekten ulamak isteyenler ulaamyor. Bize çar dütüü anda hemen ekip yönlendiriliyor ve ekiplerimiz aksi bir durum olmadkça, trafie taklmadkça ya da adres verme konusunda hasta yaknlar ile problem yaanmad sürece maksimum 6-7 dakika içerisinde olay yerine ulayor. u an bizim Yaama yol ver kampanyamz nedeniyle artk daha çok yol veriliyor. nsanlarmz az da olsa bilinçlendiler. çar hattnn megul edilmemesi konusunda vatandalarmz tekrardan uyarmak istiyorum.

Ana Sayfaya Git