Hayatınızı gözlüyor!

Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte birçok değişiklik de beraberinde geldi. Telefonların hayatımızı kolaylaştırmasıyla birlikte getirdiği ciddi tehlikeler de var. Bunların en önemlisi ise internete bağlı cihazlara kolayca ulaşılması... İşte ayrıntılar.

Haberler 16.09.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cep telefonlar hayatmza girdiinden beri yaanan deiiklikler saymakla bitmez. Akll telefonlar ile birlikte ise bilim kurgu filmlerindeki gelecek sahneleri bile gerçek oldu. Ancak hayat kolaylatran bu dijital cihazlar beraberinde büyük tehditleri de getirdi. Uzmanlar internet kullanan her cihaza kolayca ulaldn söylüyor. Yani tehlikenin boyutu büyük... te tüm dünyadan profesyoneller, bilim adamlar ve hackerlarn sözleriyle dijital tehlikeler:

BR BZ GÖZETLYOR

Eski tip cep telefonlar internet balants olmad için kolayca ele geçirilemiyor. Ayn zamanda uygulama veya dijital ilem yapma özellikleri kullanamadklar için bir çok tehdit onlar için geçerli deil. Ancak akll telefonlar internet kullanmas nedeniyle tüm tehlikelere açk durumda.

HER ADIMIMIZ KAYITLI

Aklla telefonlardaki harita özellii sizin konumunuzu dakika dakika ve adm adm kaydediyor. Yan her saniye nerede olduunuz ve nereye gittiiniz takip altnda...

EN DOAL HALMZ ZLYORLAR

nternet kullanm cihazlarn kamera veya mikrofonunu da açk hale getiriyor. Cihaza ulaan kii kamera ve mikrofonu istedii gibi kullanyor. Yani gündelik hayatnzn en doal haliyle izleniyor ve kaydediliyor olmas gayet olas...

FARK ETTRMEDEN SES VE GÖRÜNTÜ KAYDI

Ele geçirilen cihazlarn görüntü kayd için kamerann açlmas gerekiyor. Bu da telefon kullancsnn fark edip önlem alabilecei bir durum... Ancak hackerlar tam ekran kullanmak yerine kullancnn göremeyecei ekilde bir piksel içinde kameray açyor. Bu sayede biz telefonumuzda herhangi bir hareket fark etmeden, görüntülü ve sesli kayt alabiliyor.

KAPAMAK çÖZÜM MÜ?

Artk telefonlarda iki kamera standart özellik. Kamera saylar altya kadar çkabiliyor. Bu da görüntü ve ses kayd tehlikesinin altyla çarplmas demek. Bilgisayarlarda kameralar bantla kapatlyor ancak cep telefonlar için bu çözüm pek de uygulanabilir görünmüyor.

TELEFONUNUZDAK HçBR EY GÜVENDE DEL

Korsanlar telefonlar üzerinden görüntü ve ses kayd aldklar gibi daha önce depoladmz ve bakalarndan bize gelen görüntü ve seslere de ulaabiliyor. Yani güvenli saydmz bir program üzerinden güvenli bir arkadamzdan gelen görüntü ve sesler de aslnda güvende deil...

TE çÖZÜM YOLLARI

Görüntü kaytlarn önlemek için kameralar bantlamak veya kameray kapatmak bir çözüm. Ancak bunu sürekli olarak yapmak pek mümkün deil.

Ses kaytlarnn önüne geçmek için ise telefonunuzu yannda tarken bir müzik açn. Bu durumda korsana sadece müzik yayn gidecektir.

Bulunduunuz odada çift cam bulunmas ve d camn aynal olmas, bina dndan yaplacak dinlenmeleri önler. Ses, birinci camdan ikinci cama geçerken zayflar, film tabakal aynal camda ise tamamen kaybolur.

arjl bir di frçasn cama temas ettirerek çaltrmanz halinde oluan titreim ve ses dalgas da dinleyicinin ortamdaki sesi alglamasn engeller.

En garanti yöntem telefonu kapatmak. Ancak ya telefonu baka yerde brakmak ya da pilini çkartmak da gerekiyor.

Ana Sayfaya Git