Hayat felç

Güneydoğu'da sıcaklık 45 dereceyi aştı

Haberler 04.07.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde mevsim normallerinin üzerine çkan hava scakl baz il ve ilçelerde 46 dereceye ulat

Scaklk Diyarbakr, anlurfa ve Siirtte 43, Batmanda 44, rnakn Cizre ilçesinde ise 46 derece ölçüldü

Diyarbakrda ar scaktan bunalan vatandalarn bazlar tarihi Sur diplerinin gölgesinde zaman geçirirken, çocuklar ise süs havuzunda serinliyor

Uzmanlar zorunlu olmadkça hasta, yal ve çocuklarn 10.00 ila 17.00 saatlerinde dar çkmamasn önerdi

Vatandalardan Stk Kaya:

Scak dolaysyla çile çekiyoruz. Evlerde durulmuyor, scaktan yatamyoruz. Gece yarsna kadar damda veya balkonda zaman geçiriyoruz

Güneydou Anadolu Bölgesinde mevsim normallerinin üzerine çkan hava scakl baz il ve ilçelerde 46 dereceye kadar ulat.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, bölge genelinde geçen hafta 40 derecenin altnda seyreden scaklk pazar gününden itibaren 6-7 derece yükseldi.

Scaklk Diyarbakr, anlurfa ve Siirtte 43, Batmanda 44, rnakn Cizre ilçesinde ise 46 derece olarak ölçüldü.

Scakln mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yaam olumsuz etkiliyor. Ar scaktan bunalan vatandalardan bazlar gündüz açk alanlardaki gölge mekanlarda zaman geçirirken, geceleri ise damda uyumay tercih ediyor.

Scak dolaysyla çile çekiyoruz

Diyarbakrn Sur ilçesinde yaayan Stk Kaya (67) AA muhabirine, bu yl scakln geçmi yllara orana daha yüksek olduunu söyledi.

Scaktan bunald için gündüzleri tarihi surlarn gölgesinde, geceleri ise evlerinin damnda oturduklarn ifade eden Kaya, özellikle öle saatlerinde scakln bunaltc düzeyde olduunu dile getirdi.

Kaya, Scak dolaysyla çile çekiyoruz. Evlerde durulmuyor, scaktan yatamyoruz. Gece yarsna kadar damda veya balkonda zaman geçiriyoruz. dedi.

çocuklar süs havuzunu doldurdu

Sur ilçesinde oturan ailelere mensup çok sayda çocuk, Anzeledeki süs havuzunda serinliyor. Mayolar olmad için iç çamar veya elbiseleriyle suya giren çocuklar elenirken, yaadklar mutluluk yüzlerine yansyor.

çocuklarn sevinç çlklar yoldan geçenlerin dikkatini çekiyor.

Mobilyac Ali Haydar Uyar, scaktan bunald için i yerini kapatp, serinlemek için Anzeleye geldiini belirterek, çocuklarla havuza girdiini söyledi.

Uyar, bölgedeki dezavantajl ailelere mensup çocuklarn yüzme havuzuna gidemedii için süs havuzuna youn ilgi gösterdiini kaydetti.

Terlemeyi engellerseniz ölüm dahi birçok problem çkabilir

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilimdal Bakan Prof. Dr. Nizamettin Toprak, son dönemde hasta saysnda art olduunu belirtti.

Bunun en büyük nedeninin yüksek scaklk olduunu dile getiren Toprak, zorunlu olmadkça hasta, yal ve çocuklara 10.00 ila 17.00 saatlerinde dar çkmamalarn önerdi.

Scakln 45 dereceyi atn vurgulayan Toprak, öyle konutu:

Özellikle kalp hastalarnn çounda ilaçla denge salanyor. Ancak scak hastalarn vücudunda bu dengeyi bozuyor. Onun için hastalar çok dikkatli olmallar. Dar çkldnda terlemeyi engelleyecek giysiler giyilmemeli. Terleme kiinin rahatlamasn salar, denge oluturur. Eer terlemeyi engellerseniz ölüm dahil birçok problem çkabilir.

Toprak, rahat elbiselerle dar çklmasn ve bol su içilmesini önererek, Scak dolaysyla su, tuz ve elektrolit kayb çeitli hastalklara neden olabilir. Güneten emsiye ve benzeri yöntemlerle korunmaya dikkat edilmeli. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git