Hasankeyf'e tüp geçit

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ: "Biz de DİKA olarak Hasankeyf'te su altında kalacak olan tarihi eserleri su altı turizmine kazandırmak için su altında 'Tüp Geçit' projesini hayata geçirmek istiyoruz"

Haberler 12.07.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Kalknma Ajans (DKA) tarafndan Batmanda GAPn vizyon projesi ve can damar olan Ilsu Barajnn su tutmaya balamasyla birlikte baraj gölü sahasnda kalacak olan Hasankeyf ilçesindeki tarihi yaplarn turizme kazandrlmas için çalma balatld.

DKA tarafndan eski Hasankeyf ile yeni Hasankeyf arasnda suyun altnda tüp geçit yaplmas için fizibilite çalmas balatld.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce su altnda kalacak olan tarihi eserlerin sudan zarar görmemesi için 180 milyon liraya güçlendirme çalmas yapld.

lçeye gelecek olan yerli ve yabanc turistler, hayata geçirilmesi planlanan tüp geçit ile eski Hasankeyften yeni Hasankeyfe kadar su altndan yürüyecek, tarihi Roma Köprüsü, maaralar su altnda görecek.

Hasankeyfe tüp geçit

DKA Genel Sekreteri Ylmaz Altnda, gazetecilere yapt açklamada, Ilsu Barajnn enerji açsndan önemli olduu kadar, baraj gölünde kalacak olan Hasankeyf için turizm açsndan da önemli olduunu söyledi.

Tarihi ilçenin turizmine katk sunmak amacyla DKA olarak yeni Hasankeyften eski Hasankeyfe su altnda yapmay planladklar Tüp geçit ile ulam salamay hedeflediklerini belirten Altnda, unlar kaydetti:

Bu kapsamda Batmanda u an devam eden 55 projeye 55 milyon liralk destek saladk. Bunlarn yan sra Ilsu Baraj ülkemizin önemli enerji kaynaklarndan biridir. Buradan önemli miktarda elektrik enerjisi elde edilecek. Ancak baraj gölü havzasnda kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçemiz sular altnda kalacak. Buradaki tarihi eserlerin bir ksm yeni Hasankeyfe tand, bir ksm tanyor ancak bir ksm da su altnda kalacak. Su altnda kalacak olan tarihi eserler sudan zarar görmesin diye güçlendirildi. Biz de DKA olarak Hasankeyfte su altnda kalacak olan tarihi eserleri su alt turizmine kazandrmak için su altnda Tüp Geçit projesini hayata geçirmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git