Harran'ın yazın serin kışın sıcak evleri

Harran ilçesindeki konik kubbeli evler ilginç görüntüsünün yanı sıra çarpıcı özellikleri ile dikkat çekiyor. Yazın serin kışın ise sıcak kalması özelliği olan konik kubbeli evler ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Haberler 19.10.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan anlurfann Harran ilçesindeki konik kubbeli kümbet evleri ve yazn serin kn scak olmasyla dikkat çekiyor. D balçkla içi ise yumurta ak, toprak, saman ve gül yandan elde edilen karmla svanan evler, ziyaretçisini hayran brakyor. lçe halk ise hala konik kubbeli evlerde yaamlarn sürdürmeye devam ediyor.

YAZIN SERN, KIIN SICAK

Harran ilçesinin tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahiplii yaptn ve tarihi kümbet evleriyle dünyann ilk slam üniversitesinin bulunduunu ifade eden Harran Belediye Bakan Mahmut Özyavuz, Harran bildiiniz gibi Hz. Ademin ilk buday tohumunu ektii yerdir. Harran tarihi boyunca bütün insanlk medeniyetlerine ahitlik etmi bir ehirdir. Harran, Emevi Devletinin geçmite bakenti de olmutur. stanbul ve Manisa ehirleri gibi bakent olan ender ehirlerden birisidir. Harran Türkiyenin pamuk ihtiyacnn yüzde 75ini karlyor. Msrda, mercimekte ve tarmn merkezidir. Harrann turizmi sadece kümbet evlerinden olumamaktadr. Harran ilçemiz tarihi kümbet evleriyle dünyann ilk slam üniversitesinin bulunmasyla ve daha birçok yapsyla önemli bir yere sahiptir dedi.

DÜNYADAK ÖRNEKLER

Harran evlerinin o dönemin koullarna göre yapldn belirten Bakan Özyavuz, benzerinin talyada ve Suriyede bulunduunu belirterek, Geçmite Moollarn istilasna urayan kümbet evler Harrann sonraki yerleimlerinde insanlarn, istiladan kalan talar, topran ve tulalarn kullanarak ina edilmitir. Kümbet evlerinin külah biçiminde olmasnn sebebi kn yamurdan emsiye gibi korunmak için ve ate yakldnda dumannn darya daha çabuk çkmasn salamak için yaplmt. Harranda bulunan kümbet evlerinin en önemli özelliklerinden birisi yazn serin kn scak olmasdr. Bunlar yapmalarnn nedeni yemeklerini çukur kazarak içerde yemeleri ve hayatlarn orda sürdürdüklerinden kaynakldr. Harran kümbet evlerinin dünyada ayn örnekleri talyada ve Suriyenin Tel Abyad kentinde bulunmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git