Hayatın yükünü omuzluyor!

Yüksek rakımlı köylerde günlük ev işlerinin yanı sıra hayvanlara bakan, ekmek pişiren kadınlar, hayvanlar için ot taşınmasında da eşlerine yardım ederek hayatın zorluklarına göğüs geriyor

Haberler 28.02.2022 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta krsal kesimlerinde yaayan kadnlar, günlük ev ilerinin yan sra tandrda ekmek piirmek, hayvanlara bakmak ve ot tamak gibi ileri de yaparak hayatn yükünü omuzluyor.

Dou Anadolu Bölgesinin özellikle krsal kesimlerinde yaayan kadnlar, yaamn her alannda yer alarak elerinin en büyük yardmcs oluyor.

Karla kapl köylerde günün ilk klaryla uyanp sobay yakan kadnlar, kahvalt sonrasnda çocuklarn okula uurlayarak dier ilere koyuluyor.

Günlük ev ilerinin yan sra köyün çkndaki ot balyalarn kzak ve el arabalaryla tayarak hayvanlar karn üzerinde besleyen elerine yardm eden kadnlar, hava kararncaya kadar tandrda ekmek piiriyor, yemek yapyor, çamar ykyor ve çocuklarna bakyor.

Merkeze 73 kilometre uzaklktaki Güzelkent köyünde yaayan üç çocuk annesi Ayfer Yurdakul, günün büyük ksmn çalarak geçirdiklerini söyledi.

Geçim kaynaklar olan hayvanlarn zorluklarla beslediklerini anlatan Yurdakul, unlar kaydetti:

Koyunun yemini, suyunu, arpasn eimle yardmlaarak veriyoruz. Sonra ev ilerini yapyoruz. Hamuru, ekmei, tandr, ksacas her ii yapyoruz. Bu bölgelerde kadn olmak çok zor. Bütün yük bizim omuzlarmzda. Erkekler de kadnlar da çok ypranyor. Kadn olarak çok zorluk çekiyoruz. Bu zorluklara ramen köyümüzü seviyoruz. imizi yapmak zorundayz.

BÜTÜN ZORLUKLARA GÖÜS GERYORUZ

Köylü kadnlardan Sevim Karata ise 3 çocuunu zorluklarla büyüttüünü anlatt.

çocuklar okula gönderdikten sonra hayvanlarla ilgilendiini belirten Karata, Yemek, ev ii derken gün bitiyor. Ekmek piiriyoruz. Kuzularn otu ve samanyla urayoruz. Kendimize hiç zaman ayramyoruz. Sosyal aktivitemiz yok. ten dolay bo zamanmz olmuyor. dedi.

Günlük ilerde elerinin en büyük yardmclar olduklarn dile getiren Karata, öyle devam etti:

Elerimize yardm ediyoruz. çocuklarmzla ilgileniyoruz. Her ekilde zorluklar ayoruz. Sabah koyunlar ahrdan çkardm ardndan sobay yaktm. Kahvalt hazrladm, hamur yourdum. Daha sonra evi toparladm, yemek ve ekmek piirdim. Bir kadn olarak köyde yaamak çok zor. Bütün zorluklara göüs geriyoruz. Kn 5 ay kar altnda kalyoruz.

Ana Sayfaya Git