Hasankeyf’te iki önemli tarih yeni yerlerinde

Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın tarihi antik kenti Hasankeyf ilçesindeki İmam Abdullah Zaviyesi ile Kızlar (Eyyubi) Camii, yeni yerlerinde ziyaretçilerini bekliyor.

Haberler 28.08.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj HES Projesi kapsamnda baraj göleti altnda kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalmalar tüm hzyla sürüyor.

Bu kapsamda Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamam, mam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kaps, Eyyubi (Kzlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kaps (Taçkap), çemesi ile minaresi ve Er-Rzk Cami minaresi Kültürel Park Alanna tand.

Tarihi antik kent Hasankeyf ilçesindeki kalan dier eserlerin tanmas için çalmalar youn bir ekilde devam ederken, tanan iki önemli tarihi eser mam Abdullah Zaviyesi ile Kzlar (Eyyubi) Camii yeni yerlerinde ina edilme çalmalar tamamland.

mam Abdullah Zaviyesi

Hasankeyf Köprüsüne girite soldaki tepe üzerinde bulunan mam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehrine kuzeyden bakan bir mezarlk kümesinin ortasnda yer almaktadr. mam Abdullah M.S. 638 ylnda Hasankeyf Kalesini 600 yllk Bizans hkimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son slami aknlarda, Halid Bin Velidin ünlü komutan yaz Bin Ganemin sa kolu olarak görev yapm ve bu tarihteki Hasankeyf kuatmas srasnda ehit dümütür.

Dikdörtgen bir avlunun içinde, kare planl olarak ina edilmi olan mam Abdullah Türbesinin sa köesinde yine kare planl olarak ina edilmi bir kule ve türbenin güneyinde uzun dikdörtgen eklinde yaplm bir mescit vardr. Türbe ile kule arasndaki beik tonozlu giriin kap kanatlarnn ahap oymaclnda ve türbenin kubbesinde bulunan lemdeki incelik, 14. yüzyl sanat zevkinin özelliklerini tamaktadr. Sanat deeri yüksek olan bu kap, Diyarbakr Müzesinde koruma altndadr. Kültür Bakanlnca tescilli olan mam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafndan her zaman ziyaretler yaplmaktadr.

Eyyubi (Kzlar) Camii

Kitabesi bulunmadndan dolay caminin ne zaman ve kim tarafndan yapld kesin olarak bilinmemektedir. Yap bezemesi ve planyla 14. yüzyl sonu 15. yüzyl balarnda ina edildii tahmin edilmektedir. Bununla beraber bu yapnn Eyyubiler Dönemine ait olduu düünülmektedir. Caminin ön cephesinde yer alan orijinal süslemeler dikkat çekicidir.

Ana Sayfaya Git