HDP Milletvekili Zeydan'ın yeniden yargılanmasına başlandı

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın, 'terör örgütüne yardım ve propaganda'dan Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nce bozulmasının ardından yeniden yargılanmasına başlandı.

Haberler 30.11.2017 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahkeme heyeti, sann tutukluluk halinin devamna ve bir sonraki durumada, SEGBS ile zorla hazr edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrca, Zeydana iddianameyi geç tebli ederek yarglamann sürüncemede kalmasna neden olan cezaevi görevlileri hakknda da suç duyurusunda bulunulmasna da hükmetti.

Edirne F tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 4 Kasm 2016dan beri tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde 14 Temmuz 2017 günü yaplan karar durumasnda Terör örgütüne yardm etme ve Terör örgütü propagandas yapma suçundan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrld. Zeydann avukatlarnn bavurusu ile dosyay deerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, savunma hakknn kstland gerekçesiyle kararn bozulmasna hükmetti. Bozma kararnn ardndan Abdullah Zeydann yeniden yarglamasna Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. HDP Grup Bakan Vekili Ahmet Yldrm ile Adana Milletvekili Meral Dan Beta ve sank avukatlar baro odasnda durumay beklerken, durumann yapld belirtilerek, tutanak avukatlara ulatrld. Kendilerinden habersiz duruma yaplmas ile ilgili tutanak tutan Zeydann avukatlar, mahkeme heyetinin çar yapmadan ve avukatlar çarmadan duruma yaptn belirterek, Hkimler ve Savclar Kuruluna (HSK) suç duyurusunda bulunacaklarn söyledi.

ZEYDAN DURUMAYA KATILMADI

Avukatlara ulatrlan duruma tutananda, belirli gün ve saatte birinci celsenin açld, durumaya gelen olmad ve açk yarglamaya devam edildii belirtildi. Tutanakta, Abdullah Zeydann tutuklu bulunduu Edirne F Tipi Kapal Cezaevine SEGBS balantsnn saland, ancak sann durumaya çkmad ifade edildi. Tutanakta; hakkndaki iddianamelerin sana bugün tebli edildiinin de UYAP sistemi üzerinden tespit edildii kaydedildi. Bunun üzerine söz hakk verilen Cumhuriyet savcs, sann SEGBS ile bir sonraki durumada hazr edilmesini isteyerek, kuvvetli suç üphesinin bulunmas nedeniyle tutukluluk halinin devamn talep etti.

CEZAEV GÖREVLLER HAKKINDA SUç DUYURUSU

Daha sonra ara kararlarn açklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç üphesini gösteren somut olgularn mevcut olmas nedeniyle sank Abdullah Zeydann tutukluluk halinin devamna karar verdi. Zeydann bir sonraki durumada SEGBS ile zorla hazr edilmesine karar veren mahkeme heyeti, sana iddianamenin teblii için 15 Kasm günü müzekkere yazlmasna ramen kalem sorgusunu bugün yapan ve yarglamann sürüncemede kalmasna neden olan cezaevi görevlileri hakknda da Edirne Cumhuriylet Basavclna suç duyurusunda bulunulmasna hükmetti. Dava ertelendi.

BETATAN TEPK

Durumadan sonra gazetecilere açklama yapan HDP Adana Milletvekili Meral Dan Beta, hukuka uyulmadn, Anayasa ve normal teammüllerin çinendiini, her türlü ceza mevzuatnn çöpe atlarak yarglama yapldn ileri sürdü. Beta, öyle konutu:

Bu sabah danmanlar, milletvekilleri ve avukatlar olduumuz halde duruma için hiçbir çar yaplmadan, mübair bile Abdullah Zeydan milletvekilimizin duruma çarsn yapmadan, elimize sonradan bir tutunak verildi. Bu tutanak tam anlamyla bir ucube, bir hukuk garabetidir. Bu sabah Gaziantep stinaf Mahkemesinin karar tebli edilmi. Bir kere sabah teblii yapldktan sonra, hemen beyanda bulunulmas ceza usul yasalarna aykrdr ve mümkün deildir. Bununla da yetinilmemi, Edirne Cezaevindeki infaz koruma ve müdürleri hakknda suç duyurusunda bulunulmu. Abdullah Zeydann, gelecek durumada zorla SEGBSe çkarlmas karar alnm.

Kararlarn daha önce alndn iddia eden Beta, bugün açklanann ise sadece tutanaklar olduunu söyledi. Beta, öyle dedi:

Bununla ilgili arkadalarmz tutanak tuttu. Milletvekilleri, il bakanlar, avukatlar, gazeteciler, Zeydann ailesi, danmanlar buradayken bir ey kaçrmaya çalyorlar. Nedir bunun ad Vekile hzla ceza verelim, hemen milletvekilliini düürelim telandan baka bir ey deildir. Zorla SEGBSe çkarma karar HDPli vekiller dnda baka dosyalarda uygulanmyor. Tümüyle HDPye yönelik özel, ad konulmam, mevzuat olmayan bir yarglama usülü devrededir. Burada yarglanan bizler deiliz, oy veren halktr. Halkn iradesi tümüyle yok saylyor. Enis Berberolu da u an cezaevinde. Onunla ilgili istinaf mahkemesi karar haftalarca tartlrken, partimizin milletvekilleriyle ilgili hukuk d dosyalara dair tek bir satr göremiyoruz. Dorusunun, Enis Berberolunun dosyasnda yaplan tartmalar olduunu düünüyoruz. Milletvekilleriyle ilgili yarglamalar kamuoyundan gizlenmemeli. Herkesin bunu bilmeye hakk vardr. Bununla ilgili Hakimler Savclar Kuruluna suç duyurusunda bulunacaz. Ayrca, savcla ikyette bulunacaz. Tabii ki kimi kime ikyet ediyoruz, bunu da kamuyonun takdirine brakyoruz. Ama biz yine de bütün hukuki mekanizmalar iletme konusunda kararllmz ifade ediyoruz. Zorla SEGBSe çkarlma hukuk deil, zorbalktr, zora bavurmaktr. Hukukta zorun yeri yoktur.

Ana Sayfaya Git