Hayvan'a işkenceye hapıs cezası!

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, hayvanların kasten veya taksirle öldürülmesi, işkence ve kötü muamelede bulunulması ve neslinin yok edilmesi suçlarına hapis cezası verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Haberler 05.10.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan, hayvanlarn kasten veya taksirle öldürülmesi, ikence ve kötü muamelede bulunulmas ve neslinin yok edilmesi suçlarna hapis cezas verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Bakanlna sundu.

Paylann TBMM Bakanlna sunduu teklif, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Hayvanlar Koruma Kanununda deiiklik yapyor.

Teklifle, TCKda yer alan ve sahipli hayvanlarn bakmlarn salayan kiilerin birer mal veya nesnesi olduunu ima eden maddeler yürürlükten kaldrlyor. Teklife göre, TCKnin çevreye Kar Suçlar bal Hayvanlara ve çevreye Kar Suçlar eklinde deitiriliyor.

YASA TEKLFNDE BULUNDU

Buna göre, sahipli veya sahipsiz hayvanlar kasten öldüren kiiler üç yldan sekiz yla kadar hapis cezas ile cezalandrlacak. Sahipli veya sahipsiz hayvanlarn ölümüne, yaralanmasna, kalc olarak beden bütünlüünün bozulmasna taksirle neden olan kiilere dört aydan üç yla kadar hapis cezas verilecek.

Sahipli veya sahipsiz hayvanlara kasten kötü muamelede bulunan, hayvanlar üzerinde deney yapan, hayvanlar döven, birbirleriyle dövütüren, aç veya susuz brakan, ar soua ve scaa maruz brakan, zarar verme kastyla bakmlarn ihmal eden, fiziksel ve psikolojik ac çektiren, hayvanlar gücünü at açkça görülen fiillere zorlayan, salk nedenleri ile gerekli olmadkça havyanlara zor kullanarak yem yediren, zarar veren, alkollü içki, sigara, uyuturucu ve bunun gibi bamllk yapan maddeler veren kii dört aydan üç yla kadar hapis cezas ile cezalandrlacak.

Hayvanlara ikence ve tecavüz eden hayvanlar zehirleyen veya zehirli yiyecek yediren ve hayvanlar üzerinde deney yapan kii iki yl bir aydan sekiz yla kadar hapis cezas ile cezalandrlacak.

Teklife göre, bir hayvann neslini yok edecek müdahalede kasten bulunanlar be yldan 10 yla kadar hapis cezas ile cezalandrlacak. Hayvanlara kar suçlarn kamu görevlileri tarafndan ilenmesi halinde soruturma izni aranmadan kanunda belirtilen suçlar bir kat arttrlarak uygulanacak.

Teklife göre, ev hayvanlarn üreten veya ona bakan kii, hayvann haklarna, salna her türlü ihtiyacna uygun olarak barndrmakla yükümlü olacak.

Özel mülkünde evcil hayvan besleyen kii, bu hayvanlara, etolojisine uygun bir ekilde bakmak, beslemek, haklarna sayg göstermek ve gözetmekle yükümlü olup, her türlü ihtiyacn karlamak zorunda olacak. Hayvana bakan kii, hayvanlarn saln, refahn riske atacak, haklarn ihlal edecek veya havyanlarn kötü etkilenmesine sebebiyet verecek her türlü uygulama ve davrantan kaçnmay kabul etmi saylacak. Evlerde yaayan ev hayvanlarnn tür ve saysna hiçbir ekilde kstlama getirilemeyecek.

Teklife göre, hayvanlar üzerinde tbbi ya da bilimsel amaçl deneyler dahil olmak üzere herhangi bir gerekçeyle deney yaplamayacak.

Ev hayvan sat yeri olarak ruhsatlandrlm iletmelerde hayvan ticareti yaplamayacak.

Hayvanlarn ticari amaçla film çekimi ve reklam için kullanlmas izne tabi olacak. Hayvanlar; ac, eziyet ya da zarar görecek ekilde film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri iler için kullanlamayacak. Deney hayvanlarnn ithalat ve ihracat yasak olacak.

Teklifle, hayvanat bahçesi veya her ne ad altnda olursa olsun tehir amaçl olarak hayvanlarn kapal biçimde tutulduu tesislerin kurulmas yasaklanyor.

Ana Sayfaya Git