Hasankeyf gelecek yıl müzeye kavuşuyor

"Hasankeyf Müzesi bu bölgenin tüm medeniyetlerini dünyaya başarıyla sergileyecek"

Haberler 17.05.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Hasankeyf ilçesi gelecek yl modern, bölgedeki medeniyetleri yanstan bir müzeye kavuacak.

Ilsu Baraj ve HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma ve Kurtarma çalmalar kapsamnda, Türkiyede ilk defa uygulanan sistem ile Ilsu Baraj Göl Alanndan çkarlarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna tanan bölgedeki tarihi Zeynel Bey Türbesinin yerletirme süreci tamamland.

Yeni yerleim alan yaknnda oluturulacak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alannda Türkiyenin en modern müzelerinden biri kuruluyor. 6 bin 600 metrekaresi kapal olmak üzere 60 bin metrekareden oluacak Hasankeyf Müzesinin tehir alan ve salonunun yapm için ileriki günlerde ihale yaplacak.

Gelecek yl hizmete açlacak müzede, Hasankeyf bata olmak üzere bölgedeki kurtarma kazlarndan çkarlan eserler sergilenecek.

- Bu eser Türkiyede sadece bir tane

Kültür ve Turizm Bakanl Kültür Varlklar ve Müzecilik Genel Müdürü Yalçn Kurt, AA muhabirine yapt açklamada, binlerce yllk yerleim yeri Hasankeyfin kültür ve medeniyet tarihinde çok önemli bir konumda olduunu söyledi.

Bakanln, eserlerin korunmas ve tanmas için yllardr çok özenli çalma yürüttüünü dile getiren Kurt, bu kapsamda tanan Zeynel Bey Türbesinin çok özel bir türbe olduunu vurgulad.

Zeynel Bey Türbesinin Türkistan medeniyetinde çok özel bir stile sahip, ant eser olduuna iaret eden Kurt, Bu eser Türkiyede sadece bir tane. Bunun dnda birçok türbemiz mevcut ama bu yapda bir tane. çinileri, süslemeleri ve bezemeleriyle çok özel, çok nadir bir eserdir. dedi.

Kurt, Venedik Sözlemesinin 7. maddesine göre tarihi eserlerin yerinde korunmasnn esas olduunu ancak ulusal ve uluslararas boyutta çok büyük menfaat gerektiren tamalara izin verildiini kaydetti.

Bin 100 ton arlndaki Zeynel Bey Türbesinin tanmasnn bu alanda Türkiyede bir ilk olduunu bildiren Kurt, Türbe, büyük bir baaryla bütünsel olarak buraya tand. diye konutu.

- Kültür Adas oluturuluyor

Genel Müdür Yalçn Kurt, türbenin yan sra su altnda kalacak alandaki hamam, cami, mezar ve baka türbelerin de aralarnda bulunduu birçok eserin yeni yerleim alanna tanacan aktard.

Ilsu Barajnda su tutulmasnn ardndan su havzasnn hemen üstünde bulunan alanda Kültür Adas oluturulacana dikkati çeken Kurt, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alannda 60 bin metrekare büyüklüünde Hasankeyf Müzesi kurulacan belirtti.

Kurt, 6 bin 600 metrekaresi kapal alandan oluacak müzenin çok modern olacan ifade ederek, unlar kaydetti:

Müze bal balna Hasankeyf destinasyonunda çekici unsur olacak. Yakn bir sürede Hasankeyf Müzesinin tehir ve tanzimi ile ilgili ihaleye çkyoruz. Türkiyenin en güzel, en çada ve en modern müzelerinden biri olacak Hasankeyf Müzesini hizmete alacaz.

Hasankeyf arkeolojik kazlar ile yörede su altnda kalacak baz bölgelerde kurtarma kazlar gerçekletirildiini anmsatan Kurt, öyle dedi:

Müzelerin yürüttüü kazlar var. Buralardan çkan bütün eserlerimizi burada sergileyeceiz. Ayrca buradan baka müzelere gitmi olan eserlerimiz de var. Onlar da yeniden öz yurtlar Hasankeyfe dönecek. Hasankeyf Müzesi, Türkiyenin en güzel müzelerinden biri olacak, dünya çapnda da ses getirecek. Yap hemen hemen bitti, tehir ve tanzim bölümleri de önümüzdeki günlerde ihaleye çkarlacak. 2018 ylnda müze hizmete alnacak.

- Turizmin çekici unsuru olacak

Türkiyenin son yllarda dünyann en güzel müzelerini yaptn belirten Kurt, anlurfa ve Gaziantep açld, yaknda açacamz Adana ve Mersin gibi pek çok müze var. Hasankeyf Müzesi de bu bölgenin geçmiteki tüm medeniyetlerini dünyaya baaryla sergileyecek. Bu müze bal bana çekim merkezi olacak, turizmin çekici unsuru olacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git