Hayır işleyerek yargılanmaktan kurtuldular

Van Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, ilgili yasa kapsamına giren suçlarda bu yıl içinde bin 34 dosyada uzlaşma sağlayarak tarafların davalık olmasının ve olası bir hapis cezasına çarptırılmasının önüne geçti

Haberler 27.09.2017 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Cumhuriyet Basavcl Uzlatrma Bürosu, ilgili yasa kapsamna giren suçlarda taraflar uzlatrarak mahkemelerin i yükünün azalmasn salyor.

Tehdit, hakaret, basit yaralama, konut dokunulmazlnn ihlali, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandrclk, suç eyasnn satn alnmas gibi birçok suçta madur ile üphelileri savclk kanalyla uzlatran büro, dava açlmadan dosyann kapanmasn salyor.

Bu sayede adliyenin de i yükünü azaltan uzlatrma bürosu, taraflar arasndaki husumet, problem ve uyumazlklar uzlama yoluyla ksa sürede gidererek toplumsal bara da katk sunuyor.

BAZEN BR ÖZÜR BLE YETYOR

Yaklak 30 uzlatrmacyla faaliyet yürüten Van Cumhuriyet Basavcl Uzlatrma Bürosu, yasa kapsamna giren suçlarda bu yl bin 34 dosyada uzlama salayarak hem taraflarn daval olmasnn hem de üphelilerin olas bir hapis cezasna çarptrlmasnn önüne geçti.

Ceza adaletinin hedefleri arasnda yer alan, bir suçun ilenmesinden sonra fail ve madur arasnda meydana gelen çekimeyi çözme ve böylece hem adaleti hem de maduru tatmin etme görevi, uzlatrma çalmalaryla daha hzl salanyor.

Zararlarn giderilmesi, fail ile madur arasnda bar salarken, bazen failin madurdan diledii özrün kar taraf tarafndan kabul edilmesiyle bile husumet gideriliyor.

- 45 çOCUU ELENDREREK DAVADAN KURTULDU

Uzlatrma Bürosunca baaryla sonuçlandrlan dosyalardan birinde A.ç, çocuk parknda oyun aracnn emniyet kemeri aparatnn sökülmesi sonucu olunun düerek yaralanmas nedeniyle iletme sahibi T.Sden ikayetçi oldu.

üphelinin üzerine atl suçun ilgili yasa kapsamnda olmas dolaysyla vakay inceleyen uzlatrmaclar, taraflar uzlama prosedürü içinde görütürüp anlamalarn temin ederek, dosyann dava açlmadan kapanmasn salad.

Müteki A.ç, T.Sden, görev yapt köy okulundaki 45 örenciyi kentteki bir elence merkezine götürerek bir gün boyunca ho vakit geçirmelerini salamasn istedi.

Talebi kabul eden T.S, 45 örenciyi elence merkezine götürerek hem yarglanmaktan kurtuldu hem de çocuklar sevindirmenin mutluluunu yaad.

- HTYAç SAHB 25 çOCUA AYAKKABI ALDI

Anlama salanan baka bir dosyada ise K.B. ile S.G, kavga srasnda kendilerini yaralayan A.K. hakknda suç duyurusunda bulundu.

Basit yaralama suçunun yasa kapsamnda olmas dolaysyla dosyann gönderildii Uzlatrma Bürosu görevlileri, taraflarla görüerek anlamalarn salamaya çalt.

Mütekiler K.B. ile S.G, ikayetçi olduklar A.K.nin ihtiyaç sahibi 25 çocua ayakkab alarak datmas karlnda uzlamay kabul ettiklerini görevlilere iletti.

A.K, satn ald 25 ayakkaby ihtiyaç sahibi örencilere datarak talebi yerine getirdi ve yarglanmaktan kurtuldu.

- BULDUU TELEFONUN YERNE YENSN ALDI

Baka bir dosyada da A., gittii markette kaybettii cep telefonunu bularak kendisine teslim etmeyen kii ya da kiilerden ikayetçi oldu.

Balatlan soruturma kasamnda, HTS kaytlarnn incelenmesi sonucu söz konusu telefonu Y.Knn kulland tespit edildi. Y.K, savunmasnda markette bulduu telefonu kullanmaya baladn itiraf etti.

Suçun uzlama kapsamnda olmas nedeniyle dosyann gönderildii uzlatrmac, taraflarla görüerek anlamalarn salamaya çalt.

Madur A., kendisine bin 950 lira deerinde yeni bir cep telefonu almas durumunda uzlamay kabul ettiini iletti.

Y.Knn talebi kabul ederek madura yeni cep telefonu almasyla dosya, dava açlmadan sonuçlandrld.

Ana Sayfaya Git