Hasankeyf’te ilk kez yapılan gastronomi festivali tandırla başladı

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde ilk kez yapılan ve iki gün boyunca sürecek olan 1. Uluslararası Hasankeyf Gastronomi Festivali tandırlarda yemeklerin pişirilmesiyle başladı. Türkiye ve dünyadan 60 şefin 60 yemekle katıldığı festival yarışmasında Nursel Çoban 'kaburgalı güveç'le tam altın kazanarak birinci oldu.

Haberler 23.05.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Hasankeyfte ilk defa iki gün boyunca sürecek 1.Uluslararas Hasankeyf Gastronomi Festivali düzenlendi. Yaplan festivalde hazrlanan yemekler meydanda kurulan tandrlarda piirildi. Festivale, Türkiye ve Dünyann birçok kentinden yemek efleri, Batman Valisi Ekrem Canalp, Milletvekili Ziver Özdemir, Hasankeyf Kaymakam enol Öztürk, Hasankeyf Belediye Bakan Abdulvahap Kusen ve çok sayda davetli katld.

MUHTEEM FESTVALN çNDE OLDUUM çN ANSLIYIM

Festivalde konuan Batman Valisi Canalp, görevinin üçüncü gününde böyle muhteem festivalin içinde bulunduu için çok ansl olduunu söyledi. Vali Canalp, Bugün Türkiyenin birçok üniversitesinde gastronomi bölümü var. Bugün Batman Üniversitesinde de bu bölüm var. Bu unu demek istiyor, dünyada turizm u anda kendine yeni bir alan buldu. Ülkelerin mutfaklar tarihsel mutfaklar turizmin olduu her zaman önemliydi. Ama bugün artk boyut deitirdi. Bugün çok daha önemli hale geldi. Bugün paradigmay yeniden yazdryor. Bizim de festivallerle anlan tarihiyle, kültürüyle övünülen bir Hasankeyf olmamz için baka eylerin yan sra tarihsel mirasmzn yan sra gastronomimizi de mutfamz da konuturmamz gerekiyor dedi.

GÜNEYDOU VE MEZOPOTAMYANIN GÖZBEBE HASANKEYF OLACAK

Hasankeyf Kaymakam enol Öztürk ise, Hasankeyfin son yllarda tarihine sahip çkldn ve çok önemli yatrmlara ev sahiplii yaptn kaydetti. Öztürk, nallah bugün de gastronomiye sahip çkyor. Unutulmaya yüz tutmu yöresel yemeklerine sahip çkyor. Güneydounun gözbebei Mezopotamyann kalbi olmaya emin admlarla ilerleyecek. Artk Hasankeyf bir gastronomi ehri, geçmite Hasankeyf nasl tarihine sahip çktysa bugün gastronomiye de sahip çkyor. Tarihiyle, kültürüyle ve turizmiyle artk Hasankeyfin yolu açktr. Turistleri buraya davet ediyoruz, bu müthi lezzetleri tatmalarn diliyorum. Yöremize ait 28 sunum olacak diye konutu.

çOK MUTLUYUM HEYECANDAN TTRYORUM

Türkiye ve dünyadan 60 efin 60 yemekle katld festival yarmasnda Nursel çoban yapt kaburgal güveç yemeiyle tam altn kazanarak birinci oldu. çoban birinci olduum için çok mutlu olduunu belirterek, Benim için büyük bir mutluluk, uan heyecandan titriyorum. Ben k türlüsü yemei yaptm. Kurutulmu sebzelerden patlcan, domates, biber içinde de kuzu eti kemikliinden. Onu bir güzel harmanladm, çömlei alp ta frna götürdüm. Ta frnnda iki buçuk saat piirdim. Pitikten sonra yemeimi sundum kazandm çok sevinçliyim diye konutu.

Ana Sayfaya Git