Hasankeyf'teki tarihi minare restore edildi

Hasankeyf'te bulunan Sultan Süleyman Külliye minaresi 612 yıl sonra taş taş sökülüp yeni yerine taşınmasının ardından yeniden inşa edildi.

Haberler 26.08.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi ilçesi olan Hasankeyfteki Ilsu Baraj nedeniyle sular altnda kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalmalar kapsamnda, Eyyubiler döneminde yaplan Sultan Süleyman Külliye Minaresi, yeni yerleim yerine tanma çalmalar bitirildikten sonra ziyaretçilerini arlayacak.

612 yl önce Eyyubi Sultan Süleyman Han tarafndan yaplan minare ta ta sökülerek tand. Ayrca Sultan Süleyman Külliye Kaps (Taçkap) ve çemesi de bütünsel olarak tanarak, Hasankeyf Kültürel Park Alanndaki yeni yerlerine yerletirildi.

Ilsu Baraj nedeniyle sular altnda kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalmalar kapsamnda 12 Mays 2017 ylnda ilk olarak Zeynel Bey Türbesi tand. Zeynel Bey Türbesinin tanmasnn ardndan Artuklu Hamam, mam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kaps, Eyyubi (Kzlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kaps (Taçkap), çemesi ile Minaresi ve Er-Rzk Cami Minaresi ta ta sökülerek tand.

Tanan eserler yeni yerlerine yerletirildikten sonra ince restorasyon çalmalar ve çevre düzenlemeleri devam ediyor. Hasankeyf Kültürel Park Alannn önümüzdeki aylarda ziyaretçilere açlmas bekleniyor.

Hasankeyf Kültürel Park Alannda ikinci haliç olacak

Hasankeyfte yaplan çalmalar hakknda açklama yapan Hasankeyf Kültür Dernei Bakan Ahmet Akdeniz, Hasankeyfte tanan kültür varl tarihi eserlerin, Türkiye için çok önemli olduunu belirtti.

Akdeniz, Yeni Hasankeyfe tanan kültür varlklar bir bir tamamlanmak üzeredir. Sultan Süleyman Külliye Minaresi çalmalar ve çevre düzenlemesi son hz devam ediyor. Minaremiz bitmi, dier çalmalar ise yaplyor. Hasankeyf Kültürel Park Alannda 2nci haliç olacak. Su dolduu zaman liman olacak, tekneler gelecek. Malabadi Köprüsünün bir benzeri burada yaya köprüsü olacak olmas ayr bir güzellik veriyor. LKHA araclyla tüm Türkiye ve dünyaya Hasankeyfin nasl olduunu duyurmak istiyoruz. dedi.

mam Abdullah Zaviyesinin restore çalmalar bitmek üzeredir

Tanan kültür varlklar hakknda bilgi veren Akdeniz, Kültürel Park Alanna tanan eserler mam Abdullah Zaviyesi, Kzlar (Eyyubi) Camii, Hasankeyf Kalesi Orta Kaps, Er-Rzk Camisinin minaresi, Sultan Süleyman Külliye Kaps (Taçkap), çemesi ile Minaresi, Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamam tand. mam Abdullah Zaviyesinin restore çalmalar bitmek üzeredir. Restore çalmalarnn bitmesinin ardndan müzeye braklan mezarln yerletirilmesini istiyoruz. Bu bizim için çok önemli olduundan acilen yaplmasn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Yaplacak 2 kümbete, Hasankeyfteki ilim ve bilim insanlarnn türbeleri tanacak

imdiden ziyaretçilerin gelmeye baladn belirten Akdeniz, çalmalarn tam olarak ne zaman biteceini tam olarak tahmin edemiyoruz. çalmalar yakndan takip ettiimiz için hiçbir iin zamannda yaplmadn gördük. 3 ay sonra biter dedikleri iler bir yl sonra ancak bitiyor. Onun için tam olarak ne zaman tamamlanacan bilemiyoruz. 2 tane kümbet yaplm. Kümbetlere Hasankeyfteki ilim ve bilim insanlarndan olan eyh Ali, Abdullah Yukanna (Vrkanne), Baba Haydar ve eyh Sevenç gibi zatlarn türbeleri tanacak. eklinde konutu.

Hasankeyf Kültürel Park Alanndaki vadide tekneler, limanlar olacak

Hasankeyf Kültürel Park Alanndaki vadinin su dolmasyla Hasankeyf, Türkiyenin bir turizm merkezi olacann altn çizen Akdeniz, unlar aktard:

Vadide tekneler, limanlar olacak. nsanlar, tarihin nasl tandn görecek. LKHA araclyla tüm insanla sesleniyorum; gelin bakn tarihi eserler nasl tanm. Suyun bir an önce yeni Hasankeyfe gelmesi gerekir. Gelen misafirleri en iyi ekilde arlayacaz. Yeni Hasankeyf için büyük hayallerimiz var. Buraya idman sahalar ve oteller yapp ülkemizin ve dünyadaki büyük takmlarn davet edip Hasankeyfin reklamn yapacaz.

Hasankeyf Kalesinin etraf dolgu çalmalar son hz devam ediyor

Yerinde korunacak olan Hasankeyf Kalesinin çalmalar ile ilgili bilgi veren Akdeniz, Hasankeyf Kalesinin etrafnn dolgu çalmalar son hz devam ediyor. Mutlaka bu korumalarn yaplmas gerekirdi. Tabi herkes bu harcamalarn bo olduunu söylüyor. Yaplmam olsayd niye yaplmyor denilecekti. Hasankeyfe gerçekten çok önem veriliyor. Hasankeyf için hükümet hiçbir harcamadan kaçnmad. Fakat bata yerel yönetimler olmak üzere yerel halk olarak deerlendiremedik ve sahiplenemedik. Dolgu bittii zaman orada bir kanal olacak. ahap Vadisinde bulunan kanal, kn yamur sularyla, yazn ise barajdan doldurulup müthi bir su kanal yaplacak. Antik limann yannda müthi güzellikler olacak. dedi.

Teleferikle yeni Hasankeyften eski Hasankeyfe seyahat edilerek gidilecek

Akdeniz, Gelecek turistler yeni Hasankeyften teknelere binerek eski Hasankeyfteki antik limana gidecekler. Eski Hasankeyfteki liman özel bir liman olacak. Liman, suyun yükselmesi ve alçalmasna göre hareket edecek. Bu Hasankeyfe ayr bir güzellik katacak. Ayrca bir teleferik projesi vard fakat u anda ekonomik sorunlardan dolay teleferik projesi biraz göz ard edilmi gibi ama o da mutlaka hayata geçirilecek. O teleferik olduu zaman yeni Hasankeyften eski Hasankeyfe 15-20 dakikada suyun üstünde seyahat edilerek gidilecek. Dünyada öyle bir yer yok. nsanlarmz teleferikle gidip kaleyi ziyaret etikten sonra yeni Hasankeyfe tekrar teleferikle dönecekler. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git