Hasankeyf'in atık suyu Dicle Nehri'ne dökülmeyecek

"Sakin şehirler" olarak bilinen "Cittaslow" listesinde bulunan Batman'ın Hasankeyf ilçesinin atık suyu artık Dicle Nehri'ne dökülmeyecek.

Haberler 04.07.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sakin ehirler olarak bilinen Cittaslow listesinde bulunan Batmann Hasankeyf ilçesinin atk suyu artk Dicle Nehrine dökülmeyecek.

Ilsu Baraj ve HES Projesinden etkilenen Hasankeyfte, tarihi ve kültürel deerlerin korunmas, gelecek nesillere aktarlmas için balatlan çalmalar hzla sürüyor.

lçede tarih ve kültür hassasiyetiyle hayata geçirilen projelerin yan sra doa ve çevrenin korunmas için de çalma yürütülüyor.

Bu kapsamda Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce 845 bin lira bütçe ile yapm tamamlanan atk su artma tesisi hizmete sunuldu.

Günlük bin 200 metreküp atk suyun artlaca tesis ile Dicle Nehri artk daha temiz akacak.

Tesiste u an için günlük 600 metreküp atk suyun artlmasna baland.

Artk Hasankeyfin atk sular artlyor

Hasankeyf Kaymakam Haluk Koç, AA muhabirine yapt açklamada, tarihi ilçenin, sakin kent unvannn yan sra temizliiyle de anlmas için her türlü çalmay yaptklarn söyledi.

Devletin tarihi eserler kadar doaya da büyük önem verdiine iaret eden Koç, Yeni Hasankeyfte yapmn tamamladmz atk su artma tesisi faaliyete geçirildi. Artk Hasankeyfin atk sular artlyor. Bu artmayla doann korunmasyla ilgili devletin üzerine düen yükümlülüünün güzel bir örneini hep birlikte müahede ediyoruz. dedi.

Kaymakam Koç, yaplan tesisin Dicle Nehrine kys olan yerleim yerleri için örnek olduunu vurgulayarak, Dicle Nehri ile su tutulmaya balanmasyla Ilsu Baraj gölünün de bu sayede temiz olacan belirtti.

Daha önce Dicle Nehri üzerinde herhangi bir artma tesisi olmayan bu bölgede son derece özenle hazrlanm modern bir tesisle atk sularmz çeitli aamalardan geçirilerek artlyor ve temiz bir ekilde nehrimizin sularna kavuturuluyor. Böylece nehrin kirlenmesindeki önemli faktörlerden birini azaltm oluyoruz. diyen Koç, bu tesisin kurulmasnn Dicle Nehri üzerindeki dier yerleim yerleri için de örnek olacan aktard.

Koç, bu projelerin yaygnlamasyla Dicle Nehrinin daha temiz olacan dile getirerek, temiz suyun, balklar ve insanlar açsndan önemine deindi.

Günlük bin 200 metreküp atk su artacak

Tesisin ilk 2 yllk iletme giderlerinin devlet tarafndan üstlenildiini bildiren Koç, tesisin uzun yllar hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip olduunu kaydetti.

Koç, Hasankeyfte altyap çalmalarnn bir bütün olarak planlandn anlatarak, öyle konutu:

Burada kanalizasyon, içme suyu, elektrik gibi bütün altyap tesisleri yeni Hasankeyfin bütünlüü içerisinde planlanm ve ihale edilmitir. Yatrm maliyeti 845 bin lira. DS Genel Müdürlüü 16. Bölge Müdürlüünün destek vermesiyle 2 yllk, 2 milyon 500 bin liralk iletme maliyeti devlet tarafndan üstlenildi. Bu tesisin iletmesi 2 yl sonra belediyeye devredilecek.

Tesisin günlük bin 200 metreküp atk su artma kapasitesine sahip olduunu ifade eden Koç, halen günlük 600 metreküp artma yapldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git