Hayvanın sevgi yönlerini anlatın

Uzman psikolog Soysal: “Çocuklara hayvanların yırtıcı ve vahşi yönlerini değil, sevgi yönlerini vurgulayarak anlatmalıyız”

Haberler 24.02.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemlerde Türkiyede birçok ilde sokak köpekleri saldrlar yaand. Uzman klinik psikolog Özlem Soysal, sokak köpekleri saldrlarnn artmasnn altndaki nedenin yaam alanlarnn kstlanmasndan kaynakl olduunu belirtirken, çocuklardaki travmann atlatlmas için de ebeveynlere sorumluluk dütüünü söyledi.

Türkiyede son dönemlerde birçok kentte sokak köpekleri saldrlar artmaya balad. Özellikle çocuklarn buna maruz kalmasnn, ciddi travmalarn yaanmasna ve bunun uzun süre bilinçaltnda kalmasyla hayvanlara kar bir fobinin ortaya çkmasna neden olduu belirlendi.

Uzman klinik psikolog Özlem Soysal, bireylerin doduunda hayvan korkusuyla dünyaya gelmediini, bunun zaman ve süreç içerisinde günlük yaantda, ailenin ve çevrenin faktörleriyle insanlara alanan bir durum olduuna dikkat çekti. Soysal, bu süreçte en çok da köpek ve kedi fobi kaygsnn ortaya çkacan kaydetti.

FOBS OLAN BR EBEVEYN VARSA O çOCUK DA HAYVANA KARI KORKUYLA BÜYÜYOR

çocuklarn hayvanlara olan sevgileriyle ba kuracan aktaran Soysal, Lakin bu durumlar deiebiliyor. Hiçbir çocuk hayvan tanmaz. Hayvan tanma sürecinde farkl durumlar yaanabiliyor. Özellikle eer fobisi olan bir ebeveyn varsa o çocuk da hayvana kar korkuyla büyüyor. Aslnda genelde çocuklar çevrelerini taklit ederek hayvan sevgisi alanyor. çünkü çevresinde gördükleri durumlar yayorlar. Bu yüzden genellikle bu tür durumlarda en önemli ey, ailelerin rolüdür. Aileler, çocuklarna sevgiyi nasl alabilirler? lk etapta çocuklarna hayvan tantmallar. Bir hayvana nasl yaklamal, nasl sevmeli, nasl ba kurmal. Bunu tanttktan sonra çocukla hayvan ba baa brakabilmeliler. çünkü çocuk bunu bilmeden hayvana nasl davranacan da bilmez. O durumlarda kedi veya köpek can acdnda, çocuk kedini kuyruundan direkt tutup çekerse can acdnda dolay direkt çocuu trmalamaya balar. çocuun can acmaya baladnda onun hayvanlara kar olan tutumunu olumsuz yönde farkl bir yöne kaydrabilir dedi.

Son dönemlerde çok sk duyulan veya haberlerde görülen pitbull saldrsna uram çocuun bu türlerden dolay travma yaandn ifade eden Soysal, sözlerini öyle sürdürdü:

Veya aile travma yayor. çocuk onunla nasl savaacan bilmedii için bu durumda korkmaya balar. Bu korku ileriki dönemlerde ona benzer bir hayvanla kar karya geldiinde ba dönmesi, mide bulants, vücutta terleme, hatta öyle bir duruma gelir ki, ondan kaçmaya çalrken tehlikeli bir durumla kar karya gelebiliyor. Örnein çocuk yolda yürürken daha önce bir hayvan saldrsna urad ve o hayvanla yüz yüze geldi, sokakta karlat. çocuk o an ona nasl yaklaacan bilmedii için panik haliyle kaçmaya çalacaktr. Ve o kaç srasnda aniden bir cadde frlamas da olabilir, bir yerden dümesi de olabilir. Yani tehlike arz eden bir durum. çocuklar böyle bir travma yaadnda burada en önemli destei verecei roller bizler, ebeveynleriz.

çOCUKLARA HAYVANLARIN YIRTICI VE VAH YÖNLERN DEL, SEVG YÖNLERN VURGULAYARAK ANLATMALIYIZ

Günümüzde insanlarn, hayvanlarn yaam alanlarn elinden aldn kaydeden Soysal, Yaam alanlarn elinden aldmz için bu saldrlara maruz kalyoruz. çocuklar, bizler. Bizlerin bir karantina süreci vard. Hepimiz evde kaldkça hrçnlayorduk. Ayn ey hayvanlar için de geçerli. çocuklara hayvanlar tantrken onlarn daha çok yrtc ve vahi yönlerini deil de sevgi yönlerini vurgulayarak anlatmalyz. çocuklara bunu anlatrken de mümkün mertebe de çocuklara hayvan tantmadan önce onunla ilgili pelü oyuncaklarla tantmalyz. Yavatan dokunmasn salamalyz. Sonra onunla ilgili resimler, animasyonlar yaptrarak çocuklara sevgiyi aladktan sonra hayvanlarla yüz yüze getirmeliyiz. u dönemde özelikle bence bütün ebeveynler çocuklarn evcil bir hayvanla büyütmeliler. Bunun en önemli özelliklerinden biri de hem ruhsal hem de duygusal olarak çocuklarnn iyilemesini salyor. Ve çocuk öz güvenli büyüyor. çocuk paylamc olmay öreniyor. çocuk bu süreçte kendi sorumluluunu biliyor. Aslnda bir hayvann da sorumluluunu alyor farknda olmadan diye konutu.

Ana Sayfaya Git