Harran kalıcı listeye giriyor

UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Şanlıurfa'daki Harran Ören Yeri'nde kazı süresinin uzatılmasının, tarihi alanın "kalıcı liste"ye girmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Haberler 04.03.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - UNESCOnun Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Harran Ören Yerinde kazlarn yl boyu sürdürülmesinin, tarihi alann kalc listeye girmesine katk salayaca tahmin ediliyor.

Harran Ören Yeri Kaz Bakan Vekili Süheyla rem Mutlu, Göbeklitepenin geçen yl UNESCO Dünya Miras Listesine girmesinin ardndan gözlerin, 2000de geçici listeye alnan Harrana çevrildiini söyledi.

Mutlu, milattan önce 6 binli yllardan beri kesintisiz yerleim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere bakentlik yapan Harran Ören Yerindeki kazlarn 1950den bu yana sürdürüldüünü belirtti.

Harrandaki kazlarda saraylardan hanlara, hamamlardan çarlara kadar birçok kalntnn gün yüzüne çkarldn vurgulayan Mutlu, gelecek yllarda da daha birçok eser bulunacan öngördüklerini ifade etti.

Ören yerinin, Kültür ve Turizm Bakanlnca kaz süresi 12 aya çkarlan alanlar arasnda bulunmas dolaysyla büyük sevinç yaadklarn belirten Mutlu, önceki yllarda kaz sürelerinin ortalama 6 ay olduunu dile getirdi.

UNESCO hazrl yüzde 80 tamamland

Mutlu, UNESCOnun Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan Harran Ören Yerinin kalc listeye girebilmesi için yürütülen çalmalarda, bu sürenin uzatlmasnn etkin rol oynayacan söyledi.

Kalc liste için ören yerindeki hazrlklarn yüzde 80inin tamamlandn bildiren Mutlu, öyle devam etti:

Bu kapsamda sürenin uzatlmas da çok ciddi önem tayor. Harran ile UNESCO kalc miras listesine gireceimize inanyoruz. Bu sevindirici haberle, Harran daha rahat ayaa kaldrma imkan bulacaz. Kaz süresinin 12 aya çkarlmas, daha fazla çalma yaplmasn salayarak kalc miras listesine girmemizi kolaylatracak. Bu azim ve kararllkla kaz çalmalarmz gerçekletirmeyi düünüyoruz.

Yeni kararla birlikte kazlarn mart sonu balatlmasnn planlandn anlatan Mutlu, kazlarn yürütülmesine desteklerinden dolay bata Bakanlk olmak üzere Valilik, Kaymakamlk ve Harran Üniversitesine teekkür etti.

Ana Sayfaya Git