"Hat sanatı İslam medeniyetinin önemli verisidir"

MAÜ'de açılan "Hat ve Resim" sergisine katılan Rektör Ahmet Ağırakça, hat sanatının İslam medeniyetinin önemli bir verisi olduğunu söyledi.

Haberler 27.03.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, slami Sanatta Terapi ad altnda Hat ve Resim sergisi açt. Üniversitenin rektörlük binasnda serginin açlna katlan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Arakça, slamda hat sanatnn önemine deindi. Arakça, slam medeniyetinin önemli verilerinden birinin Hat sanat olduunu kaydetti.

Hat sanat

Hat sanatnn yazlabildii tek harfin Kuran- Kerimin Arabi harfleri olduunu belirten Arakça, Hat sanatnn, slam medeniyetini yanstan önemli yönleri vardr. Hattn ayrca bu medeniyetin kültürel yapsna da yanstmaktadr. Vahyin insan beyni üzerindeki etkisi ve akln vahyi yanstmas sonucu olarak da Hat sanat ortaya çkmtr. Baka hiçbir harf sisteminde sanat yapmak mümkün deildir. Ne Latince de ne Japon harflerinde ne çin harflerinde ne de eski Uygur harflerinde sanat olmaz. Hat sanatnn yazlabildii tek harf, Kuran- Kerimin Arabi harfleridir. Bu da bu medeniyetin yansmasdr, medeniyetin önemli bir verisidir, önemli bir kültürüdür. Bütün slam dünyasnda hattatlarn yetimi olmas, hattn özelliklerinden kaynaklanyor. Hat sanat öyle bir sanattr ki; adeta hattata da yardm ediyor, hattatn zihninin açlmasna ve daha güzel eylerin ortaya çkmasna sebep oluyor. Mardin Artuklu Üniversitesinde hat sergisinin açlm olmas bizi sevindirmitir. dedi.

Slam sanat

Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öretim Görevlisi Ercan Gündüz de Mardinin, kadim bir ehir olduunu ve buna katk salamak amacyla kurduklar atölyede pien eserlerin bugün sergilendiini söyledi.

Toplumlarn kendi izlerini gelecek nesillere braktklarn, kendilerinin de bu izlerinden yola çkarak slam sanatlarn yaatmak adna çalmalar yürüttüklerini kaydeden Gündüz, sergiyi bir terapi olarak alamaya çaltklarn söyledi.

Sergiyi gezen Mardin Olgunlama Enstitüsü Sedef Kakma Ustas Zekeriya Güler ise ehirde ilk defa böyle bir serginin açldn ifade ederek, etkinliin Mardin adna güzel çalma olduunu söyledi.

Güler, Mardin kadim bir ehir, çok kültürler yaam burada, çok dinler ve diller yaanm bu topraklarda. Baktm kadaryla eserlere bu çok kültürlülük yanstlm. ehirde yaanm tüm o kültürleri adeta harmanlamlar ve güzel tablolar olarak bizlere sunmular. Tebrik ediyorum. ifadelerini kulland

Ana Sayfaya Git