Harput'un 3 asırlık çınarı, herkes gözü gibi bakıyor

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan 1700'lü yıllarda dikildiği bilinen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan çınarın her yıl bakımı ekipler tarafından yapılırken, vatandaşlar da sahip çıkıyor. Kurşunlu Camii bahçesinde bulunan çınar nedeniyle, cami "Çınarlı Cami" olarak anılıyor.

Haberler 30.08.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda binlerce yllk tarihi barndran ve UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine kabul edilen medeniyetin beii Harput Mahallesi, ayn zamanda 3 asrlk bir çnar aacna ev sahiplii yapyor. Kurunlu Camii bahçesinde bulunan çnar aac, 300 yl akn süredir zamana meydan okuyor. Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kurulu tarafndan koruma altna alnan çnarn bakmlar, Elaz Belediyesi tarafndan her yl düzenli olarak yaplyor. Her biri aaç gövdesi kalnlndaki dallaryla etrafn adeta kucaklayan çnar, gölgesinde bir çok vatanda arlyor. Camiye gelenler çnar altnda serinlerken, çnarl aac duyanlar ise hatra fotoraf çekiyor.

Yapran koparmalarna bile müsaade etmiyoruz

çnarn 300 yllk tarihi olduunu söyleyen mahalle sakinlerinden Kenan Altnba, Burann simgesi halinde. Elimizden geldiince sahip çkmaya çalyoruz. Sonuçta bu bir tarih. 300 yl dile kolay. Belediyemizde sürekli geliyor takip ediyor ve ilgileniyorlar. Zaten aaç koruma altnda. Biz de elimizden geldiince sahiplenmeye çalyoruz. Dikkat ediyoruz. Baz vatandalar kymetli diye yapran koparabiliyorlar ama biz müsaade etmemeye çalyoruz. O kadar itina ediyoruz dedi.

çnarl Camii diyoruz

çnar aacnn Kurunlu Camii bahçesinde olduunu aktaran Yusuf Ziya Yldz, Onun için camiye de çnarl Camii deniliyor. çnar aac yaklak 350 yllk. Dikenlerden Allah raz olsun. Suyunu verip bakmn yapmlar ve bu güne kadar gelmi. Bizlerde aacmza gözümüz gibi bakyoruz. Suyunu veriyoruz. Koruma altna alnd. Kültür müdürlüü ve belediye ekipleri bakmn yapyor. çnarmz tarihidir. Yazn gelip gölgesinde oturuyoruz. çnar Harputun bir simgedir diye konutu.

Doduunda çnar aacnn olduunu dile getiren 91 yandaki Ahmet Sadk Tekay ise, Bunun suyunu zamannda hepimiz verdik. Bu zamana kadar geldi. u an koruma altnda. Kimse bir daln kramaz. Yapran toplayp götürürler eklinde konutu.

Aacn yaklak 350 yllk olduunu ifade eden 82 yandaki Turgut Yücesoy da bir dönem çnar aacnn dallarnn caminin üzerine kadar geldiini bildiini ancak çok eskiden youn kar ya sonras dallarnn krldn aktard.

Ana Sayfaya Git