Hayat oldular

Elazığ'da depremin ardından vatandaşların enkazlardan canlı çıkarılmasında fedakarca uğraşan arama kurtarma ve sağlık ekipleri, aralıksız yürüttükleri çalışmaları anlattı.

Haberler 28.01.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda depremin ardndan vatandalarn enkazlardan kurtarlmasnda fedakarca görev yapan arama kurtarma ve salk ekipleri, aralksz yürüttükleri çalmalar anlatt.

Elazn Sivrice ilçesinde cuma akam saat 20.55te meydana gelen 6,8 büyüklüündeki depremin ardndan arama ve kurtarma çalmalarnda 61inci saat geride kald.

Devletin tüm imkanlarn seferber ettii deprem sonras aralksz yürütülen çalmalarda en büyük görev, arama kurtarma ve salk ekiplerine düüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Bakanl, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tabur Komutanl ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) bata olmak üzere çalmalara katlan ekipler, enkazlarda yürüttükleri titiz çalmalar sonucu, u ana kadar 45 kiiyi canl çkarmay baard.

- Devletimizin bütün imkanlar seferber olmu, bu çarkn bir parçasyz

Moloz ynlarnn arasndan yarallar kurtaran ekiplerin komutan ve müdürleri, AA muhabirine açklamalarda bulundu.

Jandarma Komando Özel Asayi Komutanl (JÖAK) bünyesindeki JAK Tabur Komutan Binba Burak Özer, AA muhabirine yapt açklamada, Elazda deprem olduu bilgisini alr almaz hazrlandklarn ve kente geldiklerini söyledi.

Ekiplerini enkazlarda görevlendirdiklerini belirten Özer, arama kurtarma çalmalarn kendilerine has yöntemlerle yürüttüklerini anlatt.

lk günde yaklak 10 kiiyi canl çkarttklarn ifade eden Özer, çok zordu ama biz çok mutluyuz, gururluyuz. Devletimiz burada, bütün imkanlar seferber olmu, bu çarkn bir parçasyz. Allah milletimize bir daha böyle skntlar yaatmasn. dedi.

Profesyonelce hareket ettikleri kadar duygularnn ön plana çkt anlar da yaadklarn aktaran Özer, Baz anlar oluyor ki insan kendisini tutamyor tpk dünkü Yüsra bebek ve annesinin enkazdan çkartlmas gibi. 24 saat geçmesine ramen canl çkartlmas çok güzel bir olay. Biz de babayz ve kazazedelerin ailelerinin kenarda öylece sizi izlediklerini, umutlarnn siz olduunu hissedince emin olun hiçbir yorgunluk hissetmiyorsunuz. diye konutu.

- Enkaz altndaki anne ve çocuunun çaresizlii içimizi burktu

Mustafa Paa Mahallesindeki enkazdan 2,5 yandaki Yüsra bebek ve annesi Aye Yldzn kurtarlmasnda büyük çaba sarfeden Jandarma Arama Kurtarma Bölük Komutan Yüzba Yusuf Matarac ise arama kurtarma çalmalar srasnda kendilerinden önceki ekibin açt gedikten bir ses duyduklarn söyledi.

Gediin yaklak 4-5 metre ötesinde bir kuyu daha açmaya karar verdiklerini, bunun için 12 saat aralksz çaltklarn belirten Matarac, unlar kaydetti:

Bu 12 saat çalma sonucu hem Yüsra bebei hem de annesini kurtardk. 4-5 metre derinlie indik. Sonrasnda 2-3 metrelik bir yatay ilerleme hareket ettik. En son Yüsra bebek, annesi ve hayatn kaybeden 2 vatandaa ulatk. Önce biz sözlü olarak temas kurduk. Anneyle aramzda bir kiri vard. Tüm riskleri göz önüne alarak baka bir yerden daha girmeye çaltk. kinci kez indiimizde annenin benimle diyalou vard. Sonrasnda Yüsra bebein de olduunu örendik. Tabii ki her ne kadar bu meslekte profesyonelce çalyor olsak da biz de insanz, bizim de duygularmz var. Orada bir anne ve çocuunun çaresizlii içimizi burktu. Oradaki duygusall da buna balyorum.

Yüzba Matarac, Yüsra bebek ile annesini yaral kurtardklarn, babas ve aabeyinin ise maalesef cansz bedenlerini çkardklarn ifade etti.

- Enkaz altnda sürünerek anneyi rahatlatmaya çalt

2,5 yandaki Yüsra bebek ve annesi Aye Yldzn kurtarlmas operasyonunda etkin görev alan Jandarma Astsubay çavu Zehra Yldz da açtklar delikten sürünerek girdiini, Ayen Yldz konuarak rahatlatmaya çaltn söyledi.

Sürekli uyank kalmas için tembihlediini ve motive etmeye çaltn anlatan Yldz, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinden bir personelin anne Aye Yldza serum baladn belirtti.

Anne ile Yüsra bebei sa kurtarmalarna ramen ei ve olunun cenazesini çkardklarn anlatan Yldz, Babay eine ve çocuuna kapanm bir ekilde bulduk. O durumu görünce duygulanmamak elde deil çünkü bir babann çocuklarn ve eini korumak için nasl mücadele verdiini gördüm. Elimizden geleni yapmaya çaltk. Bundan sonra da görevimize baarl bir ekilde devam etmeye çalacaz. ifadelerini kulland.

- çalmalar AFAD koordinesinde ilerliyor

AFAD Ankara Birlik Müdürü Kartal Muhç ise depremin yaand ilk andan itibaren ekiplerin alarma geçtiini ve deprem sonras çalmalarn AFAD tarafndan koordine edildiini hatrlatt.

Deprem bölgesine ulaan AFAD ekiplerinin görev yaptklar enkazda canla bala çaltklarn ifade eden Muhç, devletin tüm gücü ve imkanlaryla vatandalarn maduriyetini gidermek için seferber olduunu kaydetti.

Muhç, AFAD personelinin, enkaz bölgesinde ihbarlar ve görgü tanklarnn verdii bilgiler dorultusunda çalmalar gerçekletirdiini ardndan da arama köpekleri ve sismik akustik dinleme cihazlaryla çalma yürüttüünü bildirdi.

Dinleme cihazlarnn kullanmna ilikin bilgi veren Muhç, Mustafa Paa Mahallesindeki enkazda yaptklar dinleme sonucu bir kiinin yerini tespit ettiklerini, onunla konumaya baladklarn ve bu kiiyi canl olarak kurtardklarn anlatt.

- Bir insann hayatta kalmasn salamak, çok güzel bir duygu

Muhç, enkazdan bir kiinin canl kurtarlmasnda hissettiklerini öyle aktard:

Bir insan hayata balamak, onun hayatta kalmasna vesile olmak, gerçekten çok güzel bir duygu. Bunu defalarca yayoruz. Halkmzn yaralarna merhem olmaya çalyoruz. Ekiplerimiz saatlerce enkazda çalyor. Eer enkaz altnda bir emare, iz aldysak alan brakmak istemiyorlar. O alanda çalmak için ellerinden gelenin daha çok fazlasn yapyorlar. O duyguyu u anda gerçekten ifade edemem. Bir insan tekrar hayata döndürmeye vesile olmak, inann, bence dünyann en güzel duygusudur.

- Yaralya enkazda ilk müdahaleyi yapyorlar

Diyarbakr Acil Salk Hizmetleri Bakan Dr. Hüseyin Hakan Karaka da depremin ardndan bölgeye lojistik malzemeleriyle birlikte geldiklerini söyledi.

Sahada yürüttükleri çalmalara ilikin bilgi veren Karaka, AFAD veya bir baka ekibimiz, bir yaralya ulat zaman bize bilgi veriyorlar, bir güvenlik koridoru salanyor. Biz de onlarla birlikte içeri girip yaralya gerekli müdahaleyi yapyoruz. Vakann uygun bir ekilde dar çkarlmasn salayp daha sonra ambulans ekiplerine teslim ediyoruz. diye konutu.

Kendilerinin medikal kurtarma ekibi olduklarn belirten Karaka, 81 ilden gelen ekiplerin insanlara her türlü yardm salamak için çaltklarn anlatt.

Ana Sayfaya Git