Hasankeyf'te protesto etti

"Geç kalındı, artık sona gelindi demeden Hasankeyf'i yaşatmak için hep beraber ses olalım"

Haberler 02.03.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyf Yaayacak, Dicle Özgür Akacak! çarsyla yaplan eylemde doa, kültür ve tarih soykrmna kar mücadele kararll vurguland. Doa ve kültürü sahip çkacaklarn belirten STKler, AHM kararnn hukuki olmadn ifade edildi. Ilsu Barajnda su toplansa bile mücadeleden vazgeçilmeyecei belirten açklamada, Ilsu Projesini durdurulmasn, baaracamza halen inanyoruz. Su tutsa bile, suyun braklmamas için mücadeleye devam edeceimizi belirtmek isteriz. Proje tamamlansa bile barajn ykm için mücadeleye devam diyeceiz denildi.

Ekonomik ve siyasi çkarlarda boulmak üzere

Yaplan açklamann tamam u ekilde;

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahiplii yapm, günümüze kadar korunabilmi 12 bin yllk Hasankeyf, bütün itiraz ve engellemelere ramen maalesef bu gün yok olmakla yüz yüze. Dicle nehrinin kenarnda bulunan bu kültürel ve doal miras belli çevrelerin ekonomik ve siyasi çkarlarnda boulmak üzere. Hasankeyfi yaatmak için yaplan giriimler, hazrlanan raporlar, sesini yükselten tüm kesimler baskc rejim tarafndan susturulmaya, bastrlmaya çallmtr. Bölgede gerçekleen çatmal süreç de frsat bilinip Hasankeyfin ölümü hzlandrlmtr.

Talan edilmesine göz yumulmutur

Bu cinayeti durdurmak için ulusal ve uluslararas kurum ve kurulularn üzerlerine düen görevi yerine getirmelerini daha önce de ifade ettik. Hasankeyf, UNESCO`nun on kriterinden dokuzunu yerine getirmesine ramen ne Türk Hükümeti`nin ne de Unesco`nun Dünya Miras Listesi`ne alnmas yönünde bir giriimi olmamtr. Yine geçtiimiz günlerde AVRUPA NSAN HAKLARI MAHKEMES, 2006 ylnda Hasankeyfteki kültürel mirasn korunmasna ilikin yaplan bavuruyu Kültür mirasnn korunmasna yönelik Avrupa nsan Haklar Sözlemesine (AHS) dayandrlabilecek genel bir bireysel hak bulunduuna dair Avrupa Konseyi üye ülkeleri arasnda bir görü birlii ya da eilim imdiye kadar söz konusu olmamtr diyerek bavurunun AHS kapsamna girmediine hükmetmitir. Bir kez daha tarihi mirasn talan edilmesine göz yumulmutur.Hükümet ve sermaye gruplar Ilsu projesi etrafnda kenetlenmi, yüzyl tamamlayamayacak bir baraj için 12 bin yllk tarihi talan etmitir.

Basra Körfezine kadar yaama darbe vuracak

Sadece Türkiye corafyasnda deil Ortadou`da da neredeyse bütün nehirler doal özelliini kaybetmitir. nsan eliyle yaplan suni müdahalelerle planlanan baraj gölüyle bölgesel iklimin de deieceini Frat nehrinden anlayabiliriz. Basra Körfezine kadar Dicle boyunca yaama darbe vuracak Ilsu Projesi, ekonomik rant ve Ortadou özelinde siyasi çkarlar için yapld açktr. Ilsu baraj projesinin ortaya çkt günden bu güne her türlü itiraza ramen yapmna devam

edilmitir. Ancak bizler direniten vazgeçmeyerek birçok kesim tarafndan imknsz gibi görüleni, yani Ilsu Projesini durdurulmasn, baaracamza halen inanyoruz. Ilsu Barajnda su tutulmasna engel olmak için yine sesimizi yükselteceiz. Su tutsa bile, suyun braklmamas için mücadeleye devam edeceimizi belirtmek isteriz. Proje tamamlansa bile barajn ykm için mücadeleye devam diyeceiz.

Ana Sayfaya Git