HDP'li Aydoğan'a verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kaldırıldı

HDP Diyarbakır eski Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçundan verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi tarafından kaldırılarak, beraat kararı verildi. Mahkemenin gerekçesinde, izinsiz olsa bile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmanın suç olmadığı ifade edildi.

Haberler 06.07.2018 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Silopi ilçesinde, 6 Ocak 2016 günü yaplan terör operasyonlar srasnda, Demokratik Bölgeler Partisi Parti Meclis Üyesi Seve Demir, Silopi Halk Meclisi E Sözcüsü Pakize Nayr ve Fatma Uyar yaamn yitirdi. 3 kadnn cenazelerini almak için rnak Devlet Hastanesi morgu önüne gelen HDP Milletvekili Nursel Aydoan ve beraberindekiler, cenazelerin verilmemesi üzerine açklama yapt. Açklama ile ilgili soruturma balatan rnak Cumhuriyet Basavclnn hazrlad iddianame ile Aydoan hakknda, kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüleri düzenleme, bunlarn hareketine katlma iddiasyla 3 yla kadar hapis istemiyle dava açld. Yarglamay yapan rnak Asliye Ceza Mahkemesi, 4 Ocak 2018 tarihinde verdii kararda, Nursel Aydoan 1 yl 3 ay hapis cezasna çarptrp, cezay erteledi.

Aydoann avukat Abdülkadr Güleç, kararn ardndan Gaziantep Bölge Asliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapt. Bavuruyu inceleyen 4üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Nursel Aydoana verdii mahkumiyet hükmünü kaldrarak, beraat karar verdi.

TOPLANTI VE GÖSTERYE KATILMAK SUç DEL

Yargtay Ceza Genel Kurulunun benzer suçlamaya ilikin 2015 ylnda verdii bir karara dikkat çekilen 4üncü Ceza Dairesi kararnda, Kararda açkland üzere, barçl toplant ve gösteri yapma hakknn Anayasann 34üncü, nsan Haklar Evrensel Bildirgesinin 20nci, Birlemi Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözlemesinin 11inci, çocuk Haklar Sözlemesinin 15inci ve 2911 sayl Yasann 3üncü maddesi gereince Herkesin silahsz, saldrsz toplanma hakk olarak teminat altna alndndan, izinsiz de olsa silahsz ve saldrsz toplant ve gösteri yürüyüü yapma, bu toplant ve gösteriye katlma halinde suç saylmayacaktr denildi.

Kanunsuz toplant ve gösterilere hangi koullarda müdahale ve yasal yaptrm uygulanacann yasada belirlendii kaydedilen kararda, u ifadelere yer verildi:

2911 sayl Yasann 28inci maddesinde, kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyülerini düzenleyen ve yönetenlerle ve bunlarn hareketlerine katlanlar yönünden yaptrm öngörülmütür. Bu maddede düzenlenen suçun oluabilmesi için kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyülerini düzenlemek veya yönetmek veya düzenleme ve yönetme fiillerine katlmak gerekmektedir. Eer bir toplant ve gösteri yürüyüü saldrsz gerçekleip, dalmsa ortada suç yok demektir. Buna göre, suç tarihinde yapld ve olaysz dald anlalan toplant ve gösteri yürüyüüne katld anlalan sann eyleminin, üzerine atl suçu oluturmadnn gözetilerek, beraat yerine yazl ekilde mahkumiyetine karar verilmesi, hukuka aykr ve sank istinaf itirazlar bu yönüyle yerinde olduu, mahkumiyete dair ilk derece mahkemesi hükmünün kaldrlarak, suçun yasal unsurlarnn olumad anlalmakla, atl suçtan beraatine karar verildi.

HDPli Nursel Aydoann milletvekillii, baka suçtan 4 yllk hapis cezasnn kesinlemesi nedeniyle, 9 Mays 2017 tarihinde düürülmütü.

Ana Sayfaya Git