Hantaş'ın ailesinden suç duyurusu

Sümerpark'ta polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği iddia edilen ve bir polisin de tutuklandığı olayla ilgili Recep Hantaş'ın ailesi- İHD aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Haberler 18.04.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Yeniehir ilçesindeki Sümerpark içerisinde, polisin açt ate sonucu yaamn yitirdii iddia edilen ve olayla ilgili bir polis memurunun tutukland Recep Hantan ailesi, üpheli polisler hakknda Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulundu.

Haftasonu Yeniehir ilçesi ehitlik Semtinde bulunan Sümerparkta öldürülen Recep Hantan ailesi, nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesine bavurarak hukuki yardm talebinde bulundu. Bavurunun ardndan aile, avukatlaryla birlikte Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna üpheli polisler hakknda suç duyurunda bulundu. Hantan aabeyi Efe Hanta, olayn takipçisi olacaklarn, hukuki mücadelelerini vereceklerini söyledi.

HD YAZILI AçIKLAMA

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi, Hantaa ilikin yazl açklama yapt. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma henüz balamadan, yarg makamndan bata maktulün yaknlar olmak üzere kamuoyuna konu ile ilgili bilgilendirme yaplmadan, Diyarbakr Valilii tarafndan yaplan açklamann maksatl ve polisleri koruyucu bir yaklam olduu iddia edilen açklamada öyle denildi;

Sadece fail konumundaki emniyet kaynaklarna dayandrlarak yapld çok net olan açklamada, yaamn yitiren yurttan kimlii kriminalize edilmekte ve kolluk güçlerinin ihmallere yer brakmayacak ekilde vazifesini yapt vurgulanmaktadr. Valilik açklamasndaki maktulün ve tann adli kaytlarnn açklanmas fail polis/polislerin eyleminin aklanmasna yönelik açklama olarak deerlendiriyoruz.

GÖRÜNTÜLER DORULAMIYOR

Olaya ilikin soruturma dosyasnda bulunulan görüntülerin incelendiine dikkat çekilen açklamada, unlar yer ald: Olaya ilikin soruturma dosyasnda bulunan ve tarafmzca ulalan ve incelenen belge ve bilgilerde, bu olayn ne ekilde ve nasl gerçekletii çok net bir ekilde anlalmaktadr. Buna göre; Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl soruturma dosyasna konulan olay anna ilikin görüntü kaytlarnda; srt üpheli polise dönük ekilde koan ve üzerinde ateleyici/yaralayc silah türünden bir cisim bulunmayan savunmasz maktule, dosya kapsamnda tutuklanan polis tarafndan hedef alnmak suretiyle öldürmek kastyla ate edildii net bir ekilde görülmektedir. Bu sebeple olay anna ilikin ortaya çkan görüntüler, Diyarbakr Valilii tarafndan yaplan açklamay ve açklamada olaya dair verilen bilgileri dorulamamaktadr.

ENSESNDEN ALDII KURUN

Maktul Recep Hantaa ait Ölü Muayene ve Otopsi Tutananda; vücudunda 1 adet ateli silah mermi çekirdei, 1 adet arapnel giri nedenli yaralanma meydana geldii, vücuduna 2 ateli silah mermisi girii, bir çknn bulunduu tespitler yer almaktadr. Yine raporda, ensesinin sa tarafndan giren ateli silah mermisinin, sa göz ve burun ksmndan çkt, Hantan sa bacak diz ksmndan giren ateli silah mermisine ait arapnel parças girii bulunduu, arapnel parçasna ait metalin ise karn bölgesinden çkarld belirtilmitir. Ölü Muayene ve Otopsi Tutanandaki veriler deerlendirildiinde fail polisin maktul Hantaa öldürmek kastyla ate ettii anlalmaktadr. Ayn ekilde maktulün vücudunda arapnel parçacsnn tespit edilmesi, olayda ar silahlarn kullandn da göstermektedir.

SLAH KULLANMA YETKS

Yasal deiiklerle kollua silah kullanma yetkisinin sürekli geniletilmesiyle Hantan öldürülmesinde olduu gibi kolluun en basit olayda bile silah kullanma yetkisini keyfi bir ekilde kullanmna yol açt ifade edilen açklamada, nsan haklar savunucular olarak bizler; soruturma dosyasnda elde ettiimiz bilgi ve belgeler nda Recep Hantan yargsz infaz edildiine yönelik somut deliller olduunu ifade etmek istiyoruz. Maddi gerçein ortaya çkarlmas, hzl ve etkin soruturma yürütülerek fail/faillerin cezalandrlmasn talep ediyoruz. nsan Haklar Dernei olarak bu dosyann ve sürecinin sonuna dek takipçisi olacamz belirtmek istiyoruz. Dosyann sürümcemeye braklarak, cezaszlk politikalarna terk edilmemesi gerektiini hatrlatyoruz denildi.

Ana Sayfaya Git