Hayata tutunmak!

Diyarbakır'da çocuk yaşta yakalandıkları lösemi hastalığını yenen iki genç kız, aynı hastalıkla mücadele eden çocuklara moral vermek için çaba harcıyor.

Haberler 27.04.2017 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lösemi hastaln yenmelerinde ailelerinin de büyük destei olan 19 yandaki Dicle çoban ve Fidan çlinin yolu, kazandklar Dicle Üniversitesinde kesiti.

Üniversite eitimi görürken Dicle Üniversitesi Kültür Merkezi (DÜKM) tiyatro grubunda gönüllü olarak tiyatro faaliyetine katlan çoban ve çli, hayallerine kavumann mutluluunu yayor.

Kendileri ile ayn kaderi paylaan çocuklarn hastalk psikolojisi ile umudunu yitirmesini istemeyen çoban ve çli, DÜ çocuk Hastanesinde lösemi tedavisi gören küçükleri ziyaret ederek onlara destek sunuyor.

Üniversite hastanesinde düzenlenen moral etkinliklerine katlarak sahnelenen oyunlarda rol alan iki genç, sohbet ettikleri çocuk hastalara kendi yaamlarndan örnekler anlatarak, hastal yenebileceklerine dair moral veriyor.

- nallah onlar da benim gibi iyileir

çoban, AA muhabirine yapt açklamada, lösemi hastalna 12 yanda yakalandn, 2 yl süren tedavinin ardndan salna kavutuunu söyledi.

Hastal yendikten sonra hayali olan üniversiteyi kazandn belirten çoban, Uzun bir süre hastalma tehis konulmad. Sonra yaplan tetkikler sonucunda lösemi hastas olduumu örendim. Bir yl kemoterapi gördüm. Normalde ilik nakli olmam gerekiyordu fakat kemoterapiyle iyiletim. Tedavim biteli 5 yl oldu. Bittikten sonra üniversite snavna girdim. Dicle Üniversitesi Bilgisayar Bölümünü kazandm. Ayn zamanda tiyatro grubundaym. diye konutu.

çoban, hastalk sürecinde psikolojisinin bozulduunu, saçlarnn döküldüünü, okula gidemedii için üzüldüünü dile getirdi.

Hastal yenip hayalime kavutum. O süreçte insan, çocuk olduu için psikolojisi çöküyor. En önemli ey moral. Onlara moral ve destek verdiimi düünüyorum. nallah onlar da benim gibi iyileir. diyen çoban, ailesinin ve arkadalarnn desteiyle mutlu olduunu bildirdi.

çoban, bu süreçte ailenin yaad üzüntüyü hastaya yanstmamasnn önemine deinerek, bu hastalkla mücadele edenleri ziyaret ederek onlara moral vermek istediklerini aktard.

Hasta olan arkadalarmn, kardelerimin yanna geldim. Onlara moral ve destek vermeye çaltk elimizden geldii kadar. ifadelerini kullanan çoban, bu desteklerinin süreceini kaydetti.

- Lösemili hastalara yönelik çalmalar yapmak istiyorum

Fidan çli de 9 yanda yüksek ate ve burun kanamas ikayeti ile gittii hastanede lösemi tehisi konulduunu belirtti.

Tedavi için Ankaraya gittiklerini, 1,5 ay hastanede kaldn anlatan çli, kemoterapinin ardndan tedavisinin 3 yl sürdüünü söyledi.

çli, o dönemde moralin ne kadar önemli olduunu anladn vurgulayarak, yaadklarn u sözlerle aktard:

Hemirelik bölümünde okuyorum. Tiyatro merakm küçük yalardan geliyor. nsan tiyatroyla uranca kendisini iyi hissediyor. Özellikle lösemili hastalara yönelik çalmalar yapmak istiyorum. çocuklar elendirmeyi seviyorum. çocuklar elendirmek için tiyatro yapabilirim. Aileler çocuklarnn ne kadar güçlü olduunu bilmiyorlar. çocuklar güçlüdür. O dönemde anneme moral verdiimi hatrlyorum. Ailelere tavsiyem mutsuzluu çocuklarna yanstmasnlar. Tedavi olanlara hastal hatrlatmasnlar.

- Biz de hastal yenebiliriz

DÜ çocuk Hastanesinde tedavi gören lösemi hastas çocuklar da çoban ve çli ile görümekten duyduklar mutluluu dile getirdi.

Hasta çocuklardan 12 yandaki Berivan Polat, tedavi ile iyileebileceine inancn ifade ederek, oyun oynamay, okula gitmeyi özlediini ve öretmen olma hayali kurduunu anlatt.

Bir zamanlar kendileriyle ayn hastala yakalanan ablalarnn kendilerine mutluluk verdiini vurgulayan Polat, desteklerinden dolay çoban ve çliye teekkür etti.

Lösemili 15 yandaki Mehmet Sait Tarcan ise moralini yüksek tutmaya çaltn kaydederek, Bize bu hastal Allah verdi, o temize çkarr. Hastalk gelip geçici. Hastalarn Allahtan umutlarn kesmemelerini istiyorum. diye konutu.

Ali hsan Tokak (13) da önce iyilemeye inanmak gerektiini belirterek, moralin önemli olduunu aktard.

Bize moral verdiler. Biz de bu hastal yenebiliriz. diyen Tokak, tedavi ile hastaln geçebileceine inancn vurgulad.

13 yandaki Zeynep Ildr da 8 aydr tedavi gördüünü, hemire olup, hastalar iyiletirmek istediini anlatt. Ildr, hastalarn mutlu olup kendilerini üzmemesi gerektiine iaret etti.

Ana Sayfaya Git