HDP Milletvekili Yıldırım hakkında 81 yıla kadar hapis istendi

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım hakkında, 2012 ile 2016 yılları arasındaki eylemlerine ilişkin toplan 16 suçlamadan, 27 yıldan 81 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 09.02.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda 4 Kasm 2016 günü tutuklanarak Kandra F Tipi Kapal Cezaevine gönderilen HDP Mardin Milletvekili Gülser Yldrmn soruturmas tamamland. Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede milletvekili Yldrmn terör örgütü kurma ve yönetmek suçlamasndan 7 kez terör örgütü propagandas yapmak suçlamasndan 4 kez, suç ve suçluyu övmek suçlamasndan 2 kez, halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek, suç ilemeye alenen tahrik ve halk kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtma suçlamalarndan da birer kez olmak üzere toplam 16 ayr suçlamadan 27 yldan 81 yla kadar hapis cezasyla cezalandrlmas talep edildi.

Milletvekili Yldrm hakknda 2012 ve 2016 yllar arasndaki eylemleri nedeniyle 9 ayr fezlekenin konu edildii iddianamede, dosyalarn eylem bütünlüü açsndan birletirildii ve bir bütün olarak suç nitelendirilmesi yaplmas yoluna gidildii belirtildi. ddianameyi hazrlayan savc, Gülser Yldrmn hendek operasyonlar nedeniyle 2016 ylnda sokaa çkma yasa ilan edilen rnakn Cizre, Mardinin Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde düzenlenen yürüyü ve basn açklamalarna katlarak, propaganda içerikli konumalar yaptn belirtti.

STENLEN HAPS CEZASI

HDP Milletvekili Gülser Yldrmn, Nusaybin lçesinde düzenlenen nevruz etkinlii, yürüyüler, çatmalarda öldürülen teröristlerin taziye ve mezarlk ziyaretlerine katldn kaydeden savc, üphelinin bu etkinliklerde yapt konumalarn suç unsuru barndrdn ileri sürdü. Yldrmn katld eylemlerde örgütün cebir, iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru göstermek, övmek ve bu yöntemlere bavurmay tevik etmek suretiyle örgüt propagandasn yapmak suçunu ilediini ileri süren savc, üphelinin 2014 ylnda Nusaybin ilçesinde düzenlenen bir etkinlikte yapt konumada Abdullah Öcalan için Kürt Halk Önderi Sayn Öcalan dediini bunun da suç ve suçluyu övmek suçunu oluturduunu belirtti.

Yldrmn, sokaa çkma yasann devam ettii Mardinin Dargeçit ilçesi krsalnda çkan çatmada öldürülen bir PKKlnn cenazesini örgüt talimat ile Midyat Devlet Hastanesi Morguna getirdii belirtilen iddianamede, üphelinin ilçedeki PKKllarla iletiim halinde olduu ileri sürüldü.

6-8 EKM OLAYLARI

ddianamede HDP Merkez Yürütme Kurulunun Kobani olaylar olarak bilinen 6-8 Ekim olaylar öncesi yapt çarya dikkat çeken savc, Ayrca üphelinin bir siyasi partinin milletvekili sfatyla deiik zamanlarda geni halk kitlelerine yapm olduu konumann toplum ve dinleyiciler üzerinde yapm olduu etki nazara alndnda üphelinin örgüt yöneticisi konumunda bulunduu hususunda tereddüt bulunmamaktadr. Yürütmekte olduu milletvekillii görevinin örgütün halk olarak bahsettii ancak talimatla hareket eden ynlarda sözde geçerli bir mevki olduu ve bununla kalabalklar etkiledii bu anlamda yönetici konumu ile insanlar kolluk kuvvetlerine kar yasaa uymamakta kkrtt. Bu durumun siyasi politik gerekçelerle deil terör örgütünün vermi olduu talimatlar ile gerçekletii, örgütün amac ve faydas gerei hareket ettii anlalmtr ifadelerine yer verdi.

DAVA MARDNDE GÖRÜLECEK

Gülser Yldrmn iddianamesini kabul eden Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi, kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin bulunmas ve kaçma üphesi gerekçesiyle sann tutukluluk halinin devamna karar verdi.

Gülser Yldrm hakkndaki örgüt kurma ve yönetme suçunun en son üphelinin yakaland Mardinde ilendii görüünden hareket eden Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi, bu nedenle yetkisizlik karar vererek, dosyay Mardin Nöbetçi Ar Ceza Mahkemesine gönderdi.

Ana Sayfaya Git