Hazineye dava!

EDİRNE F tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CMK'da belirtilen koşullar dışında haksız gözaltına alınıp, tutuklanması, davasına bakacak mahkemenin ancak 11 ay sonra belli olması, hakim karşısına 13 aydan sonra çıkması ve 4 ay boyunca tutukluluk incelemesinin yapılmadığı iddiasıyla Hazine aleyhine 750 bin lira maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Haberler 26.12.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn sürdürdüü soruturma nedeniyle geçen yl 4 Kasmda gözaltna alndktan sonra tutuklanan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan avukat Mahsuni Karaman, müvekilinin CMKde belirtilen koullar dnda gözaltna alnarak, tutuklandn söyledi. Karaman, Demirtan, makul sürede mahkeme önüne çkarlmadn, azami 30 günlük aralklarla tutukluluk incelemesinin 4 ay boyunca yaplmadn öne sürerek Hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davas açt.

Diyarbakr 3üncü Ar Mahkemesine verilen dava dilekçesinde, yaplan düzenleme ile Demirtan yasama dokunulmazlnn geçmie dönük olarak kaldrld, bunun akabinde Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn balatt soruturma kapsamnda Demirtan 4 Kasmda 2016 gözaltna alnarak ayn gün tutukland belirtildi. Birbirinden farkl 31 fezlekenin birletirilmesiyle hazrlanan Torba iddianame ile 10 Ocak 2017de müvekkili Demirta hakknda Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde dava açld belirtilen dilekçede, Mahkemenin yapt bavuru üzerine Yargtay 5inci Ceza Dairesinin 22 Mart 2017de verdii karar ile davay güvenlik gerekçesiyle Ankara iline naklettii belirtildi.

MAHKEME, 11 AY SONRA TESPT EDLD

Avukat Mahsuni Karaman, dilekçesinde davaya bakmakla görevli Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesinin Demirta hakknda makul sürede kovuturma ilemi yapmadn, dava dosyasn Yasin Börü dosyas ile birletirmek istedii ancak, yaanan uyumazln Ankara Bölge Adliye Mahkemesi karar ile ortadan kalktn anlatrken öyle dedi:

Müvekilim Selahattin Demirta tutuklandktan yaklak 11 ay sonra sadece yarglanaca mahkeme tespit edildi, davann ilk durumasnn 7 Aralk 2017de görülmesine karar verildi. Müvekkil, tutukland 4 Kasm 2016 tarihinden sonra i bu dosyada ilk kez 1 yl 1 ay 3 gün sonra hakim huzuruna çkacaktr.

Avukat Karaman dava dilekçesinde, etkili bir tutukluluk incelemesi yaplamas bir yana, belirli dönemi kapsayacak hiç bir tutukluluk incelemesi yaplmadn belirterek, dilekçenin devamnda u görüleri savundu:

Ceza Muhakemesi tarih ve pratiinde ender rastlanacak bu uygulamay dikkatinize çekmek isteriz. Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesi, CMK 108inci maddesi uyarnca en geç 30ar günde bir yaplmas emredilen tutukluluk incelemesi kapsamnda 22 Haziran 2017 tarihinde müvekkil ile ilgili tutukluluk incelemesi yaparak, müvekkilin tutukluluk halinin devamna karar vermi, sonraki incelemeler için ise tarih belirlemitir. Ancak, en geç 22 Temmuz 2017, 22 Austos 2017 ve 22 Eylül 2017 tarihlerinde yaplmas gereken tutukluluk incelemeleri hiç yaplmamtr. Bu süreçte Ankara 19uncu Ar Ceza, Ankara 2nci Ar Ceza ve Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5inci Ceza Dairesine yapm olduumuz itiraz, beyan ve tahliye taleplerimize ramen herhangi bir inceleme yaplmamtr. 22 Haziran tarihli tutukluluk incelemesinden sonra yaplan ilk tutukluluk incelemesi 3 Ekim 2017 tarihli inceleme ile verilen tutukluluk halinin devamna ilikin karardr. 22 Haziran ve 3 Ekim arasnda müvekkil herhangi bir tutukluluk devam karar olmakszn fiilen tutulmutur.

ÖRGÜT ÜYELNDEN TUTUKLANDI, YÖNETCLNDEN DDANAME HAZIRLANDI

Avukat Mahsuni Karaman dava dilekçesinde, müvekili Demirtan örgüt üyelii iddiasyla tutukland halde, 31 fezlekeden oluan davann iddianamesinde ise Örgüt yöneticilii iddiasyla hakknda dava açldn hatrlatrken öyle dedi:

Örgüt yöneticilii iddiasyla hakknda fezleke tanzim edilmeyen ve dolaysyla da, bu suç açsndan dokunulmazl kaldrlmayan müvekkil ile ilgili örgüt yöneticiliinden düzenlenen iddianame yok hükmündedir. Zira, yarg makamlarnn, milletvekilini yarglama yetkisi, TBMMce ilgili milletvekilinin dokunulmazlnn kaldrld suç isnad ile snrldr. TBMMce, müvekkil hakknda örgüt yöneticiliinden dokunulmazlnn kaldrlmas karar bulunmadndan, bu suç isnad ile bir iddianame tanzim edilemez, yarglama yürütülemez. Suçlamalar, müvekkilin milletvekili ve Parti E Genel Bakan olarak yapt açklamalar, basna verdii demeçler, seçim mitinglerindeki konumalar, aday tantm toplantlar, kurum ve kurulularn kapal salon toplantlarnda yapt siyasal faaliyet ve ifade hürriyeti kapsamnda kalan konumalardr.

Dilekçenin sonuç ve talep bölümünde, 5 bin 271 sayl CMKnn 141inci maddesi uyarnca koullar dnda yakalanan, tutuklanan, tutukluluunun devamna karar verilen, makul sürede yarglama mercii huzuruna çkarlmayan ve bu süre içinde hakknda hüküm verilmeyen, azami 30 günlük aralklarla tutukluluk incelemesi yaplmayan müvekkilin, milletvekili ve 6 milyon seçmen iradesini barndran, TBMMde grubu bulunan HDPnin e genel bakan olduu belirtilerek, Bu suretle uram olduu zararnn tazmini kapsamnda 04.11.2016 tarihinden itibaren ileyecek yasal faiziyle 250 bin TL maddi, 500 bin TL manevi tazminata hükmedilme, yarglama masraf ve vekalet ücretinin daval Hazineye tahmiline karar verilmesi denildi.

Dava dilekçesi Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesince kabul edilirken, davann ilk durumasnn 6 ubatta yaplaca belirtildi.

Ana Sayfaya Git