Hayatını uyuşturucuyla mücadeleye adadı

Emniyet teşkilatından 2 yıl önce emekli olan polis memuru İsa Altun, uyuşturucu bağımlısı bir gencin vasiyeti üzerine hayatını uyuşturucuyla mücadeleye adadı.

Haberler 02.01.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Narkotik ve siber suçlarla mücadele ube müdürlükleri bünyesinde görev yapan 52 yandaki Altun, meslek yaam boyunca uyuturucu bamll nedeniyle kararan hayatlara tank oldu.

Gaziantepte görev yapt srada bir gazetede yaynlanan uyuturucuyla ilgili yazsn gören baml gencin, sa aabey benim sana vasiyetim olsun. Ben bu tuzaa dütüm, düürüldüm. Ne olur gidebildiin her yere git, uyuturucunun kötülüünü anlat sözlerinden etkilenen Altunun yaam, baml gencin uyuturucudan hayatn kaybetmesiyle deiti.

Altun, o günden sonra bu mücadeleyi emekli olduktan sonra da sürdürme karar ald.

- l il gezerek uyuturucunun zararlarn anlatyor

Altun, 2015 ylnda emekli olduktan sonra ald eitimle baml danmanl yapyor. Bu konuda yapt aratrmalar üzerine, Bir kereden çok ey olur ve Kod ad beyaz ölüm adnda iki kitap yazan Altun, Yeilay ve baz sivil toplum kurulularnn desteiyle il il gezerek gençlere ve ailelere uyuturucunun zararlarna ilikin konferans ve seminer veriyor.

Bugüne kadar 78 ilde ulat gençler ve ailelerle uyuturucunun zararlarna ilikin tecrübelerini ve aratrmalarn paylaan Altun, uyuturucu kullananlar bamllktan kurtarmak, gençleri bu tehlikeden korumak için mücadelesini sürdürüyor.

- En yakn arkadam beni bu tuzaa düürdü

Bakrköy Adliyesinde adli biliim uzman, tercüman ve bilirkii olarak da görev yapan Altun, AA muhabirine yapt açklamada, uyuturucu bamls bir gencin yaamndan etkilenerek hayatn uyuturucuyla mücadeleye adadn söyledi.

O dönem bir gazetede bu konuda yaz yazdn aktaran Altun, öyle devam etti:

Yazm gören Mehmet isimli genç, en yakn arkadann kendisini bu tuzaa düürdüünü belirterek, bana, Ne olur gidebildiin her yere git, uyuturucunun kötülüünü anlat dedi. Daha sonra Mehmet bir ara madde kullanmay brakt. Biz sürekli onu kontrol ediyorduk. Bir gün telsizden parkta yatan cansz bir gence ilikin anons geldi. Olay yerine gittiimde Mehmetin cesedini gördüm. Vicdanm rahatsz oldu, geceler boyu uyuyamadm.

Altun, o günden sonra uyuturucuyla ilgili yazd notlar, hatralar ve hikayeleri birletirerek, Bir kereden çok ey olur isimli kitab yazdn belirtti.

- Sosyal medyada uyuturucu ticareti yaplyor

Altun, uyuturucu ticareti yapanlarn ve organize suç örgütlerinin artk sosyal medya üzerinden de sat yaptn anlatt.

stanbulun bir ilçesinde 15 yanda bir çocuun 52 çocuu sosyal medya üzerinde baml yaptn örendiklerini dile getiren Altun, düzenlenen operasyonda söz konusu kiinin evinde çok miktarda uyuturucu ele geçirildiini söyledi.

Sosyal medya ve internet uyuturucu yan düürdü. Ailelerin bu konuda çok dikkat etmesi lazm. Yaptm aratrmada sosyal medyada 710 sayfada uyuturucu satldn tespit ettim. Bir kiiyi sosyal medyadan arkada olarak eklediinizde hiç tanmadnz bir insan evinize davet ediyorsunuz. diyen Altun, ailelere çocuklarnn sosyal medya hesaplarn kontrol etmelerini tavsiye etti.

- Uyuturucu çeteleri çocuklar rant olarak görüyor

Uyuturucu çetelerinin, sorunlu ailelerin çocuklarn tespit etmeye çaltn dile getiren Altun, uyuturucu çetelerinin ana düen çocuklarn kurtulamadn belirtti.

Uyuturucu çeteleri çocuklar bir rant kaps olarak görüyor. Herhangi bir çeteye ve organize suç örgütüne bulamadan önce bir deil bin bir defa düünmelerinde fayda var. çünkü bu çeteler hiç acmyorlar. ifadelerini kullanan Altun, gençleri ve aileleri uyank olmaya davet etti.

Altun, Biliim uyuturucuyu besliyor. Uyuturucu biliimi besliyor. Dolaysyla organize suç örgütleri teknolojiyi çok iyi kullanyorlar. Bünyelerinde hackerlar var. sterikleri hesaplara girebiliyorlar, gençlere ulaabiliyorlar. Dolaysyla ailelerin, biliim medya okur yazarl konusunda bilinçlenmeye ihtiyaçlar var. Bu konuda yeterli donanma sahip olmalar lazm. diye konutu.

- Önlemek, tedavi etmekten daha kolay

Baka canlar yanmasn, analar alamasn, gözya dökülmesin diye gidebildii her yere gittiini, tecrübelerini ve aratrmalarn paylatn ifade eden Altun, unlar kaydetti:

Uyuturucunun tedavisi çok pahal ve güç. çocuk uyuturucuya bulatktan sonra her ailenin hastane masrafn karlamaya gücü yetmez. Önlemek tedavi etmekten daha kolaydr. Aileleri önleme konusunda bilinçlendirirsek, tedavi etmekten daha kolay olacak. Bir kayp nesil yaama tehlikemiz var. Bunu d güçler acmadan kullanabiliyor. Medya ve biliim sistemleri kullanlarak ülkemiz üzerinde çok büyük bir proje ve büyük bir saldr var.

- 60 saniye çocuunuzun gözlerine sevgiyle bakn

Altun, anne ve babann çocuklaryla zaman geçirmesinin önemine deinerek, Bamlla giden yol, aidiyet duygusunu kazanamam bireylerden geçiyor. Anne ve baba günde 60 saniye çocuunun gözlerine sevgiyle bakp, bol bol sarlrsa o çocuk asla baml olmaz. dedi.

Ebeveynlere çocuklar okuldan geldiinde onlara sarlmalar önerisinde bulunan Altun, zaman zaman da uyuturucu kullanp kullanmadklarn anlamak için üzerini koklamalar gerektiini belirtti.

Evdeki yaama ilikin u önerilerde bulunan Altun, Bamlln temelinde sevgisizlik ve iletiimsizlik yatyor. Akam yemekten sonra iki saatinizi internete ve televizyona kapatn. Ailece yediiniz yemei ölene çevirin. ifadelerini kulland.

Altun, Uluslararas Genç Giriimciler Organizasyonu (JCI TOYP) tarafndan nsan Haklarna, çocuklara ve Dünya Barna Katk ödülü aldn, 2000 ylnda da dönemin Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican tarafndan Yln Polisi seçildiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git