Hasankeyf'te arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor

Tarihi çok uzun yıllara dayanan arkeolojik kenti Hasankeyf'te kazı çalışmaları devam ediyor.

Haberler 08.11.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan, Hasankeyf arkeolojik kaz çalmalar bakan olarak görevlendirilen Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekai Erdal, çalmalar hakknda bilgi verdi.

Tarihi geçmii Akeramik Neolitik Dönemde balayan Hellenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans, Sasani, Emevi, Hamdani, Mervani, Artuklu, Eyyübi ve Osmanllar olmak üzere farkl krallk, imparatorluk ve kültürlerin izlerini tayan Hasankeyfte uzun süredir kaz çalmalarnn balatldn belirten Zekai Erdal, arkeolojik kazlarla kültür varlklarnn aça çkarlmas, tanr ve tanmaz kültür varlklarnn korunmas noktasnda ksa, orta ve uzun vadeli programlar akademik sorumluluk bilinciyle hayata geçireceklerini söyledi.

KAZILAR DEVAM EDYOR

Bugüne kadar gerçekletirilen kazlar neticesinde yeni bulgulara ulaldna iaret eden, Hasankeyf Eski Mezarlkta balayan ve hala devam eden kazlarda ba ve aya ahideli, sandukal ve pehle tal olmak üzere 70 adet mezarn gün yüzüne çkarld bilgisini veren Erdal, kazda çounlukla Hasankeyf Eyyubileri ile Osmanl Dönemine tarihlenen mezarlarn farkl tipolojilere sahip olduunun tespit edildiini açklad.

Hasankeyf kazlarnn uluslararas platformda geçerli olan düzeye kavuturulmas ve bu konudaki sorunlarn giderilerek, dünya arkeolojisinde büyük bir öneme sahip olan ülkenin hak ettii konuma getirilmesini hedeflediklerini belirten Hasankeyf Arkeolojik Kaz Bakan Erdal, sözlerine öyle devam etti:

Bu mezarlardan 40 tanesinde sülüs karakterli Arapça yazlar ile bitkisel bezemeler yer almaktadr. Bu yazlarda ölen kiinin kimlii hakknda bilgilerin yan sra, ölüm nedeniyle duygusal ifadeler, ayetler ve hadisler okunmaktadr.

ARTUKLU ÜNVERSTES

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde görev alan bir akademisyenin Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan Hasankeyf Arkeolojik Kaz Bakan olarak görevlendirilmesini memnuniyetle karladklarn belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Arakça ise Arkeoloji Biliminin özetle geçmite yaam insanlarn bize brakt evrensel kültürel miras koruyarak gelecek kuaklara aktarmann, bilimsel ve özverili uras olduuna iaret ederek, üniversite olarak ülkenin genel arkeolojik, tarihi, zengin ve köklü kültürel geçmiini aydnlatmak için öretim üyelerine büyük i dütüünü ifade etti.

Geçmiin dili olarak da tanmlanabilecek arkeoloji alannda zengin tarihi kalntlarn aratracak, bilimsel düzeyde ortaya koyacak, donanml ve çada teknolojileri mesleinde kullanma becerisine sahip bireyler yetitirmeyi misyon edindiklerini vurgulayan Arakça, Akademik kadrolarm bilimsel aratrma ve akademik üretimlerini her kesimin yararna sunulmas ve arkeolojik bulgular kültürel deerler olarak görüp korunmas gerektii bilinciyle hareket etmektedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git