Harput Kalesi'nde restorasyonu tamamlanan tarihi mekanlar ziyarete açıldı

Elazığ'daki Harput Kalesi'nde restorasyonu tamamlanan alanlar, Harput'un fethinin 936. yılında düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

Haberler 21.10.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz Valisi Ömer Toraman, restorasyonu tamamlanan Urartu Kutsal Alan, su sarnc (zindan) ile Orta Mahalle ve Kürsü Ba mekanlarnn ziyarete açlmas dolaysyla düzenlenen programda, Elazn köklerini ve ruhunu yanstan tarihi Harput Mahallesinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde olmasnn önemli olduunu belirtti.

Harputun asl listeye girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlnn destei ve ilgili payda kurumlarn gayretleriyle gerekli yapnn oluturulacan ifade eden Toraman, öyle konutu:

Gördüüm ve bu kazlardan da ortaya çkan eserlerden son derece etkilendim. Biraz tarihle megul olan biri olarak söylüyorum, buralar kazdkça buralarda unutulmu pek çok bilgi ve manevi hazine çkacak. Nitekim burada krk parçalar olarak gördüümüz eserler hakikaten dünya çapnda müzelerde sergilenebilecek, aranan koleksiyonlarda bulundurulacak eserlerdir. Bunlara o gözle bakmak lazm. Emei geçen herkese teekkür ediyorum. nallah i birlii ve el birliiyle yereldeki bütün paydalarla beraber bu konuda Harputa gönül vermi pek çok hemerimiz var, onlarn da destekleri, bilgileri ve tecrübeleriyle bu hedeflere ulamak için el birliiyle çalacaz. Bir an önce Harputun hedeflediimiz ziyaretçi potansiyeline ulamas için elimizi çabuk tutmamz gerekiyor.

Harput Kalesi Kaz Bakan Prof. Dr. smail Aytaç da, birçok medeniyete ev sahiplii yapan Harputun bir kültür varl olarak dünya kamuoyunun önüne çkma zamannn geldiini dile getirdi.

Bu kapsamda 2014ten bu yana yaklak 7 bin 500 metrekarelik alanda arkeolojik kaz çalmalar ile baz bölümlerinde restorasyon çalmalarnn tamamlandn aktaran Aytaç, öyle devam etti:

çinde bulunduumuz Orta Mahallenin restorasyon projesi bitti, ayrca aslnda su sarnc olan zindan bölümü ve Balak Gazinin Haçl kontunu zindana att bölümün restorasyonu devam ederken kendi ekibimizle ziyarete açacak duruma getirdik. Özellikle daha önce bilinen Urartu döneminin kutsal alan, kalenin güney bat alanndaki basamaklar bu sene temizlendi ve ziyarete açlr hale geldi. Türkiyede doal kayalara oyulmu en büyük kutsal alan olduu anlald. Daha önce ortaya çkarlan kalenin hemen orta bölümündeki kutsal alann Koruma Kurulundan izni alnarak geç dönem niteliksiz duvarlar kaldrld ve kutsal alan bütünlüü saland. Ayn yerin karsnda kürsü ba mekanlar kazlarda çkmt, onlarn ince restorasyonlar tamamland ve onlarn da imdilik bir düzenlemesi yaplarak ziyarete açld.

Aytaç, restorasyonu tamamlanan alanlarn daha modern bir çatyla kapatlmas ve daha rahat gezilebilmesi için yürütülen çalmalar ksa zamanda sonuçlandracaklarn sözlerine ekledi.

Milattan önce 8. yüzylda Urartu Krall tarafndan yaplan Harput Kalesi, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanl gibi farkl medeniyetlerin izlerini tayor.

Ana Sayfaya Git