HDP'de deprem!

Yüksekdağ'ın vekilliği düştü, Demirtaş'a hapis cezası verildi, Baluken ise tekrar tutuklandı.

Haberler 22.02.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtaa 5 ay hapis cezas verildi. Dier E Bakan Figen Yüksekdan ise hakkndaki yarg kararnn kesinlemesi üzerine TBMM bilgisine sunuldu ve milletvekillii dütü. Hakknda açlan davada verilen tahliye kararna itiraz edilen HDP Diyarbakr Milletvekili dris Baluken de tekrar tutukland.

Demirtaa 5 ay hapis cezas

Demirta, Doubayazt Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarn aalama suçundan 5 ay hapis cezasna mahkum edildi.

Halen tutuklu bulunan Selahattin Demirta hakknda 19 Mart 2016 günü Arnn Doubayazt lçesinde yaplan nevruz kutlamas srasnda yapt konuma nedeniyle dava açld. Doubayazt 2nci Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen davann ilk durumasna Selahattin Demirta, tutuklu bulunduu Edirne F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile baland. Mahkeme, Selahattin Demirta Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarn aalama suçundan 5 ay hapis cezasna çaptrd. Demirtaa verilen ceza ertelenmedi.

Yüksekdan vekillii dütü

HDP E Bakan Figen Yüksekdan hakkndaki yarg kararnn kesinlemesi üzerine TBMM bilgisine sunuldu ve milletvekillii dütü. TBMM Genel Kurulunda, grup önerilerinin görümelerine geçilmeden önce Babakanlk tezkeresi okundu. TBMM Bakanvekili Aye Nur Bahçekapl, Babakanln, Anayasannn 84. maddesine göre, Yüksekdan kesin hüküm giydiine dair kesinleen mahkeme karar hakknda tezkeresini okuttu.

Babakanlk tezkeresinde, Yüksekdan, terör örgütü propagandas yapmak suçlamasyla cezalandrlmasna ilikin 27 Kasm 2013 tarihli karar, Yargtayn 22 Eylül 2016da onad anmsatld. Tezkerede, Anayasann ilgili maddesi uyarnca, Yüksekdan milletvekilliinin düürülmesi için gereinin yaplmas talep edildi.

Bahçekapl, Anayasann 76. maddesi kapsamnda milletvekili seçilmeye engel bir suça ilikin olan ve Anayasann 84. maddesi 2. fkras gereince bilgiye sunulan kesinlemi mahkeme karar okunduu için, Yüksekdan milletvekilliinin dütüünü duyurdu.

Karara Yldrmdan tepki

HDP Grup Bakanvekili Ahmet Yldrm, bu kararn kendileri için yok hükmünde olduunu savunarak, Okunan kararn savclar, hakimleri u anda içeride. Teröristlerin arkasna snm iktidarn karar, yarg karar olamaz. dedi.

Sandalye says 58e dütü.

HDPli milletvekillerinin tepkisi üzerine, Bahçekapl, grup bakanvekillerini toplantya çararak birleime ara verdi. Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilikin kesinlemi mahkeme karar TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekillii, oylamaya gerek kalmakszn dümü oluyor. Bu kararla, HDPnin Meclisteki sandalye says 58e dütü.

Adanadaki davann sonucu

Yüksekda, milletvekili olmad 2012 ylnda stanbulda el yapm bombann patlamas sonucu ölen terör örgütü MLKP üyesi 25 yandaki Yasemin çiftçinin Adanadaki mezar banda düzenlenen anma etkinliine katld. Terör örgütü lehine sloganlarn atld anma etkinliiyle ilgili soruturma balatan Cumhuriyet Savcl, Figen Yüksekda ile birlikte 7 kii hakknda terör örgütü propagandas yaptklar iddiasyla 5 yla kadar hapis cezas istemiyle Adana 7inci Ar Ceza Mahkemesinde dava açt.

Yarglama aamasnda savunma yapan Figen Yüksekda, törende terör örgütü propagandas yaplmadn, slogan atlmadn ileri sürdü. Yüksekda, Yasemin çiftçinin cenaze törenine, kendisinin her hangi bir terör örgütü üyesi olduunu bilmeden, sadece sosyalist kimlii nedeniyle, benim de sosyalist olmam ve siyasi ballm ve manevi, insani amaçlarla katldm. Beraatm istiyorum dedi.

10 aylk hapis cezas

Davay karara balayan mahkeme Figen Yüksekda ile birlikte Sabahattin Pikinba, Dilek Keskin, Soner Geçgel, Hasan Köse, Meriç Solmaz ve Murat Akncya terör örgütü propagandas yaptklar gerekçesiyle 10ar ay hapis cezas verdi. Terör suçu olduu için 10 aylk hapis cezas ertelenmedi.

Yargtay 16nc Ceza Dairesi, geçen kasm aynda yerel mahkemenin kararn onad ve dier sanklarla birlikte Figen Yüksekdan hapis cezas da kesinleti. Yüksekdan avukatlarndan Sevil Arac Bek, Normalde 10 aylk hapis cezasnn yatar yok ama, terör suçundan ceza verildii için 10 aylk hapis cezasnn 7.5 ay yatar var diye konutu.

Baluken tutukland

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince verilen tahliye kararna savcln itiraz üzerine hakknda Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesi tarafndan yakalama karar çkartlan Baluken, Ankara Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ubesi ekiplerince gözaltna alndktan sonra Ankara Adliyesine getirildi. dris Baluken, SEGBS ile Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesi heyetine ifade verdi. Mahkeme, Balukenin tutuklanmasna karar verdi. dris Balukene adliyede, HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Mehmet Ali Aslan da elik etti.

Bingöl davas için itiraz reddedildi

Buarada Bingöl Cumhuriyet Basavclnca açlan soruturma kapsamnda 4 Kasmda tutuklanan, 30 Ocaktaki ilk durumada ise tutuksuz yarglanmak üzere serbest braklan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Baluken hakknda savcln itiraz üzerine tutuklanmasna yönelik çkarlan yakalama kararna yaplan itiraz reddedildi.

Ana Sayfaya Git