HDP Milletvekili Baluken'e verilen hapis cezası

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in üç ayrı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

Haberler 12.02.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukenin üç ayr suçtan 16 yl 8 ay hapis cezasna çarptrlmasna ilikin gerekçeli karar açkland.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince Balukene verilen hapis cezasna ilikin hazrlanan gerekçeli kararda, Balukenin katld eylemlerin PKK/KCK terör örgütü güdümünde yayn yapan televizyon ve internet sitelerinden yaplan çarlar dorultusunda gerçekletirildii belirtildi.

Kararda, Balukenin sabit olan eylemine uyan suçun ileni biçimi, önemi, üye olduu örgütün tehlikesi ve sann kiisel konumu itibaryla beliren kastnn younluu dikkate alnarak cezalandrld kaydedildi.

Sann katld baz eylemlere ilikin deerlendirme yaplan kararda, katld eylemlerin Sur operasyonlarnn devam ettii tarihlerdeki eylemler olduu bildirildi. Bu eylemlerin gerçekletirildii tarihlerde sann Sur operasyonlarndaki terör örgütü mensuplarn direniçi olarak övüp selamlad kaydedilen kararda, Bu ekilde eylemlerinde Yargtay 16. Ceza Dairesinin yerleik içtihatlarnda da belirtilen süreklilik, çeitlilik ve sklk gözetildiinde sann silahl terör örgütü üyesi olmak suçundan cezalandrlmasna karar verilmitir. ifadeleri kullanld.

- Yarglama sürecinde samimi pimanlk gözlenmedi

Balukenin farkl tarihlerde yapt eylemler dolaysyla 4 kez toplant gösteri yürüyüleri kanuna muhalefet etme suçundan 4 yl 7 ay hapis cezasna çarptrld anmsatlan kararda, sann gerçekletirdii eylem says ve bu eylemlerdeki kastnn younluu dikkate alndnda suçu iledikten sonra yarglama sürecinde samimi pimanlnn gözlemlenmedii vurguland.

Kararda, Balukenin yeniden suç ilemeyecei konusunda mahkemede olumlu kanat olumamas nedeniyle TCK 51. ve CMKnn 231. maddeleri gerei cezasnda erteleme uygulanmasna yer olmad da aktarld.

- 1/6 orannda indirim yaplmtr

Baluken hakknda 4 kez terör örgütü propagandas yapmak suçundan verilen 4 yl 7 ay hapis cezasna ilikin de mahkeme kararnda u ifadelere yer verildi:

Suçlarn ilendii tarihte suçun gerçekletii yerde mevcut olan terör olaylarnn younluuna ramen eylemin gerçekletirilmesi göz önüne alnarak 3713 Sayl Kanunun 7/2-1 maddeleri uyarnca alt snrdan uzaklalarak cezalandrlmtr. Sana verilecek cezann sann gelecei üzerinde olas etkileri takdiri indirim sebebi kabul edilerek TCKnn 62/1 maddesi uyarnca cezasndan takdiren 1/6 orannda indirim yaplmtr.

Kararda, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan dolay açlan kamu davasnda CMKnn 23/2-e maddesi uyarnca yüklenen suçun Baluken tarafndan ilendiinin sabit olmad gerekçesiyle beraatine karar verildii hatrlatld.

Sann mahkumiyeti ve tutukluluk halinin devamna ilikin gerekçede, Balukene verilen cezann nitelii ve süresi, sann üzerine atl eylemin CMKnn 100/3 maddesinde saylan suçlardan olmas ve bu nedenle sann kaçmas veya saklanmas üphesinin bulunmas, hususlar dikkate alnarak sann hükmen tutukluluk halinin devamna karar verilmitir. denildi.

- Verilen ceza

4 Ocakta görülen karar durumasnda mahkeme, Balukenin silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 ay, 4 kez terör örgütü propagandas yapmak suçundan 4 yl 7 ay, 4 kez de toplant gösteri yürüyüleri kanuna muhalefet etme suçundan 4 yl 7 ay hapis cezasna çarptrlmasn kararlatrmt.

Ana Sayfaya Git