Hasankeyf'e son bakış!

Batman'da 12 bin yıllık Hasankeyf'i son kez görmek için gelenler, Ilısu Barajı'nın suları altında kalışını hüzünle izliyor. Hasankeyf'te yeni bir döneme başladıklarını anlatan İlçe Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, baraj alanında biriken su seviyesinin yüzde 20'ye ulaştığını söyledi.

Haberler 22.02.2020 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Nehri üzerindeki, Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak illerini kapsayan Türkiyenin 4üncü büyük baraj Ilsu Barajnn geçtii alanlardan bir olan 12 bin yllk tarihi Hasankeyf ilçesi ksmen su altnda kald. Geçen yl Kasm aynda su verilmeye balanlan eski Hasankeyf yerleim alanna ulam salayan 60 yllk köprü de baraj gölünde kaybolmak üzere. Yaam alannn kalmad ve ulamn olmad eski Hasankeyfin su altnda kalmasn izleyenler hüzünlü anlar yayor.

Bir yandan eski Hasankeyf su altnda kalrken, dier yandan ise turizme kazandrlmas için çalmalar sürüyor. 12 bin yllk tarihli ilçe Hasankeyfte yeni bir döneme baladklarn söyleyen Hasankeyf Belediye Bakan Abdulvahap Kusen, baraj alannda su seviyesinin yüzde 20ye ulatn belirterek, baharda seviyesinin daha da artacan söyledi.

HAVZADA YAKLAIK 10,5 MLYAR METREKÜP SU TOPLANMI OLACAK

Eski Hasankeyfte yaamn kalmadn anlatan Bakan Kusen, Yeni Hasankeyfte 900e yakn konut yapld ve ilçe sakinlerinin tamam yeni konutlara tand. Eski yerleim biriminde kimse kalmad. Hasankeyfin bulunduu eski yerleim birimi, baraj havzas konumunda olacak. u ana kadar yüzde 20 orannda su topland. Bu su oran baharda 60 yllk köprüyü tamamen su altnda brakacak ve havzada yaklak 10,5 milyar metreküp su toplanm olacak. Eski yerleim birimimizin yan sra Irmak, ncirli köyleri ile Suçeken, Urganl ve Kesmeköprü köylerinin bir ksm da su altnda kald dedi.

TURZMN ODAK NOKTASI OLACAIZ

Bakan Kusen, Hasankeyfi turizme kazandrmak için çalmalarn sürdüünü belirterek, 2020 ylnn Batman Valiliince Hasankeyf için turizm yl ilan edildiini hatrlatt. Kusen, baraj gölünde tekne turlar da yaplacan ifade ederek, unlar söyledi:

Dicle havzasndaki Hasankeyf bir yerde turizmin odak noktas olacak. Daha önce turizm altyapmz yoktu. Tarihi eserlerimiz tand. Kalede tekne turlar olacak. Geçmite turizm pastasndan alamadmz dilimi bu yl alacamza inanyorum. Yeni projelerle Hasankeyfe yerli ve yabanc turist çekerek ilçemizin makus talihini deitirmek istiyoruz. Örnein El Cezeri Park bizim için çok önemli. Robotun mimar olarak bilinen bilim adam El Cezerinin park, Hasankeyfe yeni bir ivme kazandracak. Arkeopark alan ve tarihi kaledeki tarihi eserlerin onarmyla artk Hasankeyfte turizm için yeni bir dönem balayacak. Konaklama tesisleri yapmak isteyenleri Hasankeyfe davet ediyoruz.

HASANKEYFN SU ALTINA KALII HÜZÜNLENDRD

Her gün onlarca kii Hasankeyfe gelip, antik kentin su altnda kaln hüzünle izliyor. Yllarca Hasankeyf ve Dicle Nehrine komu olan Kesmeköprü sakinlerinden brahim Tapkan, bu bölgenin atalarnn doup büyüdüü yerler olduunu söyledi. Tapkan, Bizim ve babalarmzn doduu evler su altnda kald. Su seviyesinin her gün yükselmesiyle artk köyümüze veda etmeye hazrlanyoruz. Eski köyümüzü özleyeceiz. Buradan ayrlmak bize çok zor gelecek dedi.

Ana Sayfaya Git